NYHET

Nu öppnar restaurang Skeppsbron 10

Apr 20, 2022

20 april öppnar den nya restaurangen Skeppsbron 10 i Sjöfartshuset i Gamla stan. Teamet bakom satsningen består av kockar med lång erfarenhet från stjärnkrogar runt om i världen. På menyn finns genomarbetade mellanrätter på lokala råvaror i säsong med smak från hela världen. 

Skeppsbron 10 ligger i Sjöfarthuset som är ett av de mest välbevarade 1600-talshusen längst med hamnkajen i Gamla stan. Gatuplanet i fastigheten har nu totalrenoverats för den nya restaurangen med bibehållen charm. Bakom satsningen står krögarna Lowe Karlsson och Magnus Jonasson som arbetat på stjärnkrogar i Stockholm, Köpenhamn, New York och Paris. 

I köket på Skeppsbron 10 huserar köksmästarna Christian Siberg och Jon Hollström. Christian Siberg är väletablerad tävlingskock som bland annat varit finalist i Årets Kock tre år på raken. Menyn består av snacks och mellanrätter samt en fast meny. Rätterna bygger på lokala råvaror i säsong som tillagas med både hög teknik och lekfullhet. 

– Skeppsbron 10 ligger i en historisk byggnad vid Stockholm äldsta hamn där båtar lossat varor från hela världen under flera århundraden. Det har vi tagit fasta på i köket genom smaksättningar från både när och fjärran, säger Lowe Karlsson som är krögare på Skeppsbron 10. Restaurangen är vårt drömprojekt utan några gastronomiska begränsningar.   

Vinkällaren på Skeppsbron 10 består främst av klassiska viner som väljs ut i nära samarbete med köket för att passa rätterna. Cocktailbaren leds av Erik Nilsson som framgångsrikt deltagit i internationella bartendertävlingar. Hans dryckeslista består av kvalitetssprit samt innovativa cocktails som matchar ambitionen i köket.

Skeppsbron 10 slår upp dörrarna 20 april och håller öppet kvällstid från tisdag till lördag. Restaurangen har 48 sittplatser samt ytterligare 12 platser på ett "chefs table" i köket. 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!