Stockholm, Sverige: Stockholms hetaste restauranger hösten 2022: Chez Jolie och Riche Fenix i topp!
Handplockade tips

Stockholms hetaste restauranger hösten 2022: Chez Jolie och Riche Fenix i topp!

Några gånger i månaden rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa. Denna gång handlar det mesta om Stockholms nyöppnade restauranger hösten 2022.

Chez Jolie 2022 Johannes Maxweller 1S8A9317

1. Chez Jolie

Fransk finmat. Alltså, detta är det bästa som finns. Det tycker åtminstone undertecknad. Och det säger mycket om mig. Jag är en man som kanske precis har passerat mina bästa år och vill minnas hur det var när jag åt läcker mat på Franska matsalen på Grand Hotel i Stockholm vid millennieskiftet. Att jag då vid nyss fyllda 30 år hade råd att gå på Sveriges då finaste restaurang skapade minnen. Och det är dessa som kommer i repris när jag avnjuter en presslunch på Chez Jolie.

Krögare är Mikael Einarsson, känd från toppkrogen Astoria några kvarter bort. Nu basar han själv, tillsammans med delägaren Vimal Kovac. Ja, detta är ännu en i Stureplansgruppens ständigt växande restaurang- och hotellimperium. Hit ska du gå med en tjock plånbok och vara beredd på en brakmiddag. Jag känner igen flera ansikten i personalen från tidigare nämnda Astoria. Jag kan inte allas namn, men jag känner deras leende och vet att de sprider god energi. Detta bäddar för att jag utser Chez Jolie till höstens bästa restaurangöppning. 

Hitta hit!

2. Riche Fenix

När Matilda Jackson var ett litet barn låg hon ofta och sov under sin pappas stambord på restaurang Tranan vid Odenplan i Stockholm. Restaurangen var den hetaste heta i slutet på åttiotalet och början på nittiotalet. Matildas pappa var PG Nilsson, krögaren som alla ville känna. Idag driver han ett krogimperium med flaggskeppen Riche och Sturehof på Stureplan. Länge var PG rädd för Södermalm som han beskrev som ett annat land än Stureplan. Men till slut skickade han dit sin nu vuxna dotter att öppna en liten bar i apoteket Fenix gamla lokaler. Det har blivit årtiondets krogöppning i Stockholm. Det är kö på gatan redan när man öppnar kl 16. Trängseln i baren en timme senare är värre än lilla baren på Riche vid midnatt. Här hänger de coolaste från nittiotalet (Fredrik Sahlin) till de coolaste på tjugotalet (Amie Bramme Sey). Inredningen är skapad av de lika coola kändisbarnen Ellen Nyqvist och Louise Tungården. Men undrar du varför det bakvända stoppskyltarna i baren måste du fråga PG själv. Det är han som har bestämt att gästerna ska ha något att prata om. Det är i alla fall här man ska hänga hösten 2022. Riche Fenix är vår tids Tranan. 

Och skulle det bli för trångt i baren går det utmärkt att gå över gatan till Hills och njuta lite lugn och ro i en äkta vuxenbar. Vill du äta här? Då måste du vänta på din tur för elegant korv med bröd. Som sagt, vuxna middagsgäster går nog någon annanstans. Men vår tids hipsters har fått sin egen fritidsgård.

Hitta hit!

3.  ISSEI Stockholm 

Gillar du den japanska stjärnkrögaren Nobus mat? Då kommer du är att uppskatta nya ISSEI Stockholm. Detta är stans första Nikkei-restaurang, alltså en mix av peruansk och japansk mat. Den mest kända rätten från detta kök är ceviche, men här hittar vi även ett gäng rätter som funkar fint om du gillar färsk fisk och mat med hög syra. Ibland är det även väldigt starkt. Men meddela köket dina preferenser så tar de bort lite chilli. 

Restaurangen ligger i Strand Hotels stora matsal som är inredd av Gert Wingårdhs arkitektkontor. Vill du har stök och hög volym har du kommit helt fel, men vill du å andra sidan äta en fantastisk måltid i lugn och ro kan detta inte bli mer rätt.  

Hitta hit!

4. Quality Caviar Showroom

Rysk kaviar finns inte längre. Så var det redan före Putins invasion av Ukraina. Stören som tillhandahåller den kaviar som förr kallades rysk är utrotningshotad och får inte fiskas. Men den kaviar som serveras på Stockholms första showroom för kaviar är odlad. Följaktligen kan man äta hur mycket man vill utan att bli anklagad för att vara en miljöbov. Dock måste man ha en tjock plånbok, en liten burk kostar 1250 kronor. För det får man 25 gram beluga kaviar. Smaken är inte för alla, kaviaren här har en sälta som slår Kalles Kaviar med hästlängder. Texturen likaså är krämigt fet utan att bli det minsta kladdig. Detta är elegant mat för människor som gillar den högsta formen av lyx. Här kan du går förbi och bara njuta ett glas champagne och en skål kaviar, men det serveras också hela menyer. Ägaren David Gard säger i Dagens Industri:  ”Vi vill att kaviar ska bli folkligt.” Hmm, det tror vi inte riktigt på, men ska du unna dig något riktigt unikt och lyxigt finns det inte ett bättre ställe än detta. Och om vi ska vara ärliga är detta mer ett ställe för killgäng än tjejgäng som vill ha lakto glutenintolerant veganmat. 

Hitta hit!

5. Biblioteket Live

Medborgarhuset vid Medborgarplatsen har renoverats i evigheter. Men sedan januari är det äntligen klart. I den del som förr rymde det kommunala biblioteket har det blivit en restaurang och konsert- och eventlokal. Det finns fortfarande spår av den gamla verksamheten i form av de k-märkta hyllorna. Men själva bokutlåningsverksamheten finns numera i en annan del av det gula huset ut mot Götgatan. Vi har ännu inte testat maten här, men Biblioteket Lives snyggt inredda lokaler och majestätiska bar imponerar. Detta ställe har alla förutsättningar att bli en av Södermalms viktigaste mötesplatser för en bred publik. Alltså leva upp till Medborgarhusets fantastiska namn. 

Hitta hit!

Text: Viggo Cavling

Publicerad: 2022-10-17