Stockholm, Sverige: Viggos sju tips till Stockholm just nu
Tips

Viggos sju tips till Stockholm just nu

Då och då tipsar Travel News chefredaktör Viggo Cavling om personliga favoriter i RES. Det tipsas om högt och lågt. Hotell och krogar. Självklarheter och hemliga pärlor. Här är hans bästa tips till Stockholm just nu. 

Lediga rum & priser i Stockholm

Utställning: 1989 på Nationalmuseum

Jag älskar att besöka denna byggnad efter Gert Wingårdhs smarta renovering. Skulpturhallen direkt till vänster är det vackraste rummet i Stockholm. Krogen på samma plan kan ni hoppa. Missa däremot inte utställningen “1989” några trappor upp. Här trängs dokumentära bilder med design, konst och skivomslag. Året då muren föll är långt borta, men samtidigt så nära för oss som var med. Detta är nostalgi när det är som bäst. 1989 är ett bevis på att det omöjliga kan hända och har hänt. Muren föll och världen blev ett mycket bättre ställe.

Södra Blasieholmshamnen 2

https://www.nationalmuseum.se/

Coco & Carmen

Här äter du Sveriges mest prisvärda femrättersmeny: 595 kronor. Krogen har 41 år på nacken, men fått nytt liv av de nya ägarna Punk Royale. De driver också en krog på Södermalm som är den häftigaste söder om Slussen. Men hos Coco blandas det bästa från Östermalm med samtidens gastronomi. Du lämnar krogen lycklig och en smula berusad. Inled kvällen med Punk Royale-klassikern: en rejäl klick rysk kaviar serverad direkt på din handflata och en fyra vodka. Världens bästa fördrink.

Banérgatan 7

http://cococarmen.se/

Bank Hotel

Lediga rum & priser

Detta är Stockholms senaste lyxhotell. Här bor du som en prinsessa och prins mitt i stadens röra. Ni ska be att få ett rum högt upp i huset i den nyare delen av huskroppen, då får du magisk utsikt mot Strandvägen, Nybroviken och Djurgården. Hotellet erbjuder ett gäng barer och krogar, den häftigaste är takbaren Le Hibou som har utsikt både in mot city och ut mot Djurgården. Här blandas amerikanska turister med lokala hipsters. Världsklass.

Arsenalsgatan 6

Woodstockholm

Inredningen är speciell. Ja, konstig är kanske en bättre beskrivning. Modern design är inte alltid lättsmält. Här sitter du trångt, ja... tillsammans med alla andra. Så är det för att dela hemligheter som du befinner dig på restaurang - välj en annan krog. Men vill du äta raffinerad husmanskost gjord med lika delar kärlek och innovation är Wood en perfekt krog. Eftersom alla sitter tillsammans uppstår samtal ofta mellan gäster som inte känner varandra sedan tidigare, men som lämnar krogen som vänner. Har du väl hittat hit är du liksom automatiskt en i gänget: vi som älskar god mat. 

Mosebacke torg 9

http://www.woodstockholm.com/

Blique by Nobis

Lediga rum & priser

Detta är familjen Catenaccis senaste hotell. De två byggnaderna med en stor gård emellan ligger liksom på kanten av Stockholm i ett område som bäst beskrivs som Karlsson på taket-land. Närmaste granne är Oscar Properties pinne Norra tornet. Det ena är klart och det andra håller på att färdigställas om det inte blir KK för Stockholms mesta fastighetsutvecklare. Blique är det perfekta ställe om du vill var incognito, för stadens blodomlopp går på sparlåga här. Men det är bara skönt. Jag uppskattar den coola lobby med fin konst från Sandro Catenaccis privata samling och baren Arc högst i den inre huskroppen. På våning 11 serveras både prisvärd asiatisk mat och fantastiska drinkar. Rummen är stora och många har ett eget kök. Men missa inte frukosten som är av högst klass. 

Gävlegatan 18

Kaffe Sankt Paulsgatan 17

När detta kafé firade tio år började man att ta emot kreditkort. Tidigare har det bara varit kontanter här, vilket har fått många turister att vända i dörren. Marita och gänget serverar starkt kaffe och väl utvalda mackor och kakor. Här sveper du en espresso och drar vidare. Inte en soffa i sikte någonstans. Och vill du träffa det som kallas kultureliten på Södermalm ska du komma en vardag strax efter åtta på morgonen. Det är sällan färre än tio kulturskribenter, filmare, konstnärer och författare på plats. 

Hotell Frantz

Lediga rum & priser

Mitt i Slussen-röran ligger detta mysiga hotell som precis fått en varsam renovering. Detta är ett äkta boutique-hotell med få rum som är personligt inredda utan att det känns ja för personligt. I bottenplan finns en liten krog och bar där du äter en suverän frukost. Verksamheten ägs och drivs av familjen Pettersson som själva arbetar på hotellet. I dessa kedjornas tid känns Frantz som myran på elefantens rygg som visar vad vi egentligen älskar och behöver. 

Peter Myndes backe 5

Publicerad: 2019-11-14