Sverige: Vandring – svenskarnas nya intresse
Getty Images
Tips

Vandring – svenskarnas nya intresse

Svenskarna vandrar som aldrig förr. Det är den aktivitet som ökar mest när det gäller vad vi vill göra på vår fritid. Här kommer tio tips från Svenska Turistföreningen om du ska ge dig ut på en vandring. 

Text: Elin Fellman

För att fånga upp det rekordstora intresset för vanding lanserar också STF Vandringens dag. Målet är att den andra lördagen i september, i år den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra, skriver STF ett pressmeddelande. 

– Redan när STF bildades 1885 var vandring det som föreningen brann för. Nu tycker vi det är hög tid att vandringen får en egen dag i kalendern. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Dessutom är det klimatsmart och positivt för hälsan att vistas i naturen, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men man kan också välja att vandra själv. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning för den som så önskar. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.

10 vandringstips

1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.

2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.

3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.

4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.

5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.

6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.

7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.

8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.

9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.

10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

Publicerad: 2019-09-02