Sverige: Viggo Cavlings topp 5-lista i Malmö
Tips

Viggo Cavlings topp 5-lista i Malmö

Då och då tipsar Travel News chefredaktör Viggo Cavling om personliga favoriter i RES. Det tipsas om högt och lågt. Hotell och krogar. Självklarheter och hemliga pärlor. Här är hans tips till Malmö. 

Lediga rum & priser i Malmö

1. Scaniaparken

Malmö sägs vara parkernas stad. Så sant, här finns många, kända gröna lungor. Stadens hemligaste park är Scaniaparken i Västra hamnen. Parken, egentligen en gigantisk gräsmatta, ligger längst ut på det område som en gång i tiden var Kockums. Här byggdes oljetankers på sjuttiotalet. På åttiotalet togs området över av SAAB, men det höll inte länge. Idag är det bostäder här och längst ut ligger Scaniaparken och det fantastiska djuphavsbadet. Det är här de riktigt tuffa dyker på huvudet ner i de stundtals ganska vilda vågorna. I framtiden kommer man troligen att ta tunnelbanan här över till Köpenhamn. Men det ligger lite fram i tiden. En gång i tiden var Malmö en tung industristad, idag är staden en badort i klass med Sopot, Nice och ja nästan Rio.

Vimpelgatan 11

2. Ribersborgs kallbadhus

Malmös mest anrika badhus. Här har gubbar och gummor badat bastu och sedan kastat sig i havet i över 100 år. De senaste åren har också yngre generationer hittat hit. Män och kvinnor badar var för sig, men en kan kan ana det motsatta könet en brygga bort. Bad sker här året runt. Sommartid finns en flotte att simma ut till. Efter ett bastubad kan du hänga i kaféet och äta en klassisk räkmacka och dricka en öl. 

Limhamnsvägen, Brygga 1

http://www.ribersborgskallbadhus.se/

3. Story Hotel i Studion

Lediga rum & priser

Detta är en svart tegelbyggnad som reser sig upp mitt i Malmö hamn. Den senare vetter mot norr och ofta är det hård blåst här. Men utsikten från de översta våningarna är overklig. Det är samma känsla som på ett av New Yorks mest kända hotell The Standard, världsberömt efter filmen Shame. Hyfsade rumspriser och hygglig frukost högst upp på våning 14. Det finns en uteservering, men de dagar som det inte blåser här kan du räkna på ena handens fingrar. 

Tyfongatan 1

https://storyhotels.com/studio-malmo/

4. MJ:s 

Lediga rum & priser

ESS Group tog över detta hotell som tidigare hette Mäster Johan och förvandlade det. Det som en gång var sträng shaker-inredning är idag en svulstig historia med överflöd av allt från plysch till blommor. Det första du ser när du kommer in i receptionen är en stor bar och de flesta kommer inte längre. I matsalen är det mellanrätter till reko priser och avslappnad service. På helgerna trängs det unga Malmö i baren och nattklubben som gömd bakom köket. 

Mäster Johansgatan 13

https://mjs.life/

5. Malmö konsthall

Det vackraste rummet i Sverige när det kommer till samtidskonst. Här visas internationella konstnärer kända från Venedig biennalen och Documenta i Kassel. Det är gratis att komma in alla dagar i veckan. Smak heter lunchkrogen i samma byggnad som du absolut ska besöka varje gång du är i Malmö. Här finns även en välsorterad bokhandel med fantastiska konstböcker. Verksamheten leds av Mats Stjernstedt.

S:t Johannesgatan 7

http://www.konsthall.malmo.se/

Publicerad: 2019-11-05