Sverige: Viggos topplista - årets första
Handplockade tips

Viggos topplista - årets första

Varje vecka rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen. Denna årets första vecka är ett hotell på Hallandsåsens baksida, en bar vid Slussen i Stockholm och en bok som inte borde blivit tv-serie på listan. 

Malmö Konsthall

1. Restaurang Smak i Malmö Konsthall 

Detta är Skånes bästa lunchrestaurang. Så har det varit sedan 90-talet. Jag älskar att gå hit på sommaren och sitta på uteserveringen. Jag inledde firandet av min senaste stora födelsedag här. (Ni får gissa hur gammal jag är.) Var på Smak i mellandagarna och det var som vanligt: fullsatt. Hipsters och 80-plus och alla däremellan. Stora familjesällskap och första Tinderträffen, hit kan du gå när som helst i livet. Åt en ljuvlig fisksoppa med fin balans och ett glas Albariño som var piggt utan att smaka för mycket metall. Verksamheten drivs av Malmös restaurangdrottning Nina Christenson. Restaurang Smak är juvelen i hennes brokiga krona. 

Hitta hit

2. Bar: Frantz

Det finns inget recept på hur en bra bar ska vara. Den kan vara gigantisk eller mycket liten. Här pratar vi om den senare kategorin: extremt liten. Max 15 mjuka stolar innanför receptionen på familjen Petterssons lilla hotell. De driver hotell i andra generationen och ofta står direktör Tea bakom receptionsdisken. Att driva ett nyöppnat hotell i corona har inte varit lätt, men de kämpar på bra. Jag gillar att gå dit på eftermiddagen och dricka två glas vin eller ta en drink och mysa. Detta är en bra bar för samtal. Vill du festa eller bli full ska du gå någon annanstans. Ibland är det fullsatt, då blir jag lite ledsen. 

Hitta hit!

3. TV/Bok: Kurt Haijby 

När jag hörde att historien om Kurt Haijby skulle bli tv-serie utgick jag från att man skulle bygga manus på romanen ”Ers majestäts olycklige Kurt” av Lena Ebervall och Per E Samuelson. Men det visade sig att SVT Drama har stulit valda delar ur boken, grävt lite själv och sen skapat en tv-serie. Som huvudperson i ett drama är Kurt Haijby svår. Han var i verkliga livet en mördare, pedofil och en stor bedragare. Men också en krögare, entreprenör och Gustav den V:s älskare i många år. Historien om honom bevisar att verkligheten alltid överträffar dikten, men att den inte alltid blir en bra tv-serie. Att skildra perioden från 30- till 50-talet är extra svårt eftersom det mesta har förändrats sedan dess. Den stora förändringen är att då var allt skitigt, man eldade med ved, kol och olja. I serien är allt skinande rent precis som 2022. Mitt förslag är att du i första hand läser boken och när du är klar med den läs Lena Ebervalls och Per E Samuelsons övriga berättelser från 1900-talet. De är briljanta. TV-serien funkar, men den är tunn och ja ganska töntig. Verklighetens Kurt Haijby var även ful och lönnfet, det blir alltså konstigt när han spelas av Islands vackraste man: Sverrir Gudnason. 

Köp boken!

Jesus

4. Bok: Jesus av Dick Harrison

Dick Harrison måste vara Sveriges mest produktiva författare. Han skriver böcker lika ofta som vanligt folk går på toaletten och det konstigaste av allt är att det mesta inte blir skit utan lysande berättelser. Dick förklarade en gång för mig att han hade en klisterhjärna. Alltså, allt som går in i hans huvud fastnar och kan sedan komma ut i tal eller skrift i begriplig form. Boken om Jesus utgår från källorna, i första hand Bibeln, och sen sållar Harrison sant från falskt och troligt från osannolikt. Då kan man konstatera att Jesus troligen har en existerat i någon form. Men att han skulle grunda en världsreligion var inte planen från början. Oklart om det fanns en plan mer än att skapa en liten sekt och utmana ett gäng präster och skriftlärda. Att de sista nämns ofta i Bibeln tar jag som ett “bevis” på att Jesus varken kunde läsa eller skriva, varför skulle annars dessa ses som en så farlig grupp…

Köp boken!

5. Hotell: Nature Shelter Hotel i Åsljunga

Okej, jag är en smula jävig eftersom jag känner ägarna av detta fina hotell. Men jag älskar att köra upp för Hallandsåsens baksida och komma hit. Det lilla hotellet på kanten vid den stora skogen. Vill du vandra eller åka skidor i Skåne finns det inget bättre. Men jag häckar förstås helst i matsalen och njuter av Peter Bengtsons underbara mat. På nyårsafton fick jag en koreansk råbiff som jag fortfarande drömmer om. Åsljunga är en håla som utgjorde myllan för Max Lundgrens bok- och tv-serie Åshöjdens BK. Är du i min ålder eller ännu äldre vet du exakt vad jag talar om. 

Hitta hit


 

Publicerad: 2022-01-07