Sverige: Viggos topplista vecka 11: Grindelwald, Venedig, Tallinn, Malmö och New York
Handplockade tips

Viggos topplista vecka 11: Grindelwald, Venedig, Tallinn, Malmö och New York

Några gånger i månaden rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa. Denna vecka nedslag i Tallinn, London, Venedig, Malmö och Grindelwald och förstås en tv-serie om New York. 

1. Grindelwalds linbana -  Eiger Express

Europas topp. Det är flera berg som slåss om denna titel. Men det finns bara en linbana i världen som den i Grindelwald i regionen Jungfrau i Schweiz. Prislappen blev 6 miljarder och för den summan får man femton minuters resa till toppen. Förr tog man tåget till världens högst belägna tågstation. Den resan tog en knapp timme på smalspår.

Längsta spannet mellan två stolpar är 1,4 kilometer och känslan när man sitter i kabinen är att man svävar fram. Du ska hitta en sittplats i kabinens färdriktning för bästa effekten. Svindlande är bara förnamnet på denna resa. 

Åker du skidor väntar sedan magisk åkning.

Och ja, Grindelwald är samma namn som i Harry Potter-böckerna. J. K. Rowlings vill inte berätta varför, men kanske kommer svaret i nästa HP-film om Grindelwald. Hur som helst är detta en magisk plats.  

2. Quadri, Venedig

Kan det finnas bra restauranger på världens mest turisttäta torg? Svar ja. Quadri på Markusplatsen är en suverän restaurang. Åtminstone om man vill äta modern italiensk mat som inte har glömt sin gastronomiska historia och få exceptionellt skön service. Alltså, kunnigt och vänligt utan att vara det minsta snobbigt. Detta är en svår konst som många av Stockholms finkrogar inte klarar av. På Quadri fixar man ett gäng stjärnor från Michelin utan att få en eldgaffel i rumpan. 

Krogupplevelsen blir förstås inte sämre av att utanför de tunna gardinerna finns världens vackraste torg. Skapad för att imponera maximalt på sina besökare för mer än 1000 år sedan. Venedig är en stad som du bara måste besöka vart tionde år. Ön (en av Venedigs 118) som Markusplatsen ligger på är stadens lägsta. Då och då blir det följaktligen översvämningar, men bli inte orolig. Staden lägger ut träbroar så att besökarna kommer fram.

Under covid skickade italienska staten ut ett påbud att man skulle använda “pausen” till att renovera slitna byggnader och fontäner. Detta arbetet har gått bra. Venedig ser bättre ut än på länge. Vattnet är renare och marmorn påfallande ofta skinande vit.

Tujlak

3. Tuljak, Tallinn

Vissa restaurangbesök stannar kvar i mig. Den här krogen i Tallinns utkant, ja i alla fall inte mitt i city, har skapat ett minne som gör att jag längtar tillbaka. Ibland är det faktiskt skönt att komma till ett ställe och vara enda gästen innan stängning och få all uppmärksamhet. 

Här serveras modern estnisk mat i en miljö som för tankarna till kommunistisk kapitalism. Alltså, så fort Stalin och Krustjev såg något i USA som de blev imponerade av bad de sina undersåtar att göra en kopia. 1964 såg denna lokal ljuset första gången och det är lite som att vara i Los Angeles, fast i Estland. Den stämningen har man lyckats bevara utan att det känns det minsta murrigt och ingrott. På sommaren är den stora uteserveringen ut mot Östersjön fullsatt från tidig lunch till efter midnatt. Men restaurangen har öppet alla dagar i veckan även i lågsäsong. 

Det hedrar dem.    

Brasserie Sture 1912 - High Five Skåne

4. Sture 1912, Malmö

David Kallos är en legendarisk krögare i Skåne. Länge drev han de klassiska Malmöställena Brogatan och La Couronne. Nu har han tagit över stadens kanske mest anrika restauranglokal, Sturehof på Adelgatan ett  litet stenkast från den punkt (en liten vit sten) som anses vara Malmös absolut mittpunkt. Konceptet är mat för män. Vi gillar stekt kött, fet sås och pommes. Vid åtminstone mitt besök (en torsdag) var det 75 procent herrar som inte tvekade att ta in en flaska rött till när de andra var slut. Den smala djupa lokalen är snyggt renoverad, en lång rad bord till vänster och en maffig bar till höger. Elegant stengolv och sköna stolar. Enligt David är det gott om tjejer på helgerna, men på vardagarna är det affärsluncherna och middagarna som skapar en god omsättning. Akustiken har viss förbättringspotential. Men gillar du traditionell fransk gastronomi finns det inte ett bättre ställe i hela Skåne. Det vågar jag lova.  

The Gilded Age (säsong 1, avsnitt 1) | Filmtopp

5. The Gilded Age, HBO Max

Okej, Downton Abbey var ännu bättre. Men detta är nära. Producenten Julian Fellowes har lyckats skapa en ny tv-serie som är riktigt bra. Självfallet en kopia av hans tidigare mästerverk Downton Abbey, men också något nytt och eget. 

Detta är New York när staden var i sin första glansperiod. De rika var ohemult förmögna och försökte skapa ett ståndssamhälle där gamla pengar var finast, samtidigt som nya miljonärer föddes varje vecka. Kampen mellan dessa två grupper är seriens dramatiska nerv, plus vad som händer en trappa ner bland tjänstefolket. 

Bäst är Christine Baranski som gör Agnes Van Rhijn, varje replik är som ett piskslag. Och ändå ömmar jag för henne. 

Självfallet har denna skildring inget med hur det egentligen var att leva i slutet på 1800-talet i New York. Det var iskallt och alla hade tandvärk. Men det är en perfekt tv-serie att mysa med i soffan tillsammans med den jag älskar mest av alla: min vackra härliga fru. 

Publicerad: 2022-03-17