Sverige: Vildmarksvägen: Vågar du åka Sveriges vildaste väg?
Genrebild, Getty Images
Tips

Vildmarksvägen: Vågar du åka Sveriges vildaste väg?

Den mytomspunna Vildmarksvägen går genom Sveriges mest björntäta område och är en av landets högst belägna vägar. Sträckan är öppen fram till och med mitten av oktober. Vågar du åka den? 

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser på sträckan

Vildmarksvägen, som sträcker sig genom de tre kommunerna Vilhelmina, Dorotea och Strömsund, är en spektakulär väg på drygt 50 mil. Sträckan går rakt över kalfjället i Jämtland och Lappland och kan liknas vid en fjällvandring på hjul, skriver magasinet Husbild & Husvagn.

Det finns många vackra naturupplevelser att upptäcka här. Vägen går bland annat förbi "Sveriges Grand Canyon" – det 42 meter höga vattenfallet Hällingsåfallet – som forsar ner genom Sveriges längsta kanjon, 800 meter lång. Eller varför inte ett besök i Korallgrottan, Sveriges längsta grotta, med sex kilometer av tunnlar och gångar. 

Mellan Leipikvattnet i Jämtland och Klimpfjäll i Lappland bör du stanna vid Stekenjokkplatån om du är en naturälskare. Här finns bland annat djur som björn, renar, lodjur och bäver samt ett fantastisk fjällandskap. 

Publicerad: 2019-08-12