Kapstaden, Sydafrika: Debutförfattarens bästa tips i Kapstaden
Veckans resenär

Debutförfattarens bästa tips i Kapstaden

Marie Sammeli bor sedan sju år tillbaka i den sydafrikanska huvudstaden Kapstaden. Just nu är hon aktuell med sin första roman "Det lilla galleriet i solen" som utspelar sig i hennes nya hemstad. Här berättar Sammeli om sina bästa tips i Kapstaden, svårigheterna med att skriva sin första roman och om en plats hon aldrig besöker igen. 

Text: Elin Fellman 
Foto: Hannah Mentz

Namn: Marie Sammeli
Aktuell med:.Feelgood romanen ”Det lilla galleriet i solen”
Familj: Gift med Carl Fredrik, fyra barn, Alexander, Oscar, Jacob, Lisa samt två hundar, Charlie och Leo
Ålder: 48 år
Bor: Kapstaden

Lediga rum & priser i Kapstaden

Hur kommer det sig att du ville skriva en bok som utspelar sig i Kapstaden? 

– Kapstaden är en fantastisk miljö och eftersom jag bor här så känner jag till den väl. Kapstaden är dessutom ett populärt resmål för svenskar så för de som varit här finns det en viss igenkänning och de som inte har varit här kan förhoppningsvis bli inspirerade av en härlig plats. 

Vad är det bästa med att bo i Sydafrika? 

– Förutom klimatet, som är ett härligt medelhavsklimat och den vackra naturen så skulle jag säga människorna. Sydafrikanerna är ett väldigt trevligt, vänligt folk och de har en härlig förmåga att leva i nuet vilket är nog den egenskapen som jag har lärt mig mest av och som jag verkligen uppskattar. Hjulen snurrar inte lika fort här och det finns mer tid för livsnjutning.

Vad kan du sakna när du bor i Sydafrika? 

– Vänner och familj så klart. Att allt fungerar, det är lätt att lösa saker och det finns en hög tillit. Ett handslag är värt betydligt mer i Sverige än i Sydafrika. Tryggheten och den fantastiska och lättillgängliga naturen som finns i Sverige.

Vad var svårigheterna med att skriva din första bok?

– Att komma i mål. Det är många, många timmar som ligger bakom något som man inte vet kommer någonsin läsas av någon. Det är lätt att tappa motivationen och ge upp så jag skulle säga att det var den absolut största utmaningen.

Vilka är dina bästa tips i Kapstaden för någon som inte varit där förut? 

– Ta en Hop on Hop off buss för att få en snabb överblick över staden och hoppa av vid de stora sevärdheterna. Sedan skulle jag hyra bil eller ännu hellre boka en chaufför och åka till vindistriken. Bara en timme utanför Kapstaden ligger både Franschoek och Stellenbosch som är fantastiska vinlandskap. Franschoek är en pittoresk liten by med vingårdar runt om. Du kan göra vinprovningar och äta förstklassig mat i en underbar miljö. Min favoritstrand är Llandudno, precis där vi bor. Kritvit strand och utanför de stora turist stråken. Boka in en Afternoon tea på det äldsta hotellet i Kapstaden Mount Nelson och besök någon av de härliga marknaderna på helgen.

Sex snabba: 
Senaste resa? Sverige
Vilken pryl tar du alltid med dig på resan? Telefon
Vad har du för drömresmål? Argentina
Tåg eller flyg? Flyg men tåg när jag kan
Hit åker jag aldrig igen: Lanzarote
Detta vet vi inte om dig: Jag kan guida Paddanturen i Göteborg på både engelska och tyska. Efter att ha jobbat där två hela säsonger sitter den fortfarande.

Publicerad: 2019-09-04