Seoul, Sydkorea: Hyllad kock polisanmäler Michelinguiden
Genrebild, Getty Images
Nyhet

Hyllad kock polisanmäler Michelinguiden

Den sydkoreanska kocken Eo Yun-gwon, som driver restaurangen Ristorante Eo i Seoul, stämmer anrika Michelinguiden, rapporterar Business Insider. Anledningen ska vara att kocken inte vill ha kvar sin stjärna i matbibeln.

Text: Elin Fellman 

Många krögare drömmer om en Michelinstjärna eller två – men inte Eo Yun-gwon. 

Ristorante Eo i Seoul fick sin första Michelinstjärna 2016, samma år som Michelinguiden lanserades i den sydkoreanska staden. Kocken menar att han har känt sig stressad av utnämningen och har vädjat Michelin om att få lämna tillbaka stjärnan. Enligt Eo Yun-gwon har de ansvariga inte lyssnat och ändå tagit med restaurangen i 2019 års upplaga av Michelinguiden. 

"Jag har polisanmält personerna som är ansvariga för Michelinguiden för ärekränkning eftersom de listar restauranger mot deras vilja och utan tydlig förklaring”, skriver Yun-gwon i ett Facebookinlägg

Vidare skriver kocken att det finns tusentals andra restauranger i Seoul som är lika bra eller bättre än Michelins stjärnkrogar. Han riktar också kritik mot att kockarna tvingas arbeta dygnet runt för att få vara med i guiden. 

Amerikanska CNN har pratat med den sydkoreanska advokaten Shin Ha-na som säger att det är väldigt osannolikt att Michelinguiden kommer straffas. 

Publicerad: 2019-11-25