Thailand: Att tänka på under Thailandsemestern
Vackert absolut. Men tänk på att aldrig lägga dig under en palm med hängande kokosnötter. Foto: Istock.

Att tänka på under Thailandsemestern

Nu är högsäsongen för Thailand igång. För att undvika att få semestern förstörd på något sätt, har vi satt ihop en liten lista med saker som kan vara bra att tänka på väl där.

  1. Ha alltid resväskan stängd. Ormar, spindlar och andra småkryp du under inga omständigheter vill ha närkontakt med kryper gärna in. Har du glömt att stänga resväskan: se till att skaka ur den innan du sticker ner handen.
  2. Be aware of falling coconuts. Visst ska du passa dig för ormar, spindlar och giftiga småkryp. Men det du framförallt bör passa dig för í tropikerna är fallande kokosnötter. Se upp med vilken palm du lägger dig under. En kokosnöt i huvudet och du kan själv räkna ut konsekvensen.
  3. Akta dig för sandflugor. Sandflugor ser ut som bananflugor men är allt annat än lika harmlösa. Sandflugebett kliar fruktansvärt mycket och blir lätt infekterade (även om inte alla reagerar lika starkt – som med myggor: vissa reagerar inte alls, andra får sin semester förstörd). Insektspray hjälper inte – men olja i mängder. Sandflugorna dränks nämligen i oljan innan de hinner bita. Sålunda är det viktigt att du inte snålar med oljan. Sololja eller kokosolja – är du desperat fungerar till och med olivolja. Tänk dock på att se till att smörja in dig med ett bra solskydd innan. Du vill inte få brännskador i solen heller.
  4. Drick mycket vatten! Många glömmer bort att dricka tillräckligt med vatten i solen. Att bli uttorkad går snabbt. Börjar du känna av huvudvärk: ta inte bara en huvudvärkstablett utan se till att drick mycket vatten (gärna med en resorb i). Och även om följande råd tycks vara självklart: tänk på att öl inte är ett alternativ då alkohol är uttorkande.
  5. Ta inte med dig bed bugs hem. Bed bugs (vägglöss) har blivit allt mer vanligt förekommande i världen (och så också i Sverige). Det sista du vill är att få med dig bed bugs hem, det är dessvärre inte bara att ringa Anticimex. Bed bugs är svåra att bli av med om de väl har hunnit bebo sig. Innan du packar upp allt: se till att tvätta alla dina kläder i 60 grader, alternativt stoppa kläderna i frysen i tre dagar. Detsamma gäller för din väska. Bed bugs dör av kyla och värme.
Publicerad: 2016-11-28