Bangkok, Thailand: Fem sätt att ta sig runt i Bangkok
Foto: Linda Larsson.

Fem sätt att ta sig runt i Bangkok

Hotell i Bangkok

Bangkok är en otroligt älskvärd stad men vid första anblick kan den verka smått kaotisk, inte minst på grund av alla trafikköer. Tänk på att vid vissa tidpunkter är det extra kaotiskt: försök i dessa fall att välja tunnelbana eller Skytrain (eller motorcykel). För förstagångsresenären som inte vet vilket färdmedel hen ska välja: här listar vi fem sätt att ta sig fram på.

Fem sätt att ta sig runt i Bangkok

1. Med taxi

Att åka taxi i Bangkok är billigt. Starttaxa är 35 bath (cirka 10 kronor) men sällan betalar du mer än 100 bath (cirka 30 kronor) oavsett vart du åker (om du inte ska till flygplatsen). Däremot: åk aldrig med en taxichaufför som vägrar att köra på taxameter. Erbjuder en taxichaufför att köra dig för fast pris kan du vara beredd på att du betalar minst det dubbla priset för vad resan faktiskt skulle kosta. Dessutom: många taxichaufförer är otroligt dåliga på att hitta. Ska du till huvudattraktionerna är det enkelt att ta taxi. Men ska du till en okänd adress: var beredd på att ni kommer att irra omkring.

2. Med Tuctuc

Främsta anledningen till att åka tuctuc i Bangkok är för att det helt enkelt är ett roligt och annorlunda sätt att ta sig fram på. Ofta är det billigare att åka med taxi eftersom tuctuc-chaufförer alltid åker på ett fast pris som oftast är dyrare än vad det skulle kosta om du åkte taxi. Pruta - oftast kan du få ner priset till hälften (om inte mer).

3. Kommunalt

Att åka kommunalt i Bangkok är smidigt, billigt och enkelt. Det finns både en tunnelbana, ett Skytrain och ett bussnät med många linjer. Ta inte buss i rusningstrafik: då riskerar du att fastna i trafiken i flera timmar. Bättre att i de fall du kan välja tunnelbana eller Skytrain som enkelt och snabbt tar dig till Bangkoks olika delar.  Behåll myntet du får som biljett: annars kommer du inte ut.

4. Med motorcykel

Motorcykeltaxi är ett enkelt och smidigt sätt att ta sig runt i Bangkok. Åker du motorcykel behöver du inte vara rädd för att fasta i en trafikkö - motorcyklarna navigerar vant förbi alla bilar och tuctucs som är fast i trafiken. Pris bestäms innan.

5. Gå

Att gå i Bangkok kräver både bra skor och mycket vatten. Det är varmt och avstånden är långa. Men ska du till en närliggande attraktion: för all del.

 

 

Publicerad: 2016-12-09