Koh Phangan, Thailand: Bortom fullmånen i Thailand
Thailand

Bortom fullmånen i Thailand

Glöm gycklare, lysstavar och strandfester. Det finns en annan sida av Koh Phangan i Thailand. Med ödsliga vikar, spirituellt lugn och hypnotiska solnedgångar. Det gäller bara att kliva av båten på rätt ställe.

Text: Annika Hällqvist Foto: Ulf Berglund

Hotell på Koh Phangan

Fyra nätter har de bokat rum. Här ska det partas. I morgon är det full moon party och det svenska grabbgänget räknar med några dygns ihållande feststämning. Ögonen tindrar av förväntan. De är på gång.

Färjan från Koh Samui till Koh Phangan är full av festsugna unga som vill uppleva den ökända fullmånefesten när de nu ändå är i Thailand. Men ombord finns också en publik som är den motsatta. När partydjuren stannar vid Hat Rin i söder fortsätter vi till de små halvmåneformade stränderna på östra ön.

Samma kväll när månen går upp är vi långt från pumpande house och hinkar med sprit och sugrör. På stranden Thong Nai Pan Noi sitter en ensam kvinna och studerar glittret i mångatan. Själva slappar vi med fötterna i sanden, njuter av vår som tam – den chiliheta papayasalladen – och en blaskig Singha, den perfekta ölen till.

Thong Nai Pan Noi är den norra av två tvillingstränder, vår favorit och snäppet snyggare än sin sydliga granne. Här finns några bungalowbyar med budgetboenden, men här märks också den uppgraderade Thailandsturismen med två lyxiga resorter. Det ger en skön mix av folk: honeymooners, de hippa bögparen från Frankrike och Storbritannien, ett gubbgäng från Österrike, coola killar från Italien, backpackers i alla åldrar samt en och annan svensk barnfamilj som passar på att ta ut en del av föräldraledigheten långt från snö och slask. 

Bakom stranden hittar vi en by som Thailandsnostalgiker – de där som gärna pratar om ”Thailand för 20 år sedan” – skulle sucka drömskt över. Billigare boenden och restauranger, tvättinrättningar och Mr Handsome.

Mr Handsome är byns superentreprenör som likt en outtröttlig enmansorkester står bakom allt från smörgåsförsäljning till taxi- och båtrörelse. Han är en upptagen man med skämt i sinnet och en alldeles egen känsla för reklam. Svensk marknadsföringslagstiftning skulle knappast godkänna hans skyltar på tvätten: ”Clean and good smell for ten years” eller vid bensinförsäljningen: ”Makes your bike go fast”.

Än mer tillbakalutad atmosfär är det på grannstranden Hat Khuat, även kallad Bottle Beach. Vi blir varnade för att den kan vara fullpackad, men knappast. Sömnigare än så här blir det inte. Backpackerfolket dominerar, en och annan badbåt lägger till på förmiddagen, men åker igen på eftermiddagen och så finns bara stillheten, några restauranger och strandstrosandet kvar.

Vi beger oss vidare söderut till stranden Hat Thian, plötsligt är det svårt att inte tänka på Alex Garlands Beach. Här har resorten Sanctuary byggt upp en egen liten värld. Alternativ eller flummig – valet av adjektiv i det här fallet beror på vilka glasögon man föredrar att betrakta världen genom.

– När jag kom hit för tolv år sedan var stället en lugn hangout för hippies. I dag har det förvandlats till en mix av allt, säger irländaren Mike Doyle som chefar på Sanctuary.

Mix av allt är ingen överdrift: yoga, detox, tidigare liv-sessioner, meditation, tarmsköljning, chakrabalansering, healing, kraniumsakral terapi, åter till källan-meditation …

– Jag skulle bara stanna ett par dagar, men nu har det gått tre veckor och de tre veckorna har fullständigt förändrat mitt liv, säger en tjej från liberala Amsterdam som har hittat ett nytt jag här.

Sanctuary är onekligen en guldgruva för den som gillar alternativa vägar … eller flum. 

Vill man ha en dag i sanden är det bättre att knalla över till grannen Hat Yuan. Stranden vid Sanctuary är nämligen inte öns härligaste. Längs promenaden dit ligger ett thaiboxningsläger. Engelske Jay tillbringar många veckor här och skrattar gott när jag frågar om han inte passar på att yoga på Sanctuary när han ändå är här?

– No, no, no! Jag håller mig här. Yoga är inte min grej.

Samma distanserade inställning möter vi bland yogafolket på Sanctuary.

– Nej, thaiboxning är ju ganska aggressivt och vi brukar inte umgås med boxarna, förklarar yogainstruktören.

Stockholmstjejen Taban Ibrahim har däremot inga problem med eventuella kulturkrockar. Hon både yogar och bor på Sanctuary och knallar trapporna upp för att thaiboxas på dagarna.

– Både yoga och thaiboxning handlar om fokus, säger hon.

Hat Yuan blir vårt sista strandstopp på Koh Phangan. Hemresan kallar. Vi ler nöjt när vi hör den stora festnyheten: i kväll är det black moon party. Någonstans på ön. Någon helt annanstans. 

TRE BRA RESTAURANGER

Smile på Hat Khuat/Bottle BeachLängst upp på norra stranden samlas folk när solen har gått ner, tar en öl, spelar spel och snackar före middagen. I bamburestaurangen råder avspänd backpackerstämning och här serveras traditionellt thaikök där man inte snålar på curryn och chilin.

Thong Ta Pan på Hat Thong Nai Pan NoiI norra delen av stranden ligger denna restaurang, strandens mysigaste, där man sitter med fötterna i sanden under träd med kulörta lyktor. Barbecue finns, men också stor meny där salladerna kan rekommenderas särskilt.

Bamboo Hut på Hat YuanFrån stranden tar man de rangliga gångbroarna norrut och klättrar upp på klippan för att ta en solnedgångsöl. Här serveras rejält thaikäk, men också smoothies, juicer, hamburgare, bakverk och utsikt över stranden.

 

 

BO PÅ KOH PANGHAN

Rasananda

Hyr din egen rymliga strandvilla eller välj ett rum med egen pool. Snygg resort med betoning på modern design.
Pris: 5 000–11 000 kronor per natt under högsäsong, men priset är förhandlingsbart
Adress: 5/5 Moo 5
Tel: +66-77-23 95 55
Lediga rum & priser

Santhiya

Stor, tjusig och lyxig resort byggd i traditionell thaistil. Har en egen liten strand och ett spa med en utsikt som slår det mesta. Hyr din egen villa i olika prisklasser och storlek eller välj rum med eller utan pool. Pris: varierar efter val av rum, men ett de luxe-rum kostar 2 000–4 000 kronor per natt
Adress: 22/7 Moo 5 Bantai
Tel: +66-77-42 89 99

Lediga rum & priser

Star Hut

Enkla bungalower utan tjafs. Vissa har fläkt, andra luftkonditionering. Några ligger vid stranden, andra i rader ovanför stranden. Familjerum finns.
Pris: 130–380 kronor per natt
Webb: har ingen egen, se phangan.info
 

Had Khuat Resort

Hotellrum precis vid stranden. Hotellet vinner inga charmpriser, men är mycket prisvärt och läget vid stranden helt fantastiskt. Resorten har även ett antal bungalower med varierande läge, standard och pris.
Pris: 50–600 kronor per natt
Adress: 154/1 Moo 1
Tel: +66-77-44 51 53

haadkhuadresort.com

Sanctuary

Denna resort dominerar den lilla stranden, och är lika mycket en livsstil som ett rum för natten. Boenden finns i allt från sovsalar och billiga rum till lyxvilla.
Pris: 50–1 300 kronor per natt
Tel: +66-81-271 36 14

hesanctuarythailand.com

 

 

Publicerad: 2010-12-09