Koh Samui, Thailand: Det snygga lugnet på Koh Samui
Reportage

Det snygga lugnet på Koh Samui

Nya boutiquehotell landar som kokosnötter längs Koh Samuis kust. Men ännu råder lugnet på Thailands smartaste ö.

Foto: Johan Lindskog

Med ett sövande gung skär longtailbåten genom det svarta vattnet med riktning mot Sydkinesiska havet. Jag sitter i fören, dricker ur en kvarting Mekhong, thailändsk riswhiskey, som kaptenen har stuckit till mig, samtidigt som ljummet vatten skvätter upp i ansiktet. Plötsligt stannar vi. Rakt i öster skiner stroboskopen på Koh Phangans half moon party upp natthimlen som ett åskväder. Medan det lugnare och mer sofistikerade nattlivet längs Fishermans Village på Koh Samui avtecknar sig i väster som ett gult pärlband i havsytan.

Kaptenen tänder upp två strålkastare längs relingen, och riktar dem ner mot djupet. En halvmeterlång barracuda skjuter i väg längs havsytan medan kaptenen sätter sig på en plasthink och rullar två cigaretter av soltorkade bananblad.

Vi röker, tysta, medan vi ser ner i det upplysta dunklet och väntar på att de ska komma.

Plötsligt stiger något ur djupet. Hundratals små pärlemorglänsande bläckfiskar omringar oss som moskiter kring en lampa. Strålkastarna lurar bläckfiskarna att tro att det är fullmåne, då de stiger till havsytan för att leka, och kaptenen håvar glatt in ett dussin i en stor håv. De ska snart bli bete för andra thailändska läckerheter som väntar under ytan.

När vår båt ett par timmar senare skjuter upp på stranden till den lilla charmiga byn Fishermans Village, kan jag vandra hem genom det kompakta nattmörkret med en påse nackade red snappers – den röda abborrlika fisken är en av det thailändska kökets mer eftersökta delikatesser. Fisk är dock bara en av delikatesserna som Thailands tredje största ö erbjuder.

New York Times gav ön en tredjeplats på sin lista över måstedestinationer i världen 2011, efter Santiago och San Juan Islands. Motiveringen var att ön, trots sina vita paradisstränder, har lyckats undvika de värsta avarterna av den thailändska massturismen – och utvecklats till ett av landets mest exklusiva resmål.

Koh Samui som en gång var backpackerns hemliga paradis har blivit det sofistikerade alternativet för Thailandsresenären. Avspänd lyx är ledordet för paradisön i Thailandviken som mer satsar på smak än på massturism.

Nya lyxhotell har öppnat var och varannan månad på ön, men våren 2011 öppnade det hittills mest exklusiva av dem alla upp: W Retreat Koh Samui. En villaresort på 75 hus inte långt från Fishermans Village. En privat strand idealiskt placerad på en sandtunga med havet på båda sidor ger resorten både soluppgång och solnedgång från samma läge. Precis som på många andra W-hotell runtom i världen är USP:en lyxig designporr på dagarna och hotspot för nattlivet om kvällarna. En annan nykomling är Banyan Tree Samui, en femstjärnig resort med privata villor som hänger som svalbon på en klippa vid Lamai Bay – med en av öns bästa stränder. Banyan har redan gjort sig ryktbar för sitt spa.

Koh Samui är känd som en toppdestination för skönhetsdyrkare, och för den som eftersträvar en fullständig psykisk och fysisk återfödelse är Absolute Sanctuary ett självklart val. Ett Marockoinspirerat detoxcentrum på öns östkust.

Vill du däremot gå åt andra hållet, och aldrig ha mer än två steg till öns vibrerande nattliv, bör du slå dig ner i någon av Library Hotels Macbooklika villakuber. Komplett med en trendig strandbar och restaurang ligger hotellet bara ett stenkast från partygatan Green Mango Street. Men trots läget mitt i Chaweng är Library en lugn oas – en perfekt plats att svettas ut bakfyllan på över litervis med färsk mangojuice.

Framåt lunch, efter min nattliga fisketur, väcks jag av doften av nygrillad fisk. Vår huskock har redan hunnit rensa, filea och grilla nattens fångst, som serveras med papayasallad. Vi har hyrt en stor tvåplansvilla uppe på ett berg mellan Fishermans Village och Chaweng, med utsikt över större delen av nordöstra Koh Samui.

För den som fördrar mer avskildhet är de privata villorna ett bra alternativ – utan att man behöver kompromissa med service. Många villor har stående personal, och om man har möjlighet att resa utanför högsäsong är priserna rimliga. Alla har naturligtvis pool, men för den som vill ha den riktiga varan är det aldrig särskilt långt till en strand. På tio minuter med bil når vi några av öns bästa stränder.

Chaweng Beach har utsetts till en av världens bästa stränder, men trängseln är också därefter. Detsamma gäller för den nästan lika populära Lamai Beach, en halvmil söder om Chaweng. Söker man mer avskildhet är Lipa Noi Beach, på öns mindre turistiga västkust, ett bra alternativ. Som exploderande frösporer i turkos, blått och gult lyser fyrverkerierna upp himlen när öns kineser firar nyår. Och det är gott om kineser på ön. Från vår villaterrass har vi en storslagen överblick. Östasiens nyrika är numera den viktigaste målgruppen för alla destinationer som satsar på lyx som varumärke.

Koh Samui är, liksom Thailand, i snabb förändring. När de första backpackerentusiasterna anlände i början av 1970-talet var ön en hemlig och svårtillgänglig avkrok och kokosnötter var öns huvudsakliga livsnäring. Det dröjde ända till 1989 innan man fick en flygplats. 20 år senare är livsnerven de 1 miljon turister som anländer årligen.

Men de backpackers som ständigt återvänt sedan de först satte fötterna på Koh Samuis vita stränder trängs långsamt bort när de nya überlyxiga resorterna tar över de bästa platserna i solen. Inom kort väntas även Intercontinental, Le Méridien och Park Hyatt slå ner sig på ön, och försöka överträffa varandra i skapandet av det perfekta semesterparadiset.

De nya resorterna hämtar inte inspirationen från lokal thailändsk kultur, som fem år gamla Four Seasons med sitt tempellika hotellkomplex. I stället söker man en mer sekulär, urban och global designprofil som blickar tydligt mot metropolerna i öst. W är snarare asiatisk futurism.

Framgången för Koh Samui är dock enkel, öns DNA är strand och sol. Trots att ön har många aktiviteter och sevärdheter är den först och främst en plats där man inte behöver göra någonting annat än att luta sig tillbaka.

HOTELL

Öns nyaste och hetaste lyxresort. Öppnade våren 2011 och har redan hyllats som en av Asiens främsta. Erbjuder perfekta solnedgångar i futuristisk förpackning.

W Retreat Koh Samui
whotels.com

Nyöppnat skönhetsparadis beläget på klipporna vid en av Koh Samuis bästa stränder, Lamai. Banyan öppnade Thailands första lyxspa på Phuket 1994. Här förenas denna erfarenhet med det bästa av europeiska och asiatiska skönhetstraditioner.

Banyan Tree Samui
banyantree.com

Designad hotellpärla belägen mitt i Chaweng, och därmed bara två steg bort från stans digra utbud av restauranger, nattliv och strand. Man erbjuder även frukost på sängen på stranden (bokstavligt talat, de lyfter ut din dubbelsäng på stranden).

The Library
thelibrary.co.th

Ekologisk medvetenhet som lyx. Bryr du dig lika mycket om miljön som om livets goda är Six Senses valet för dig. Erbjuder biodriven avspänning och ekologiska helkroppsinpackningar.

Six Senses Koh Samui
sixsenses.com

MAT

Nyöppnad restaurang där den jordanska kungafamiljens gamla huskock, Stephen Dion, mixar medelhavsköket med det lokala thailändska.

H Bistro
hansarsamui.com

Chef Wally på Orgasmic utför experiment med det lokala köket, vilket ofta resulterar i gastronomiska överraskningar både visuellt och smakmässigt. Mest känd för sin bakade papaya.

Orgasmic

Strandklubb som serverar öns nu mest populära söndagsbrunch, och som finns på både Lamai och Nikki Beach. Botar bakfyllan med våfflor och internationella dj:er.

Beach Republic
beachrepublic.com

Ocean 11 som ligger vid stranden i mysiga Bangrak har under de senaste åren etablerat sig som en av öns bästa. Serverar thaikök med internationell touch och slagsida åt havets läckerheter.

Ocean 11
o11s.com

 

Publicerad: 2012-02-06