Spa

Kreta - Klassiker med kontraster

 

RES har listan på de elva sparesorterna där du slappar och slappnar av allra bäst. Pangkor Island, på Malaysias västra kust, är täckt av frodig regnskog kantad av steniga klippor och vita sandstränder. Här finns den exklusiva resorten Pangkor Laut, med exotiska villor byggda på pålar över det smaragdgröna vattnet.

amandari.jpg

 

 

 

Amandari
Det här spakonceptet föddes för att dess skapare ville minimera all påverkan på den vackra Ayungfloden och det lokala bylivet i Kedewatan, precis utanför Ubud, Bali. För att lyckas med det beslutade man att resorten skulle byggas som en avskild traditionell balinesisk by – utan kompromisser vad gäller kvalitet – och att den skulle omges av terrasser av risodlingar. Det var det första projektet i sitt slag inom balinesisk arkitektur. Förstklassig bördig mark köptes in från lokala bönder med en garanti om att de får bruka marken på obestämd tid så att de kan behålla eller kanske till och med förbättra sin livssituation, och samtidigt ge möjligheten för resortgästerna att bo mitt i ett autentiskt jordbrukslandskap. Relationen mellan byn, bönderna och resorten är så nära att en särskild ingång byggts för bönderna så att de kan ta sig rakt igenom resortområdet precis som om ingenting hade ändrats. Idén är att en blomstrande och välmående by också ger en blomstrande och välmående resort. I Amandaris gästbok finns en imponerande lista över kända personer, till exempel hölls Mick Jaggers bröllop här, eller borde jag säga “Mr Brook i rum fyra” som han kallades. Andra framstående gäster har varit Lady Di, Jimmy Carter, Haitis president, David Copperfield och David Bowie. Spaet erbjuder holistiska behandlingar, vid sidan av de mer traditionella, med betoning på att ge näring till både sinnet, själen och kroppen. Blanda gärna behandlingar som skrubbehandlingen med mandi lulur eller mandi susu (mjölk), en kroppspolering med honung eller kanske kroppsmasken av vulkanlera. Komplettera det hela med ett yogapass och meditation i teakhyddan högt uppe på en kulle.

Amandari
Adress: Kedewatan, Ubud, Bali, Indonesien
Tel. +62-361-97 53 33
www.amanresorts.com

evasonhuahin.jpg

 

Evason Hideaway & Six Senses Spa Hua Hin
Evason Hideaway på Hua Hin ligger avskilt i Pranburi, söder om staden Hua Hin. Här bodde vi i en av anläggningens femtiofem poolvillor med privat butler som välkomnade oss. I den slående vackra restaurangen, där borden är placerade i mitten av en lotusdamm, festade vi loss på en av de mest praktfulla och hälsosamma bufféer vi någonsin sett. Måltiden ackompanjerades av två lokala musiker som satt på en separat ponton och spelade balinesisk gamelanmusik. I sann Evasonanda vandrade hotelldirektören förbi barfota i linneshorts när vi åt frukost. Evason Hideaways spa i Pranburi är något alldeles unikt: nio kupolliknande hus helt byggda av en blandning av vulkanlera, risskal och halm. Det ger ett naturligt ventilationssystem och sägs vara inspirerat av hur man bygger traditionella uthus i norra Thailand. Behandlingarna är inriktade på ”skin food”, det vill säga att ingenting ska läggas på din hud som inte skulle kunna läggas i din mun. Du kan till exempel förvänta dig saker som en ”body glow” av kokos och morot, eller en ansiktsmask av honung och gurka.

Evason Hideaway & Six Senses Spa Hua Hin, Thailand
Adress: 9/22 Moo 5 Paknampran Beach, Pranburi, Prachuap Khiri Khan
Tel. +66-32-61 82 00
www.sixsenses.com/hideaway-huahin

pangkorlaut.jpg

 

 

Pangkor Laut Resort
Denna lilla tropiska ö sydöst om Pangkor, på Malaysias västra kust, är täckt av frodig regnskog kantad av steniga klippor och vita sandstränder. Här finns den exklusiva resorten Pangkor Laut, med exotiska villor byggda på pålar över det smaragdgröna vattnet. Flera hus kryper in i djungeln högt upp på kullarna med utsikt över bukten, alla designade så att det ska likna en idyllisk och traditionell malajisk by. Det som utmärker Pangkor Laut Resort är sättet på vilket man blandar in den lokala kulturens helande traditioner i ett smörgåsbord av behandlingar som alla syftar till att lindra, friska upp och stärka. Sparitualerna har plockats från malajiska, kinesiska, indiska och thailändska hälsokulturer. Programmen baserar sig på fyra koncept: ”föryngring och livsförlängande”, ”avslappning och stressminskning” och ”detox och romantik”. Pangkor Laut anses av många vara det den bästa spaanläggningen i världen. Den stämningsfulla atmosfären bjuder liksom in till njutning och det är inte svårt att slappna av både kroppsligt och själsligt i den här tropiska miljön. Till ön reser man med inrikesflyg från Kuala Lumpur eller med bil till Lumut. Härifrån går resortens egen båt.

Pangkor Laut Resort
Adress: Pangkor Laut, Malaysia
Tel. 020-79 19 99 (svenskt nummer)

Pangkor Laut Resort

 

baanthai2.jpg

Baan Thai Wellness Retreat
Baan Thai Wellness Retreat i Bangkok är en djungeloas mitt inne i ett av de hetsigaste kvarteren i Bangkok. Baan Thai, som helt enkelt betyder ”thailändsk by”, öppnade 1965 som en exklusiv restaurang med VIP-gäster från hela världen. För ett år sedan lyckades ägaren, som är släkt med thailändska kungafamiljen, flytta dit fem välbevarade traditionella thailändska teakhus. De monterades ner och transporterades i delar till Bangkok där de byggdes upp igen. Inte en enda spik har använts för att bygga det som nu är The Baan Thai Wellness Retreat, medlem i Small Luxury Hotels of the World. En pool slingrar sig från spaanläggningens reception och vidare under flera av husen, vilket ger en känsla av att simma längs en flod som rinner genom en gammal thailändsk by. Vid ankomsten till Baan Thai får du träffa en specialist inom fysioterapi och holistiska behandlingar, som rekommenderar dig ett personligt program bestående av spaterapier och en diet. Behandlingarna kan vara till exempel ett morgonpass thai-chi, yoga eller meditation, men mer krävande träningsformer som aerobics och träningsbollspass finns också. Resorten har även en fin egen hudvårdsslinje med produkter som skrubbkrämer, ansiktsmasker och hand- och fotsalvor tillverkade av högkvalitativa essentiella oljor. Själv älskade jag detoxjuicerna, som var något av deras specialitet. Rumspriserna börjar på 2 200 kronor för ett dubbelrum (håll utkik efter specialerbjudanden på webbplatsen). Då ingår en personlig hälsokonsultation, tre mål mat per dag från thaispaköket, ett val av dagens massage (thaimassage, blandad asiatisk massage, svensk massage eller zonterapi) och tillgång till olika bekvämligheter som ett ångbasturum med örter och en infraröd bastu. Extra behandlingar kostar mellan 100 och 1 000 kronor.

Baan Thai Wellness Retreat
Adress: 62 Langsuan Road, Lumpini, Bangkok, Thailand
Tel. +66-2-651 95 01
www.bangkok.com/baanthai


evasonsamui.jpg

 

 

Sila Evason Hideaway & Spa Samui
Visionärerna Sonu och Eva Shivdasani har skapat Evason Resorts, åtta resorter och tolv spaanläggningar på exotiska och exklusiva platser. Den grundläggande designfilosofin är att förhöja den naturliga omgivningen i stället för att förändra eller förstöra den. Sonis och Evas hjärtefråga är nämligen att kunna erbjuda innovativa och berikande upplevelser i en hållbar miljö. De är välkända för att ha varit först med barfotalyxkonceptet med sin ”no shoes no news”-policy. Under vår resa i Thailand hade vi lyckan att bo på två av deras tre resorter. Vi började med att tillbringa en helg på Sila Evason Hideaway på Koh Samui, en riktig drömdestination. Här ligger massagehyddorna med halmtak idylliskt placerade vid den steniga strandremsan. Från vår bungalow, högt upp på en klippa hade vi utsikt över Thailandsviken. Att vakna där och i morgonrocken smyga ner till vår privata pool för ett tidigt morgondopp var underbart och frukostbuffén var helt enkelt den bästa vi någonsin ätit. Det rikliga utbudet av organisk mat och färskpressade juicer, allt från den egna trädgården, var överväldigande.

Sila Evason Hideaway & Spa Samui
Adress: 9/10 Moo 5, Baan Plai Laem, Bophut, Koh Samui, Thailand
Tel. +66-77-24 56 78
www.sixsenses.com/hideaway-samui

 

 

tugu.jpg

Tugu Hotel & Spa
Bali – “– gudarnas ö”– är den perfekta miljön för Tugu Hotel & Spa som ligger längs en underbar sandstrand i Canggu. Tugu är som ett museum paketerat till lyxresort. Anläggningen byggdes med en passion för den sköna konst, historia och kultur som kännetecknar Java och Bali. En stor samling ovärderliga indonesiska antikviteter och konstföremål skapar en miljö av tropisk lyx med unik atmosfär. Resultatet blir en blandning av historielektion och ett romantiskt gömställe. Ägaren har lagt ner så mycket av sitt eget liv i skapandet av resorten att han när den till slut var färdig ironiskt nog inte klarade av att återvända. Varje paviljong är helt olik den andra, inredd med en skarp blick för detaljer. I hjärtat av resorten finns en avskiljd pool med antika rislådor som solbäddar. Något i särklass är Le Mayeur-sviten, som flyter på en naturlig lotusdamm, där man kan äta under bar himmel. Sviten är uppkallad efter den berömda belgiska konstnären Adrian Jean Le Mayeur. Men också den tyska musikern och konstnären Walter Spies har en paviljong, designad i enlighet med centrala Javas art deco-era. Spaet följer forntida traditioner med en blandning av tusen och åter tusen exotiska kryddor, rötter, örter och blommor från den lokala floran på de indonesiska öarna. Behandlingarna är inspirerade av traditionella balinesiska danser och innefattar även heta kryddmarinerade vulkanstenar. Det som utmärker Tugu är att allt som finns där har en historia och ett syfte.

Tugu Hotel & Spa
Adress: Jalan Pantai Butu Bolong, Canggu Beach, Bali, Indonesien
Tel. +62-361-73 17 01
Tugu Hotel & Spa

pimalai.jpg

Pimalai Resort & Spa
På ön Koh Lanta, sjuttio kilometer söder om Krabi ligger det slående vackra Pimalai Resort & Spa, inhyst mellan kokosnötspalmer och tropisk regnskog. Flera av villorna ligger högt med en oslagbar utsikt över stranden och bukten Ba Kaan Tiang. Pimalai är imponerande stort och sträcker sig på båda sidor om huvudgatan, vilket delar resorten i två delar med fyrtionio villor med pool längs sluttningen. På strandsidan finns ytterligare sjuttiotvå villor som visar vägen genom lummig vegetation till den närmast orörda stranden. Att äta frukost på Seven Seas Restaurant högt upp på kullen är en oförglömlig upplevelse. Varje morgon trollar kocken fram smaksensationer i form av croissanter, bakverk, fullkornsbröd och andra delikatesser. Spaanläggningen, designad för att efterlikna en thailändsk by, ligger djupt inne i djungeln och består av sju hyddor med halmtak byggda för aromaterapimassage, kroppsinpackningar och kroppsskrubbningar. Ön Koh Lanta är även perfekt för den som är undervattenfantast. På de närliggande öarna finns fantastiska orörda korallrev. Vår redan underbara vistelse här förgylldes dessutom av den nyfikna aporna som dagligen besökte oss.

Pimalai Resort & Spa
Adress: 99 Moo 5, Ba Kan Tiang Beach, Koh Lanta, Krabi, Thailand
Tel. +66-75-60 79 99
Pimalai Resort & Spa

 

puh_chaisai.jpg

Phu Chaisai
Att komma till Phu Chaisai är som att gå in genom grinden till Edens lustgård. Om den vore placerad högt upp på Mae Chans kullar vid Chiang Rai, omgiven av skog, teplantager och stambyar. Phu Chaisai har byggts smart av naturligt material som jordgolv, bambuväggar och bladtak. Med dessa enkla medel har man ändå lyckats skapa en känsla av kvalitet och lyx. Spaanläggningen under öppen himmel är kanske en av Thailands mest unika, också den i samma traditionella bambustil. Njut med alla sinnen, av såväl doften av citrongräsolja i luften som av alla de hundra procent naturliga skrubbkrämerna, inpackningarna och hudbehandlingarna. Spamenyn innehåller också ett urval massagesorter, från blandad asiatisk och thailändsk till svensk.

Phu Chaisai
Adress: 388 Moo 4, Ban Mae Salong Nai, Mae Chan, Chian Rai, Thailand
Tel. +66-53-918 63 67
Phu Chaisai

layana.jpg

Layana Resort
Layana är ett intimt thailändskt boutiquehotell och en resort som skapades för endast ett par år sedan. Det ligger vid Phra-Ae-stranden på Koh Lantas västkust, söder om Krabi. Ägarna, ett entreprenörspar från Sydafrika, upptäckte platsen i jakten på ett vykortsvackert ställe för sitt privata hem. Layana som betyder en lugn paus är den perfekta platsen att ta just en sådan. Elva paviljonger, var och en med fyra moderna femstjärniga sviter, ligger åtskilda av grönskande tropiska trädgårdar och fyra singelvillor är placerade längs stranden. Interiörerna består av naturligt lyxig inredning med material som trä, marmor och thaisiden. Och det slutar inte där. Spaanläggningen, med det passande namnet Linger Longer (”dröj kvar”), ligger avskilt i en egen muromgärdad trädgård. Här finns flera olika behandlingspaket, från Layanas signaturmassage, en och en halv timme av salighet, till kroppsskrubben med tamarind, kroppsinpackningen i papaya eller fotmassagen. För ansiktsbehandlingarna använder man importerade franska produkter och de välutbildade terapeuterna använder endast helt naturliga produkter för att ge dig fysiskt, mentalt och känslomässigt välbefinnande. Priserna börjar på 300-400 kronor.

Layana Resort
Adress: 272 Moo 3 Saladan, Phra-Ae Beach, Koh Lanta, Krabi, Thailand
Tel. +66-75-60 71 00

Layana Resort
 

thebale.jpg

The Balé
Jag älskar att börja dagen med en simtur, och att kunna gå direkt från badrummet till sin privata pool är en ren njutning som de flesta endast kan drömma om. The Balé är en ultramodern boutiqueresort på en sluttning i Nusa Dua, Bali, med utsikt över Indiska oceanen. Tjugo lyxiga paviljonger, alla med eget badrum utomhus och med privat pool inramad av en gård omgärdad av vitkalkade murar, och med varsin butler så klart! Här gäller uttrycket less is more, fokus ligger på minimalistisk design. Villorna är en mix av balinesiska halmtak, mörkt gediget trä och skarpa linjer, av både det traditionella med det moderna. Den sakrala spaanläggningen har inspirerats av den balinesiska traditionen med en rad äkta och naturliga massager, kropps- och ansiktsbehandlingar. Resorten håller också regelbundet förändra ditt liv-seminarier och workshops med inbjudna berömdheter inom holistiska praktiker och specialistterapier.

The Balé
Adress: Jalan Raya Nusa Dua Selatan, Nusa Dua, Bali, Indonesien
Tel. +62-361-77 51 11
The Balé

 

fourseasons.jpg

Four Seasons Resort
På avstånd ser det ut som om en by sprider ut sig längs bergssluttningen vid den balinesiska Jimbaranbuktens södra del. Men det visar sig vara Four Seasons Resort som är uppbyggd av flera traditionella balinesiska byar, alla med sitt eget namn. Four Seasons utnämndes nyligen till en av de bästa sparesorterna i världen. Resorten har lånat av balinesisk tradition och design och i dess famn dras du in i en värld långt borta från vardagen. Sublimt placerade ligger hundrafyrtiosju fristående halmtaksvillor med utsikt över Jimbaranbukten. Inga utgifter har sparats, det här är ett skolexempel i klass och elegans, med putsad marmor, guldkranar, fristående bad och dusch ute i trädgården. Varje villa ligger helt avsides, omgärdad av en trädgård, med separata småhus för bland annat sovrum och bad. Från poolen blickar man ut över havet. Spaet är berömt för sin användning av aromaoljor från helande växter och från havet, och av balinesiska örter och kryddor. Den ultimata omvårdnaden får du i ”The royal spa suite” med dess skonsamma regnduschritual. Denna speciella Four Seasons-blandning av behandlingar utgör essensen av moderna skönhetsbehandlingar.

Four Seasons Resort Bali
Adress: Jimbaran, Denpasar, Bali, Indonesien
Tel. +62-361-70 10 10
Four Seasons Resort

 

FRÅN RES NR 10 2007

Publicerad: 2006-05-01