Thailand: Nan och Phrae – bortom turiststråken väntar kulturen
Thailand

Nan och Phrae – bortom turiststråken väntar kulturen

Thailand är mer än vidsträckta stränder, longtailbåtar och pad thai. I de norra delarna väntar ett outforskat landskap präglat av en naturskön bergig miljö och en rik hantverkstradition.
En annan del av Thailand.

Text och foto: Sandra Forsvik

Säg norra Thailand och de flesta tänker på Chiang Mai. Men tvärs över, på gränsen till Laos ligger Nan, en provins och stad med samma namn. Många backpackers reser igenom området på sin väg genom Asien, men relativt få stannar till.
Nan sägs vara drömrytmens land och omges av skogsklädda berg samt den porlande Nanfloden som rinner genom provinsen. Vid huvuddistriktet Mueang Nan ligger staden Nans stora stolthet – det kungliga templet Wat Phumin – som med sin unika design är en fröjd för ögat.

I templet finns fyra guldklädda Buddhastatyer som pekar i varsin riktning, likt byggnadens fyra arkader kantade av drakhuvuden. Templets väggar är dekorerade med handmålningar av det thailändska folket Lue. Målningarna är från mitten av 1800-talet och skildrar buddhistiska berättelser i kombination med historien om stadens folkliv.

Det finns också andra tempel i Nan som är värda ett besök, bland annat Wat Ming Mueang och Wat Phrathat Chae Haeng. Det är huvudsakligen de historiska templen som karakteriserar provinsen.
För den mer konstintresserade finns ett galleri – Nan Riverside Art Gallery – beläget vid floden. Här kan du titta på konst och samtidigt få utlopp för din kreativa ådra genom att måla din egen tavla med ljudet från det porlande vattnet och djungelns små krabater som bakgrundsmusik.  

Thai Lue Village är en by som ligger i Tha Wang Pha-distriktet, fyra mil norr om Nans stadskärna. Här finns Nanprovinsens främsta vävare, som har bemästrat sin specifika vävteknik i generationer. Här kan du strosa runt och se hur lokalbefolkningen bor, lyssna till gatumusikanter och passa på att köpa tyger i regnbågens alla färger till väldigt bra priser.

Missa inte att utmana sinnet och smaka en bit av den lokala specialiteten – torkat sjögräs från floden. Ett perfekt saltigt snack i den fuktiga värmen.

Bor gör du bäst kring Nans stad. Antingen på det lilla boutiquehotellet Khum Muang Min eller på Phuka Nata Hotel. Frukostbuffén på boutiquehotellet är inget att hurra för. Tyvärr. Men vill du testa en stadig frukost på thailändskt vis ska du beställa den traditionella risgröten khao tom, som tillagas av vatten och jasminris, serverat med lite grönsaker, kryddor och ett halvt kokt ägg.

Färden fortsätter till Phrae, en annan outforskad destination i norra Thailand. Likt Nan krävs det lite mer av resenären för att ta sig hit, men väl på plats är det värt resan. Förutsatt att du vill uppleva bergigt landskap, kulturskatter och lokalt lagad mat. Befolkningen i Phrae sägs vara de mest trevliga och gästvänliga i hela Thailand, och jag vågar påstå att det stämmer.

De orangeklädda munkarna utgör en stor del av stadsbilden och provinsens stora tempel heter Wat Phra Cho Hae och ligger omkring nio kilometer från Phres stadskärna. Med en höjd på trettiotre meter och en bredd på elva meter inger det en mäktig känsla.

På Yantrakit Road, fyra kilometer från Phrae stad ligger Ban Thung Hong. En by som är känd för sin tillverkning av Mo Hom-skjortor. Plagget är gjort av lokalt bomullstyg och färgat i indigoblått. Här kan du få se hela processen – från färgning av tyger till färdigt klädesplagg. Ett intressant förlopp, även för den som inte ser sig själv som en textil- eller modemedveten person. 

Publicerad: 2016-01-20