Prag, Tjeckien: Fyra nya favoriter i Prag
Handplockade tips

Fyra nya favoriter i Prag

Välkommen till RES reseguide till Prag. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Prag. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld. 

I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha.

Gamla stans mysiga gränder blir på något vis extra mysiga efter att ha vandrat omkring i inte alls lika inbjudande, men mycket mer hippa, industriella Holešovice. Området Karlin är foodisarnas paraddistrikt: här hittar du übertrendiga Tea Mountain, Eska och Můj šálek kávy. Letna-parken lockar löpare som tränar inför sitt nästa maraton och öldrickare som har kommit hit för att njuta av en pilsner i ölträdgården.

Matscenen i Prag har ändrats drastiskt de senaste tio åren. Pragborna har blivit kräsna och trött sauerkraut och blaskigt kaffe är ett minne blott. Istället är det cold brew och vietnamesisk pho som är Pragbornas nya vardagsmat. Ska det ätas traditionellt – ja, då ska det göras med en twist.

1. Nyx Prague

Modernt designhotell med utmärkt läge vid Vaclavplatsen. Härifrån har du alla stora sevärdheter på promenadavstånd. Dubbelrum från cirka 900 kronor natten.

Se lediga rum

Jag vill se andra fina hotell i Prag 

2. Lokal

Namnet antyder vad den här restaurangen har på sin meny: trendig men enkel kvarterskrog som finns på flera adresser i stan som serverar riktigt bra tjeckisk husmanskost. Och såklart är det öl som gäller som dryck till maten.  

Hitta hit 

3. Eska 

En av Prags mest omtalade och populäraste restauranger/kaféer där tjeckiska rätter tillagas med en twist. Här serveras både avsmakningsmenyer, bruncher och kaffe att ta med. Om du är mätt – gå hit ändå bara för de välblandade drinkarnas skull.

Hitta hit 

4. Můj šálek kávy

Tjeckiska motsvarigheten till Johan & Nyström i Stockholm. Här samlas Prags kaffeelit och är du ute efter en kopp perfektion, då är det hit du ska. Můj šálek kávy ligger på samma gata som Tea Mountain.

Hitta hit 

Se ytterligare 54 handplcokade tips på Prag här! 

Publicerad: 2021-08-09