Prag, Tjeckien: Så blir din höstresa till Prag perfekt
Matscenen i Prag har ändrats drastiskt de senaste tio åren. Pragborna har blivit kräsna och trött sauerkraut och blaskigt kaffe är ett minne blott. Istället är det cold brew och vietnamesisk pho som är Pragbornas nya vardagsmat.
Handplockade tips

Så blir din höstresa till Prag perfekt

Promenadvänliga Prag är en suverän weekendstad året om – men hösten är den allra bästa årstiden att resa hit. I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. Här är sju handplockade tips till staden som vi verkligen gillar. 

Och som du får åka till enligt UD. 

Här hiittar du hotellrum i Prag

1. Kafkamuseet 

Prag är fullt av konst och historia med flera museum med specialinriktningar. Är du på något sätt intresserad av litteratur eller om livsöden bör du besöka Kafkamuseet. Frans Kafka levde mellan 1883 och 1924 och blev först berömd och erkänd efter sin död. På museet skildras författarens liv med en mängd texter, foton och konstinstallationer. Om det är någon som har gett ångesten ett ansikte så är det Kafka.

HItta hit

Ramen Bistro isai

2. Ramen Bistro Isai

En dröm för den som älskar japansk mat. Ramen Bistro Isai är ett relativt nyöppnat hak i Prag som redan har ett rykte om sig att servera en av stadens bästa ramen. Kocken, som går under namnet Mr. Yoshi, utbildades på den japanska kedjan Ippudo där fläskbuljongramen (tonkotsu) är en specialite. På kockens krog serveras tonkotsu med tjocka eller smala nudlar samt modernare nudelsoppor som spicy ramen och curryramen med skaldjur. Testa gärna gyoza (japanska dumplings) och sake till förrätt om du vill ha en heljapansk upplevelse. 

Hitta hit

Bockem

3. Bockem

Den tidigare Cafe de Paris-kocken Ondrej Kyncl står bakom menyn på nyöppnade Bockem i centrala Prag. Hit går du för en intim matupplevelse där fine dining möter klassisk europeisk och tjeckisk mat. Speciellt med restaurangen är att man har två serveringar om dagen (onsdag till söndag) där den första serveringen äger rum från klockan åtta på morgonen fram till lunchtid. Med andra ord serverar Bockem en fine dining-frukost som är satt på förhand. För dryga 100-lappen får du en trerätters frukost och för cirka 450 kronor får du en storslagen sjurätters avsmakningsmeny. Skynda att boka! 

Hitta hit

Hotel Motel One

4. Motel One

Trots namnet är Motel One ett snyggt designhotell i hjärtat av Prag, fem minuter från torget Naměstí Republiky. Här finns också One Lounge, en trevlig cocktailbar som serverar utmärkta drinkar. Eftersom Prag är relativt billigt i svenska mått mätt är det värt att bo på ett lite bättre hotell här. Motel One kostar från cirka 850 kronor per natt. 

Boka in mig här till schysst pris

Hitta hit

Manifesto Market Florenc

5. Manifesto Market Florenc

Att käka på en matmarknad är ett kul sätt att upptäcka nya matkulturer på och smidigt om alla i sällskapet inte vill äta likadan mat. Manifesto Market Florenc är Prags första utomhus matmarknad där matstånden inte är tillfälliga små ruffel utan snygga små restauranger designade av den amerikanska designern Martin Barry. Här samsas 27 olika restauranger och barer på en kompakt yta. Manifesto Market blev sitt första år så populärt att man bestämde sig för att öppna ett systerkoncept på andra sidan stan, Manifesto Market Smíchov, en mindre marknad som fokuserar på tjeckisk ölkultur. Både Florenc och Smíchov är tillhåll för unga och hippa människor. 

Hitta hit

Kro Kitchen bistro & rotisserie

6. Kro Kitchen

Kro Kitchen är en liten och hipp bistro som huserar i ett före detta antikvariat i Žižkov district. Ägaren Vojtěch Václavík jobbade länge på ansedda Manfreds i Köpenhamn innan han bestämde sig för att flytta hem och öppna Kro Kitchen. Från Manfreds tog han med sig från jord till bord-tänket med grönsaker i säsong och adderade rotisserie och fermentering. På menyn finns bland karamelliserad kål, pulled pork knuckle (fläsklägg) och purjölökskimchi. Här finns alltid något för vegetarianen och för köttätaren. På drinklistan finns en hel del tjeckiskt naturvin samt den lokala cidern Cidrerie Kliment. 

Hitta hit

Prague Beer Spa Bernard

7. Prague Beer Spa Bernard

Gillar ni öl och spa finns den optimala kombinationen i Prag – ölspa. Här kan man bada i ett stort träbadkar där vattnet berikats med örter och intill badkaret finns en tappkran med tjeckisk öl. Efter en halvtimme i badet fortsätter behandlingen antingen med massage eller med att ligga i en värmefilt. Det finns plats för upp till sex personer i tre stora badkar. Man har hela spa-anläggningen för sig själv under vistelsen.

HItta hit

Här är RES totala guide till Prag med 55 handplockade tips

Här hiittar du hotellrum i Prag

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

 

 

Publicerad: 2020-08-28