"Tokyo är den ultimata kulturella käftsmällen"
Bäst i världen

"Tokyo är den ultimata kulturella käftsmällen"

Som ständigt runtresande har programledaren Hans Fahlén sett platser som få har haft möjlighet att besöka. I tio år var han resereporter för När och Fjärran och nu reser han världen runt med tv-programmet Spårlöst, där adopterade barn letar efter sina biologiska föräldrar. Här delar han med sig av sin bästa…

Av: Linda Larsson

… storstad
­– Hongkong och Tokyo. Hongkong för att det är en stor, liten metropol. Trots att Hongkong är en storstad är staden lätt att greppa. En kontrasternas stad där lokala fiskare och kostymmän i Armani trängs under höga byggnader sida vid sida med små gatustånd.

Hotell i Hong Kong

­­– Tokyo är den ultimata, kulturella käftsmällen. Tokyo är inte som andra städer på ett underbart sätt. Till skillnad från Hongkong är Tokyo inte alls lättgreppad, här behöver man ha kollat upp innan vart man ska. Gör man det och hittar de där små hålen i väggen, ja, då kommer man att ha en fantastisk upplevelse!

Hotell i Tokyo

... ö
– Sri Lanka. Jag flyttade dit med pappa och bodde där i ett år som sextonåring. Det året var berikande, där lärde jag mig att allt inte är som hemma. Jag älskar Sri Lanka – den ön har allt: sol, bad, surf, fantastisk kultur och natur. Och för att inte tala om maten! Hoopers, har du ätit det? Det är fantastiskt!

… hotell
– Bobby Burns, en lodge mitt ute i klippiga bergen. Man åker dit för att åka helikopterskidåkning som förvisso är extremt dyrt. Men också extremt underbart om snöförhållanden är de rätta.
Columbia-Shuswap A, BC V0A 1L0, Kanada
canadianmountainholidays.com/lodging/bobbie-burns

…bar
– Baren på golfklubben i Nuwara Eliya på Sri Lanka – hela golfklubben är byggd i kolonialstil, allt ser exakt ut som när stället byggdes på 1800-talet. Drinkutbudet är bra, fast själv brukar jag dricka en kall öl.
Nuwara Eliya, Sri Lanka
nuwaraeliyagolfclub.com

... strand
– Stranden på ön Aitutaki på Cooköarna är helt fantastisk. För att inte tala om revet runt omkring. Dykningen där är alldeles, alldeles underbar.

… dykplats
– På The Manatee utanför ön Manihi i Franska Polynesien hade jag en fantastisk upplevelse. Jag låg där med en djävulsrocka till höger om mig och en sovande revhaj till vänster.  

… restaurang
– Vinbaren i Åre. Där finns en bra publik och en härligt social miljö med god mat.
Stationsvägen 11, Åre
vinbaren-are.com

… matland
– Peru var häftigt att besöka. Vi var där när vi spelade in Fahléns matäventyr. Vi skippade Machu Picchu och drog upp till de omkringliggande bergen istället. Machu Picchu är klart sevärt men upplevelsen blev mer genuin.  

… land
– Antarktis – men halva grejen är att ha varit där. Den andra halvan är att där finns en svårslagen natur med gigantiska isberg och att man kommer naturen så nära.

… upplevelse
– Jag har så många. Men vad jag gillar allra mest när jag befinner mig på resande fot är att sitta på en restaurang med ett glas rödvin i handen och se människor strosa förbi.

… tips på vägen
– Att resa med rätt sällskap är viktigt. Man ska resa med någon som man bara kan sitta tyst med utan att det blir krystat. Sen kommer man aldrig att se mig med en guidebok i högsta hugg. Jag försöker istället prata med folk på plats för att få de bästa tipsen till vad man ska se och göra och vilka restauranger man ska gå till.

 

Publicerad: 2017-04-19