Berlin, Tyskland: Bästa tipsen till Berlin

Bästa tipsen till Berlin

Vietnamesiska potatisdumplings eller franska galetter? Alltid lika hippa Berlin erbjuder något för alla. Här är RES Berlin-korre Maria Österdahls bästa tips till staden.

Av: Maria Österdahl

Hotell i Berlin

Mat och dryck

Potemkin
– Brunch i vacker omgivning
Potemkin ligger vackert på charmiga Viktoria-Louise-Platz. Är det sommar har restaurangen bord på gatan precis vid parken med fin grönska och fontäner, men även på vintern njuter du av den trevliga omgivningen då det finns ett uppvärmt uterum. Det finns ett stort urval av brunchtallrikar för en eller flera med många olika smakinriktingar, som klassiskt med ost, salami och skinka, ryskt med potatiskakor och lax, samt söta alternativ som kvargplättar, yoghurt eller frukt. Oavsett om du är jättehungrig eller bara vill få något litet till kaffet så funkar det fint. Personalen kan verka lite bister i början men tinar upp med tiden.
Viktoria-Luise-Platz 5
potemkin-restaurant.de

Saigon Green
– Äventyr i Vietnam
Från Saigon Green går alla nöjda och belåtna, utbudet av rätter är stort. Själv rekommenderar jag att man plockar ihop tre, fyra smårätter per person och sen delar på allt. En klar favorit är de krispiga räkorna, sommarrullar och sataykyckling. Missa inte heller grön papayasallad som är lite kryddig men härligt uppfriskande, och potatisdumplings som egentligen inte alls är en dumpling utan snarare åt rårakahållet, men krispig och gott tillagad av sötpotatis. Helt okej utbud av vin och öl, men prova en av de färska juicerna, oerhört goda med fräscha och överraskande smakkombinationer. Är det fullt, fortsätt då till systerrestaurangen Saigon Today som ligger tio minuters promenad bort – lika gott och fräscht men oftast färre gäster att trängas med.
Kantstrasse 23
saigon-berlin.de

Suzette
– Himmelskt goda crepes
Vill du gotta dig med härligt autentiska franska galetter och crepes så är det till Suzette i Prenzlauer Berg som du ska bege dig. Olivier och Damien äger stället och lagar även alla crepes själva. Prova både de söta crepesen och de mer matiga galetterna, eftersom båda är fantastiska. Vad jag brukar göra för att inte fullkomligt explodera, är att dela både en galette och en dessertcrepes med en vän. Jag gillar klassikern la complete med skinka, ägg och ost, men du har över tjugo galetter att välja mellan. Bland efterrätterna är la creole med banan och rom svårslagen. Till lunch finns ett prisvärt erbjudande med crepes, sallad och dryck för cirka 80 kronor, lägg till 25 kronor så får du även en efterrättscrepe.
Pappelallee 15
suzetteberlin.de

Stagger Lee
– Bar med karaktär
Baren kan bäst beskrivas som en korsning mellan en vilda västernsalong och en engelsk herrklubb och är en av mina favoriter för välgjorda cocktails. Det kan vara lite svårt att få plats, så kom gärna tidigt på kvällen. Menyn förändras kontinuerligt, så be den trevliga personalen om tips och prova gärna på någon av de lite mer äventyrliga drinkarna. Örtiga ingredienser och rökt sirap finns ofta med. Det är inte ett stressigt ställe, man får gärna sitta länge i de bekväma skinnsofforna och njuta. Stagger Lee har olika temakvällar, mestadels musikteman – ofta 1950- och 60-tal.
Nollendorfstrasse 27
staggerlee.de

Boende

Boutique-hotell i Berlin

På sajten Boutiquehotels-Berlin.com finns många bra hotell i Berlin.

Se fler hotell i Berlin 

Se & göra

Nan Spa
– Prisvärt spa
Jag bokade in mig för en massage på Nan Spa en söndagseftermiddag i november och blev glatt överraskad. Med anledning av de humana priserna hade jag inga större förväntningar på någon extravaganza, men jag blev positivt överraskad. Både omgivningen och behandlingarna är av högsta kvalitet. Till exempel finns det morgonrockar att låna i de fina omklädningsrummen och man bjuds på ett väldoftande fotbad, fotskrubb och te innan behandlingen. Dessvärre går det bara att betala med kontanter, som på så många ställen i Berlin. Ladda plånboken med cash.
Pfalzburger Strasse 20
nan-spa.de

Winterfeldt Schokoladen
– Paradis för chokoholiken
Winterfeldt Schokladen är en mysig liten affär med ett brett utbud av olika typer av choklad, både hemmagjorda och förpaketerade. Det är också ett kafé där olika chokladbaserade specialiteter serveras. Känner du dig äventyrlig, prova då på varm choklad på aztekernas vis, med chili och mycket kryddor. Charmigt inrett som ett gammalt apotek, med mörka träslag och hög mysfaktor. Då det är populärt kan man få vänta en stund på ett bord, men ge inte upp – det är väl värt väntan.
Goltzstrasse 23
winterfeldt-schokoladen.de

För fler tips till staden: spana in vår stora Berlin-guide. 

Sök fler hotell i Berlin HÄR

 

Publicerad: 2017-05-03