Berlin, Tyskland: Här ska du fika i Berlin
Fikasugen i Berlin? Här tipsar vi om fem mysiga kaféer. Foto: IStock.

Här ska du fika i Berlin

Hotell i Berlin

Även om just ordet fika inte existerar på tyska vet tyskarna hur man fikar. Berlin är ett riktigt fikanäste. Här är några kaféer värda en fikapaus. 

Café Sorgenfrei
Café Sorgenfrei måste vara ett av Schönebergs mysigaste kaféer. Borden står uppställda bland gamla loppisprylar och ser du något du vill ha är det bara att slå till. Hembakta kakor och en inredning som känns som hemma hos mormor gör att du gärna tar en kaffe till. 
Goltzstraße 18, 

Kaufbar 
Mysig inredning med secondhandmöbler, vilka precis som namnet antyder är köpbara. Gratis internetuppkoppling och en schyst meny gör Kaufbar till ett av Friedrichshains bästa kaféer. Ät gärna deras helgfrukost – här kan du plocka ihop din favvofrulle och betala för varje grej du tar. Ett stycke ostskiva, 50 cent, ett ägg, 70 cent och så vidare. 
Gärtnerstrasse 4, Friedrichshain 

Cupcake
Det var inte helt lätt för amerikanskan Dawn Nelson att öppna sitt cupcakebageri mitt det amerikafientliga gamla Östberlin, men skam den som ger sig. I dag är kaféet en dundersuccé. Underbart söta cupcakes i alla färger gör det svårt att välja vilken man ska ta. Du måste helt enkelt gå dit flera gånger. 
Krossener Straße 12 

Morgenrot 
Beläget mitt på den sköna gatan Kastanienalle i Prenzlauer Berg. Kafé Morgenrot beskrivs bäst med orden kollektivanda, punkdreads och vegomat. Varje fredag till söndag serveras vegetarisk brunch och du betalar det du tycker dig ha råd med. Fast helst inte mindre än 4 euro. 
Kastanienallee 85 

Les patisseries de Sebastien 
Bortanför turiststråken, lite avsides på Invalidenstrasse ligger ”Sebastiens bakverk” med flera museer som granne, som till exempel Naturkundemuseum eller Gedänkstätte Berlin Mauer. Priserna är humana och kvaliteten på bakverken hög. Kön ringlar sig ofta lång utanför när sötsugna Berlinbor vill ta med sig något gott hem till eftermiddagsfikat. Här hittar du klassiker som croissants och pain au chocolat, men även söta små frukttårtor, mousser och macarons. Och vill man ha något gott att värma sig med är den mörka, varma chokladen ett säkert kort. Öppettider, 8.30–17.00 onsdag- söndag.  
Invalidenstraße 157 

För fler tips: missa inte vår stora Berlinguide

Publicerad: 2017-05-18