Berlin, Tyskland: Just nu: Berlin
Tyskland

Just nu: Berlin

Hotell i Berlin

RES Annamaria Olsson, på plats i Berlin, delar med sig av det du inte får missa i Berlin just nu. Öl, bröd och korv, lyxiga hotell och rökiga barer står på listan denna gång.

SHOPPING

Hipsterhimlen
Urban Outfitters
Hipstermeckat Urban Outfitters öppnade så äntligen för Berlins Mittes alla shoppingtokiga. Den färgglada, ungdomliga och pop- piga butiken blev snabbt en ny favorit och numera tycks var och varannan shoppingpåse komma därifrån. Snart slår man även upp dörrarna i det gamla Västberlin med en trevåningsbutik. Förutom det egna märket återfinns bland andra Iro, Carin Wester, MW by Matthew Williamson och många, många fler.
Weinmeisterstrasse 10, Mitte, och Kurfürstendamm 19–24, Kürfurstendamm
urbanoutfitters.de


NATTLIV

Artistisk Kreuzbergdrink
Bellman Bar
Bellman Bar är ett fint stycke bohemisk Kreuzbergbar. Den mysigt inredda lokalen med råa väggar är ett populärt tillhåll för ett mixat Kreuzbergklientel som lika gärna diskuterar Hertha Müller som märkessneakers eller den senaste technoplattan. Rökare är mer än välkomna, så räkna med stinkande kläder vid kvällens slut. Man får se baren som ett nostalgiskt stycke kulturarv eller allmänt exotiskt ...
Reichenbergerstrasse 103, KreuzbergMAT & DRYCK

Ölprovning och mys
Gasthausbrauerei Meierei Im Neuen Garten
Två saker som ligger tyskarna mycket varmt om hjärtat är öltradition och ”gemütlichkeit”. Dessa två nationalkännetecken sammanbinds på ett fint sätt på Brauerei Meierei im Neuen Garten. Det anrika värdshuset och ölbryggeriet i Potsdam, någon timme utanför Berlin, är en perfekt dagsutflykt. Bryggeriet ligger i en minnesmärkesskyddad byggnad från 1860 och under sommarmånaderna öppnar en biergarten direkt vid vattnet. För 5 euro får man en guidad rundtur, för 25 euro ingår en ölprovsmakning med några av bryggeriets 14 ölsorter och för 34 euro erhåller man ett äkta tyskt ”öldiplom” (vad nu det är). Förvänta dig mycket precisa ölfakta, Günthermustascher, glada ölmagar och en och annan fräckis. Sedan är det bara att ta en bockwurst, ett par öl och titta på solnedgången över vattnet.
Im Neuen Garten, Potsdam
meierei-potsdam.de


Öl, bröd och korv
Das Meisterstück
Om tidigare nämnda bryggeri är ölets ”back to the roots”, är Das Meisterstück ölets ”back to the future”. Dess framtid består nämligen i lokala småbryggerier, chica ölprovningar och 100 procent transfettfria tilltugg. Nyöppnade Das Meisterstück är ett perfekt lunch- eller kvälls- stopp för den uppdaterade tyska ölupplevelsen. I den trendigt inredda lokalen trängs 70 olika ölsorter, handgjorda ostar, knapriga surdegsskorpor och svindlande variationer på tyska korvar. Mycket ekologiskt, slow food och lokala tillverkare. En större avsmakningsmeny med ölprovning går på 50 euro och undertecknad kan intyga att an- talet tidigare oprövade ölaromer var ett trettiotal ... Restaurangens luftiga lokaler gör stället även perfekt för större sällskap.
Hausvogteiplatz 3–4, Mitte
dasmeisterstueck.deBOENDE

Lyxtillskott på hotellhimlen
Waldorf Astoria Berlin
Berlin har blivit ett allt populärare resmål de senaste åren. Med stadens billiga hyror och den stora tillströmningenav turister går en tydlig hotellboom att spåra: designhotell, billiga hostel- kedjor och nu senast en handfull nya lyxhotell som går tvärtemot trenden med prisdumpning. Som symbol för denna utveckling öppnar Waldorf Astoria i september sina portar i det gamla Västberlin. Det anrika lyxhotellet ska nu konkurrera med institutioner som Hotel de Rome, Ritz-Carlton och Adlon Kempinski. Som konkur- rensfördel nämner man (förutom namnet) en presidentsvit på 300 kvadratmeter och läget i det gamla väst. Numera återfinns nämligen de flesta lyxhotellen i det förr så gråa DDR-öst ...
Hardenbergstrasse 28, Kürfurstendamm
Lediga rum & priser

Publicerad: 2012-08-27