Berlin, Tyskland: Tre nya Michelinutnämningar i Berlin
Nyhet

Tre nya Michelinutnämningar i Berlin

Tyskland i allmänhet och Berlin i synnerhet är en Michelinstjärnbeströdd plats som inte visar några tecken på att sakta ner när det kommer till nya kulinariska höjder – ytterligare tre restauranger kan nu hittas i Michelinguiden.

Text: Sofia Sundström

Foto: Staffan Sundström

Ernst, Dylan Watson-Brawn

Hos Ernst bokar du inte bord, du köper en biljett. Du uppmanas även att avsätta tre till fyra timmar till ditt besök på restaurangen som är belägen i området Wedding i Berlin. Detta för att du inte endast ska äta maten du blir serverad utan du får uppleva processen den genomgår från att den levereras till restaurangen till att den presenteras framför dig på bordet. Du upplever allt tillsammans med de personer som gör detta möjligt, som annars brukar vara avskärmade från gästen och befinna sig bakom kökets stängda dörrar, det vill säga kockarna. Och här får du sedan höra personliga anekdoter om restaurangens många medhjälpare som befinner sig ytterligare ett steg bort från restaurangen och din tallrik med mat – jordbrukare, vinmakare och hantverkare av olika slag. Efter att ha passerat Weddings gator med väggar täckta av graffiti och igenbommade dörrar på vägen till Ernst, kan du här njuta av en enkel, intim och helt perfekt matupplevelse för dina smaklökar.  

Gerichtstraße 54

ernstberlin.de 

Kin Dee, Dalad Kambhu

Dalad Kambhu mottog i år sin första Michelinstjärna för sin relativt nyöppnade restaurang Kin Dee i Berlin. Hon är även den yngsta kvinnan någonsin att få ta emot det prestigefyllda priset. Kin Dee betyder ”ät väl” på thailändska. Och det är exakt vad man gör i den avskalade restaurangen. Hennes matlagning är starkt rotad i hennes thailändska rötter och hon erbjuder i sin restaurang en autentisk upplevelse av det bästa Thailand har att erbjuda. För att hålla kvalitén så hög som möjligt byts vissa av de typiska thailändska råvarorna ut till regionalt producerade råvaror, vilket ger en spännande twist på rätterna. Men maten tappar aldrig den thailändska touchen.

 Lützowstr 8

kindeeberlin.com

Coda, René Frank 

På andra sidan av nummer 47 i Neukölln, bakom en opretentiös fasad hittar du Coda. I en cool, minimalistisk lokal, med hårda betongytor och toaletter gömda bakom stenväggar erbjuder denna restaurang onekligen något speciellt. Detta är ingen vanlig restaurang med förrätt, huvudrätt och dessert på menyn, utan här är det enbart efterrätter parade med skummiga cocktails som gäller. Ett annorlunda koncept men något som inte borde underskattas – om det så innebär en drink med ett frostigt tillbehör eller en fullskalig sex rätters avsmakningsmeny. Geniet bakom denna pärla är René Frank med sina 17 år i tyska kök varav endast de senaste åren varit fokuserade på efterrätter. Han har tidigare varit ansvarig för desserterna på den trestjärniga restaurangen La Vie i Osnabrück och har nu sin första egna stjärna på Coda.

 Friedelstraße 47

coda-berlin.com

Publicerad: 2019-03-01