Budapest, Ungern: 5 tips på mat & dryck i billiga Budapest
Tips

5 tips på mat & dryck i billiga Budapest

Billiga Budapest är så mycket mer än goulash och heta källor. Det är en Europas vackraste städer och här kryllar det av mysiga restauranger, caféer & trendiga barer. Följ med när vår Budapest-korre guidar dig till fem nya ställen för mat & dryck. 

Text: Antonia Morvai och Elin Fellman

BAR/NATTLIV

Hintaló
Hyllad av lokalbor! Gömd på en liten bakgata i början av åttonde distriktet ligger en av Budapests mest stämningsfulla barer. ‘Hintalo’ betyder gunghäst på ungerska och baren är eklektiskt inredd med gunghästar i olika former och storlekar. Baren har under det senaste året blivit mångas stammishak. En hipp “kvarterskrog” som serverar cocktails till en internationell klick av creatives varje kväll i veckan. Här blir du alltid bemött av öppensinnade och kunniga bartenders. Välkomnandet är varmt, stämningen är på topp från tidigt på kvällen till sent på natten - och det är just den stammiskänslan som får oss Budapestbor att komma tillbaka gång på gång.

Bacsó Béla utca 15

RESTAURANG

Padron, tapasbar

När det kommer till tapas i Budapest, är det den lilla familjeägda restaurangen Padron som tar hem priset. Avslappnat, autentiskt och utsökt. Restaurangen har hypeats av ungerska foodbloggers och stjärnkockar. Börja kvällen med ett gott ungerskt vin och beställ sedan in lite färskt bröd med olika tapas. Jag kan tipsa om husets egna aioli, och självklart, den grillade gröna padron paprikan, som är en klassisk tapasrätt och även vad restaurangens namn syftar på. Ett hett tips är att försöka boka bord (eller var beredd på att få vänta lite) eftersom den lilla restaurangen har väldigt få sittplatser. Men det är mödan värd. När du väl fått din stol är det bara att luta dig tillbaka och känna dig som hemma.

Horanszky utca 10

Champoint for monkeys

Champagne och frukost hela dagen - en gastronomisk nykomIing i Budapest! I saluhallen på hold utca, även känd som the Downtown Market, ligger Champoint for Monkeys, som är ungerska stjärnkocken Biro Lajos nyaste koncept - en champagnebar med frukost hela dagen lång! Stället öppnade sina portar i december 2018 och har redan lyckats charma. Menyn har brett sortiment, från gourmetsmörgåsar och osttallrikar till omeletter och pocherade ägg. Samma gäller champagnen, från billigare alternativ till lyxigaste varianten. Och om vi nu talar om lyx, varför inte köra på ostron till bubblet?

Hold utca 13

CAFE

Little Lumen

Populära lilla cafét Lumen på Mikszath Kalman Ter lockar inte bara med gott kaffe och moderna konst utställningar - caféets härliga uteservering är också ett självklart alternativ på en dag med fint väder. Torget som Little Lumen är beläget på är lugnt och väl dolt från den hektiska innerstaden, här störs du inte av trafik eller andra oljud. Det är inte heller många turister som råkar hitta hit. Men detta torg är inte utdött, tvärtom. Det är en perfekt plats för skönt häng och peoplespotting hela dagen lång. En hemlighet som de flesta hipsters i Budapet redan vet om. Och om det måhända skulle vara dåligt väder så kolla in stora Lumen café. Detta är deras större systercafé som är beläget inomhus på Horanszky utca, bara 300 meter från lillasystern.

Mikszáth Kálmán tér 2

Csiga

Budapest är en riktigt grym caféstad och jag garanterat att de bästa caféerna ligger utanför turiststråket på Váci Utca. Hemtrevliga Csiga (som betyder ‘snigel’ på ungerska) är en personlig favorit. På Rakoczi Torget i åttonde distriktet hittar du detta charmiga och pittoreska café. Här är stämningen avslappnad, inredningen är mysig och kreativ, med färgglad konst och växter längsmed väggarna. Deras lunchmeny är att rekommendera. Bra, mättande portioner och shyssta priser! Men vill du bara dricka en kaffe i solen, går det såklart lika bra det.

Vásár Utca 2

Läs den stora reseguiden till Budapest här.

Publicerad: 2019-05-17