Boston, USA: Dennis Lehanes Boston
USA

Dennis Lehanes Boston

I Dennis Lehanes böcker spelar hemstaden Boston huvudrollen. Här får vi lära känna en brutal hårding med spännande historia, vacker arkitektur och många parker. De mörka sidorna till trots har böckerna ökat vår nyfikenhet för Boston. RES har låtit deckarförfattaren dela med sig av sina bästa tips.

Hotell i Boston

Det märks att Dennis Lehane hyser en slags hatkärlek till sin hemstad Boston. Eller att han kanske snarare har den där realistiska insikten som riktig kärlek också innebär, att kärleken kan kombineras med att man ser svagheterna hos den man älskar. 

I fem storsäljande kriminalromaner, En drink före kriget, Mörker, ta min hand, Ingenting är heligt, Gone, baby, gone och Svart nåd, har Dennis Lehane gett liv åt Boston. Men trots alla obehagligheter han skildrar, hyser han en djup och innerlig kärlek till sin hemstad.  

Han målar upp bilden av en stad med lika delar skönhet och brutalitet, en stad där de sociala och rasmässiga motsättningarna hela tiden skördar nya offer, men också en stad med möjligheter och en historia som förhoppningsvis pekar framåt. Nu senast i tegelstensromanen Ett land i gryningen berättar han om ett våldsamt, korrumperat Boston, där gangsters och poliser är nästan lika goda kålsupare och där det är svårt att behålla sin integritet.
– Det finns alltid någonting nytt att upptäcka i Boston, säger Dennis Lehane.

Boston har också funnits med i de filmer där Lehane har haft ett finger med i spelet. Förra året såg vi Ben Afflecks filmversion av Gone, baby, gone, en utmärkt film som var inspelad på plats i Boston. Titta noga på de scener som utspelar sig inne på ett par skumma barer – de som sitter där är inga statister utan det verkliga klientelet. Lehane skrev även Mystic River, en tragisk thriller om hur händelser i barndomen leder till tragik i vuxen ålder, en bok som blev prisad film i regi av Clint Eastwood. Givetvis var också den inspelad på plats i Boston.
Boston är en stad med mycket klassisk arkitektur, många grönområden och en oändlig mängd möjligheter till trevliga stadspromenader. När Dennis Lehane själv tipsar om saker att göra i staden handlar det framför allt om promenadstråk och mängder av vattenhål där vandraren kan släcka törsten.


Det märks dock att det framför allt är de mörkare delarna av Boston som fascinerar mest. Kanske speciellt med tanke på den senaste boken, den episka romanen Ett land i gryningen som kom i höstas. Här har Lehane övergett detektivparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro och i stället tittat djupt i sin stads historieböcker. Han befinner sig fortfarande i sin hemstad – men nu ett Boston av årgång 1919. Resultatet är en roman på sju hundra sidor, av den där sorten som man bara måste fortsätta att läsa till den tar slut.
– Jag älskar gammaldags, episka romaner. Och jag älskar att leka med traditionella berättarformer för att se vad jag kan göra med dem, berättar Dennis Lehane.
Med den stora polisstrejken i staden som bakgrund skildrar han överklass och arbetare, rasism och revolutionärer, sport och våld. Han säger:
– Det här är inte bara en bok om Boston. 1919 var över huvud taget ett oerhört tumultartat år i USA:s och övriga världens historia. Första världskriget hade just avslutats. Spanska sjukan tog livet av miljontals människor världen över. Det var politiska mord, revolution i Ryssland – och i Boston hade vi dessutom en polisstrejk med stora konsekvenser. Det var ett händelserikt år och det var det som fick mig intresserad.

Han har själv alltid varit medveten om polisstrejken 1919 och de konsekvenser den fick, men säger att Bostons invånare i allmänhet vet väldigt lite om händelsen.
– Kanske vet man lite mer om den i innerstan. Ute i förorterna har ingen hört talas om den. Och eftersom det var en strejk som fick politisk betydelse för hela USA tycker jag att det är viktigt att hålla minnet vid liv. Det är till exempel inte många som vet att strejken uppkom för att den tidigare polischefen gick bort och fick en inkompetent ersättare. Hade inte det hänt, hade strejken och alla dess tragiska konsekvenser aldrig inträffat.
I boken, vars huvudpersoner är en mordmisstänkt svart man och en vit polisman, blandar Lehane friskt mellan verkliga och fiktiva karaktärer. Bland de karaktärer som har verkliga förlagor märks baseballegenden Babe Ruth, den blivande FBI-chefen J. Edgar Hoover och den blivande presidenten Calvin Coolidge.
– Det här var året som Babe Ruth såldes till New York Yankees och det innebar också ett sorts skifte. Man kan säga att det här var året då den amerikanska kändiskulten föddes. Pressen bevakade allt Babe gjorde. Medierna hade inte fungerat på det sättet tidigare.
Det är nio år sedan den första boken i serien om det populära radarparet Gennaro och Kenzie kom. Men Lehane tror inte att det kommer att bli några fler böcker om dem.
– De var skrivna av en ung man. Min fru skulle älska om jag skrev en bok till i serien, men det kommer inte att bli så. Tro mig, jag har försökt, men hjärtat finns inte i de berättelserna längre, säger han och tillägger att det däremot kan bli en fortsättning på Ett land i gryningen.
– Under åren som följer efter 1919 kommer spritförbudet, och gangsterväldet växer sig allt starkare. Hembränningskriget börjar. Det finns mycket att berätta. Och det finns mer att berätta om det moderna Boston. Staden är lika viktig som karaktärerna i mina böcker.

 

FAKTA
Dennis Lehanes bästa Bostontips

Vad är det värsta med Boston?
– Att det är en fruktansvärd stad att köra bil i. Att folk är rent ut sagt fientliga tills du lär känna dem. Att barerna stänger klockan två på natten och restaurangerna i princip direkt efter frukost.
Och det bästa?
– Det är en underbar stad att promenera i. Här finns riktigt coola människor när man väl lär känna dem. Arkitekturen är fantastisk, här finns underbart goda skaldjur och alla bra idrottslag. Och jag tycker speciellt om Bostonbornas sarkasm.

Missa inte”Missa inte området runt The North End. Och Fenway Park, hemmaarenan för stadens hyllade baseballag Boston Red Sox, är också ett måste.”
Fenway Park
4 Yawkey Way
+1-617-226 66 66
boston.redsox.mlb.com


Undvik”Quincy Market är en alldeles för turistanpassad galleria. I broschyrerna kallas det för turistattraktion – tro inte på det, även om gallerian förvisso ligger i en historisk byggnad.”
Quincy Market
4 Merchants Row

Bästa hotellen”Jag gillar lyxiga Ritz-Carlton, eftersom jag brukade arbeta där. Och favoritbaren är på Copley Plaza, ett hotell som byggdes 1912 och som nyligen har renoverats. En bra träffpunkt.

Ritz-Carlton Hotel
15 Arlington Street
+1-617-867 46 56
ritzcarlton.com


The Fairmont Copley Plaza
138 Saint James Avenue
+1-800-257 75 44

Lediga rum & priser
 

Bästa restaurangerna”Harvest och Central Kitchen är mina favoritrestauranger. Båda ligger i Cambridge. För den som är intresserad av vad New England-köket kan prestera är Harvest det rätta stället. Central Kitchen har ingen stor meny, men rätterna är utmärkta.”

Harvest
44 Brattle Street, Cambridge
+1-617-868 22 55
harvestcambridge.com


Central Kitchen
567 Massachusetts Avenue, Cambridge
+1-617-491 55 99


Bästa barerna”Jag går bara till Matt Murphy’s i Brookline, The Enormous Room i Cambridge och JJ Foley’s, som ligger i downtown. Alla är bra ställen att starta kvällen på, alla serverar både bra cocktails och ett bra urval av viner.”

Matt Murphy’s
14 Harvard Street, Brookline
+1- 617-232 01 88
mattmurphyspub.com


The Enormous Room
569 Massachusetts Avenue, Cambridge
+1-617-491 55 50
enormous.tv


JJ Foleys
117 East Berkeley Street
+1-617-728 03 15


Bästa kulturtipsen”Se till att besöka The Museum of Fine Arts, ett museum med olika fascinerande föremål från hela världen. Jag tycker också om Symphony Hall där världsberömda Boston Symphony Orchestra håller till. Och på biografen Coolidge Corner visas independentfilm som ofta är bra.”

Museum of Fine Arts
Avenue of the Arts, 465 Huntington Avenue
+1-617-267 93 00
mfa.org


Boston Symphony Hall
301 Massachusetts Avenue
+1-617-266 14 92
bso.org


Coolidge Corner Theatre
290 Harvard Street, Brookline
+1-617-734 25 00
coolidge.org


Bästa shoppingen”Om du har ont om pengar, gå till övre delen av Newbury Street. Om du har gott om pengar är det nedre delen av Newbury Street du ska styra steget mot.”
Newbury Street är åtta kvarter fyllda med affärer och restauranger. ”Något för alla”, heter det på www.newbury-st.com.

Bästa utflykten”Ta fram kartan och åk till Hull, en arbetarklasstad vid havet. Ligger ungefär tre mil från downtown. Här kan du ta långa promenader längs stranden och äta på någon av de många restaurangerna.”

Bostons bäst bevarade hemlighet”Newbury Comics är världens bästa skivaffär. Men här finns också mycket mer än cd och vinyl. Bland annat affischer, serietidningar, actionfigurer och en mängd värdefulla och åtråvärda samlarobjekt.”

Newbury Comics
332 Newbury Street
+1-617-236 49 30
newburycomics.comEn perfekt Bostondag i Dennis Lehanes liv12.00: lunch på The Ashmont Grille

14.00: eftermiddag på en Red Sox-match, Fenway Park

17.00: drinkar på Eastern Standard

18.00: handlar på Newbury Comics

19.00: middag på No 9 Park

22.00: första nattdrinken på Shay’s vid Harvard Square

23.00: andra nattdrinken på James’s Gate vid Jamaica Plain

Adresser:
Ashmont Grill
555 Talbot Avenue
+1-617-825 43 00
ashmontgrill.com

Eastern Standard
528 Commonwealth Avenue
+ 1-617-532 91 00
easternstandardboston.com


No 9 Park
9 Park Street
+1-617-742 99 91
no9park.com

Shay’s Pub & Wine Bar
58 JFK Street, Cambridge
+1-617-864 91 61

James’s Gate
5 McBride Street, Jamaica Plain
+1-617-983 20 00
jamessgate.com


24.00: tredje nattdrinken på Brendan Behan Pub
Brendan Behan Pub
378 Center Street, Jamaica Plain
+1-617-522 53 86
brendanbehanpub.com

Publicerad: 2009-07-10