Los Angeles, USA: 7 tips till Los Angeles
USA

7 tips till Los Angeles

En hemlig favoritrestaurang, klädshopping direkt från filminspelningen och historiska dopp. Caroline Hainer är nyinflyttad Los Angeles-bo men har pendlat till staden i tio års tid. Här kommer några av hennes absoluta guldkorn just nu.

Hotell i Los Angeles

RESTAURANGER

Hemlig favorit – Versaille Cuban Restaurant

Stamgästerna ber bara om ”kycklingen”. Den enkla, kubanska restaurangens specialrätt är en halv fågel som marinerats i mängder av vitlök och citron, och sedan grillats till perfektion. Har man en gång smakat den vill man inte äta något annat, tro mig. Portionerna är gigantiska men ändå stannar notan på knappt 80 kronor.
10319 Venice Boulevard, Culver City
+1-310-558 31 68
versaillescuban.com

Välsmakande trendhak – Tavern

Den nyöppnade kvartersfavoriten liknar en fransk bondgård som fått en Hollywoodmakeover. Menyerna (frukost, brunch, lunch och middag) är också fransk-kaliforniska med kreativa fusioner som morotssoppa med kokos, och fläskburgare med manchego. Den som inte vill spendera ett par hundralappar på en utsökt måltid (med möjligheten att se en kändis), kan köpa med sig något smått från bröd- och dessertdisken.
11648 San Vicente Boulevard, Brentwood
+1-310-806 64 64
tavernla.com

 

KULTUR

Högljudda solon – US Air guitar championchips

De amerikanska mästerskapen i luftgitarr kickar i gång i april. Tävlingen åker på turné över hela USA men lär nå sin absoluta topp i LA den 24 april. Inte bara är det tävlingsledaren och veteranen Bjorn Türoques hemmaplan, staden har också en stark luftgitarrcommunity.
9081 Santa Monica Boulevard, West Hollywood
usairguitar.com

 

SHOPPING

Sött uppåt väggarna – Every picture tells a story

Los Angeles sötaste galleri säljer originalkonst och reproduktioner från barnböcker. Väggarna är i det närmaste magiska, här hänger en blyertssketch från Till vildingarnas land av Maurice Sendak bredvid en originalstripp med Snobben. Priserna varierar från fynd till investering. Ray Bradbury kallar galleriet, som också funkar som barnboksaffär, för ”ett av de bästa ställena i LA”.
everypicture.com

Kändisplagg – It’s a wrap

It’s a wrap! säljer kläder som har använts i olika tv-serier och filmer, runt 40 produktioner åt gången. Man får reda på var plagget kommer ifrån men inte vem som har burit det, men ibland kan man gissa. En gång höll jag i en svart bh från filmen Mr and mrs Smith. Någon med smal överkropp men hyfsat stora bröst hade burit den. Tänka sig. Priserna är hyfsade, många plagg är dessutom designkläder men säljs som vanlig second hand.
1164 South Robertson Boulevard, Los Angeles
+1-310-246 97 27
itsawraphollywood.com

 

BAD

Historiska dopp – Annenberg Beach House

Under 1930- och 1940-talen var Annenberg Beach House något av en ”hotspot” för de vackra och rika. På 1950-talet övergick det till att bli lyxhotell. Inte förrän 1989 öppnades det vackra badhuset för allmänheten, men fem år senare förstörde jordbävningen allting. Men nu, äntligen, kan man sola vid poolen igen, och känna sig som en filmstjärna från Hollywoods glansdagar. Jo, den känslan sitter faktiskt kvar. Och bäst av allt är att det är i stort sett gratis. (Poolen öppnar i juni, men det finns en vacker trädgård, tennisbana och annat underbart att ta del av tills dess.)
415 Pacific Coast Highway, Santa Monica
+1-310-458 49 04
beachhouse.smgov.net

 

BAR

Allt om vin – Lou

Det Lou Amdur inte vet om vin finns inte. Hans vinlista innehåller alltid runt 30 olika handplockade sorter. Listan ändras tre, fyra gånger i veckan. Ett glas kostar mellan 40 och dryg t 100 kronor men då ingår Lous fantastiska sällskap och kunskap.
724 Vine Street, Hollywood
+1-323-962 63 69
louonvine.com

Publicerad: 2010-05-05