Los Angeles, USA: Jennie Hammar om sitt Los Angeles
Jennie Hammar är nu aktuell med en ny solglasögonserie för Specsavers. Här berättar hon vad man måste tänka på innan man åker till LA och vilka ställen man ska gå till.
Veckans resenär

Jennie Hammar om sitt Los Angeles

"Det gäller att vara påläst innan man åker till Los Angeles". Jennie Hammar är frilansande journalist som bor i Los Angeles med sin man Filip och barnen Ilse och Tage. Just nu är hon ”hemma” i Sverige och vi passade på att boka in en kaffe med den stilsäkra skribenten.

Text: Kajsa Beausang

Hur länge sedan är det som ni flyttade till Los Angeles?
– Det är sju år sedan! Det är så himla lång tid. Efter ett år tog vi upp ämnet, ”ska i flytta hem nu? Äh, vi väntar lite” och plötsligt hade det gått tre år till och vi började inse att vi kanske ska sluta låtsas som om vi inte bor där. Och nu har vi alltså bott i Los Angeles i sju år.

Vilket område bor ni i och hur väljer man det?
– När vi kom dit så hyrde vi ett hus i Hollywood för det var den enda referens vi hade. Sen insåg vi att det inte är jättemysigt i Hollywood, så därefter flyttade vi Los Feliz, som ligger precis öster om Hollywood. Det är ett lite yngre område, fler barnfamiljer, det är lite som ett Södermalm i Los Angeles – avslappnat. LA är ju byggt annorlunda än andra städer, mer på bredden än på höjden, så de flesta bor i hus, inte i lägenhet.

Har ni kommit in i det amerikanska samhället eller umgås ni mest med andra svenskar?
– Både och. Jag har många svenska vänner, jag tycker om dem väldigt mycket och det är lättare att umgås när man har samma grundvärderingar och syn på saker. Man tänker att Sverige och USA är så nära varandra kulturellt, men när man bor där så inser man att vi faktiskt inte är det, det finns jättestora skillnader. Sverige ligger före i så mycket, som jämställdheten till exempel. Det finns många fördelar med Sverige som man kan uppskatta extra mycket på avstånd. Men vi har amerikanska vänner också, absolut.

Vilka är dina bästa tips när man ska åka till Los Angeles på semester?
– Att vara påläst! LA är så otroligt utbrett att det är lätt att bli besviken om man inte vet var man ska. Här kan man inte strosa från ställe till ställe. Restaurangerna ligger inte på rad, utan man måste för det mesta ta bilen och veta vart man ska. Hyrbil är alltså en god idé – eller att använda sig av Uber.

Ett annat måste är att äta mexikansk mat, riktig mexikansk mat. Det finns stånd och foodtrucks överallt där man kan köpa tacos för 5 dollar som är helt otroliga.

Vilka är dina bästa restaurangtips?
– Jag gillar Joan’s on Third, dit går jag gärna för lunch. Eller Gracias Madre, som är en mexikansk veganrestaurang som passar både för lunch och middag. Oscar's Cerveteca i Venice är en annan favorit – jättetrevligt, intimt, mysigt och enkelt. Det händer annars väldigt mycket i Downtown just nu och där finns många häftiga restauranger, bland annat en Italiensk restaurang, Bestia, som jag gillar.

Vad mer kan du tipsa om i Los Angeles?
– Många gillar ju att åka till stranden, men för vår del blir det bara av kanske tre gånger per år och varje gång tänker jag ”varför gör vi inte det här oftare?” och sen på hemvägen när vi suttit i bilköer i tre timmar så inser jag att ”aha, just ja, det var därför”. Stranden är ändå ett tips, men även naturen – att hajka i bergen. Det låter så mycket mer avancerat än vad det är. Runyon Canyon ligger mitt i stan, i Hollywood, med otrolig utsikt och det är roligt att spana på folk. Här hittar man verkligen alla typer, det är som någon slags pastisch – folk går runt i alldeles för små kläder och jättemycket smink och läser manus och hoppas på sitt brejk. Det här är ju en stad som är uppbyggd kring film och tv.

Hur är nattlivet i Los Angeles?
– Det är relativt lugnt. Alla nattklubbar stänger klockan två, så sen finns det ingenting att göra. Dessutom så kör ju alla bil i den här staden och då kan man ju inte festa loss. Det är en annan dryckeskultur än i Sverige, men jag har hört att den börjar ändras nu i och med Uber. Nu när det går lätt att få tag i en bil så har folk tydligen börjat supa till.

Du är ju aktuell med en egen glasögonserie hos Specsavers. Är det någon skillnad på glasögontrenderna i Sverige och Los Angeles?
– Glasögon är en självklar accessoar för mig, jag ser dem inte som ett nödvändigt ont utan jag tycker att det är snyggt med glasögon och att de ska synas. Jag vill påstå att det är mycket plastbågar i Los Angeles, ett lite poppigare mode i solen. Ljusrosa, ljusblå och transparanta bågar ser man mycket, men även en hel del retrogrejer, som runda glasögon.

 

Se hotell i Los Angeles

Publicerad: 2016-06-28