Miami, USA: Fontainebleau Miami Beach
USA

Fontainebleau Miami Beach

Hotellklassikern Fontainebleau Resort på Miami Beach i Florida har precis nyöppnats efter en omfattande renovering.Prislappen för bygget slutade på bisarra 1 miljard dollar och nu är Fontainebleau årets stora samtalsämne.

Miami Jag hinner inte slå igen taxidörrenförrän Ivana Trump står framför mig. Den karaktäristiska blonda luggen,Puccimönstrad kort klänning, en mörkhårig ung man ett halvt steg bakomsig. Hon ser så där komiskt actionfigurplastig ut som damer och gubbarofta gör i Miami och LA. Så svänger en limousin med tonade rutor framoch plötsligt är Trump med sällskap borta lika snabbt som de dök upp.

Jag står i entrén till en klassiker, Fontainebleau Resort på Miami Beach, som precis har nyöppnats efter en omfattande renovering. Prislappen för bygget slutade på bisarra 1 miljard dollar och nu är Fontainebleau årets stora samtalsämne.


Fountainebleau


Hotellet öppnade första gången 1954 och blev snabbt USA:s mest välbesökta resort. Filmer som Goldfinger och senare Scarface spelades in här, medan Frank Sinatra och Judy Garland drack drinkar, och Elvis och Beatles uppträdde. Storhetstiden höll i sig in på sextiotalet men på sjuttiotalet svängde trenden, Miami slutade vara hippt och hotellet gick i konkurs. Från 1977 och fram till 2005 har Hiltongruppen drivit hotellet som en familjeresort med skridskobana och vattenrutschkanor.


När den fyrtioårige entreprenören Jeff Soffer tog över verksamheten för fyra år sedan och påbörjade renoveringen var hans mål att skapa en resort i Las Vegas-stil. Men han ville samtidigt ta vara på hotellets historia. Därför har viktiga delar av originalarkitekten Morris Lapidus idéer behållits eller återskapats och integrerats i den nya designen. Och för att vara en gigantisk resort med Las Vegas-ambitioner, 1 500 rum, tio pooler, åtta restauranger, en shoppingalleria och ett spa för 400 miljoner kronor så känns Fontainebleau förvånansvärt obrackigt och nertonat. Tydligast är det i lobbyn där tonen sätts direkt med det flugmönstrade marmorgolvet och de bärande kolonnerna som andas Lapidus coola femtiotal. En annan originaldetalj som återfinns är Lapidus berömda trappa som går under namnet ”staircase to nowhere”.


Att just lobbyn råkar vara fylld av skrålande footballfans med ett sexpack Miller under armen när RES är på besök har nog snarare att göra med den kommande collegefinalen i amerikansk fotboll mellan Oklahoma och Florida än med hotellets nya profil. Men har man 1 500 rum att fylla får man nog räkna med både Pucciklänningar och matchtröjor för att gå runt. 2009 öppnar Fontainebleau ett hotell till. I Las Vegas.

Fontainebleau Miami Beach
4441 Collins Avenue vid 44 Street
+1-305-538 20 00

Lediga rum & priser

Dubbelrum från 2 000 kronor


Fountainebleau

Publicerad: 2009-04-30