New Orleans, USA: Nya New Orleans
USA

Nya New Orleans

Präglat av katastrofer har New Orleans kommit tillbaka som en av Nordamerikas allra mest intressanta destinationer. Kreativt, kulturellt och inte minst gastronomiskt.

Text: Martin Gelin Foto: Martin Adolfsson

Hotell i New Orleans

HOTELL

Maison Perrier
Vackert bed and breakfast i en viktoriansk villa i stadsdelen som kallas Uptown, en av de mest idylliska i den amerikanska Södern. Man bor ett stenkast från Audubon Park och de magnifika jättevillorna som kantar St. Charles Avenue, med promenadavstånd till shopping och uteliv på Magazine Street och tio minuters spårvagn eller taxi till barerna på Oak Street. Drivs av ett par som är passionerade matentusiaster och gärna tipsar om de bästa krogarna i New Orleans just nu. I lobbyn finns ett par kranar från lokala mikrobryggerier för den som vill runda av dagen med en kall öl på den stillsamma verandan. 4117 Perrier Street
Lediga rum & priserThe Columns Hotel
Anrikt och lite charmigt slitet hotell som ser ut som ett vykort som ramlar ur ett LP-fodral till någon gammal rockskiva från 1970-talet. Det vilar ett slags sargad dekadens över stället. På den ståtliga terrassen blir man serverad Pimm’s cup under de fuktiga försommarkvällarna, medan spårvagnen rosslar fram i snigelfart nedanför på St. Charles Avenue.
3811 St. Charles Avenue
Lediga rum & priser

 

Terrell House
Charmigt, familjedrivet hotell mitt bland krogarna, kaféerna och antikbutikerna på Magazine Street.
1441 Magazine Street
terrellhouse.comHotel Monteleone
Om man kan ha överseende med turisthorderna i French Quarter är det här många av de finaste gamla hotellen finns. Värt att bo här enbart för den snurrande karusellbaren, och förhållandevis prisvärt. När man vill andas ut kan man hoppa på spårvagnen längs St. Charles Avenue bort till Garden District och umgås med lokalbefolkningen.
214 Royal Street
Lediga rum & priser
 

 

RESTAURANGER & BARER

Cochon
Boka bord i god tid på New Orleans mest hypade restaurang. Här serveras southern food som du inte har sett den förut. En gård-till-bord-meny som ger en bra väg in i den nya amerikanska Söderns kök.
930 Tchoupitoulas Street
cochonrestaurant.com
Boucherie
Sannolikt en av de trevligaste restaurangerna i den amerikanska Södern. Boucherie ligger i ett fint, vanligt bostadshus och att äta här känns som att sitta i ett vardagsrum hos en trevlig familj. Stället har lyckats behålla den okuvade kreativiteten – och det lojala klientelet – från tiden då det var en enkel food truck. Köket blandar cajun, franskt och nyamerikanskt. Extremt prisvärt.
8115 Jeannette Street
boucherie-nola.com


Dante’s kitchen
Ett äventyrligt New Orleans-kök som har etablerat sig som en modern klassiker för 2000-talets nya cajunmat. På helgerna har man ofta spontana grillfester eller temakvällar i den vackra trädgården utanför restaurangen. Efteråt kan man ta en promenad längs med Mississippifloden, som ligger alldeles bredvid.
736 Dante Street
danteskitchen.com


Brigtsen’s
Elegant och klassiskt New Orleans-kök i ett vackert viktorianskt hus, men utan pretentioner eller turister.
723 Dante Street
brigtsens.com
Pastis
Snygg lokal där klassiska franska och italienska rätter får en new-orleansk skruv. Suverän brunch.
6078 Laurel Street

La Petite Grocery
En perfekt liten bistro på charmiga Magazine Street.
4238 Magazine Street
lapetitegrocery.com


Commander’s Palace
Anrik finkrog dit New Orleans-societeten går för sina högtidliga måltider. Känns på bästa tänkbara sätt som att kliva 100 år i tillbaka i tiden.
1403 Washington Avenue
commanderspalace.com

Snake & Jake’s
Förmodligen USA:s snyggast nedgångna divebar. Genom en dimma av cigarettrök anar man några kufiska typer med hår som har vuxit ihop med skägget, hukade över bardisken. Ändå har stället på något sätt värdighet.
7612 Oak Street
snakeandjakes.com


Satsuma
Populärt hipsterkafé i Marigny med en trevlig veranda där man kan äta lunch och få smarta tips från lokalbefolkningen.
3218 Dauphine Street
satsumacafe.com


Maple leaf Bar
Den mest populära baren i Oak Street-området. Rebirth Brass Band spelar varje vecka. Om man har tröttnat på att höra trombonversioner av Jay-Z-låtar kan man sitta på den mer stillsamt lummiga utegården.
8316 Oak Street

Bacchanal
Välsorterad vinbutik som erbjuder den sympatiska möjligheten att dricka vinet på plats, på deras enorma bakgård. Man har även en mattruck som serverar intres- sant cajunstreetfood.
600 Poland Avenue
bacchanalwine.com


Cure
New Orleans är sannolikt USA:s bästa cocktailstad och det här är en av de mest ambitiösa och nyskapande barerna för drinkar bortom det vanliga. Ett modernt, lätt nostalgiskt cocktailpalats med magnifik sazerac. Köket är öppet till två på natten på helgerna.
4905 Freret Street
curenola.com


Lost love lounge
Bra utgångspunkt för en utekväll i Marigny, om man vill slippa frat boygängen i French Quarter. Bra musik och kul klientel. Man kan förslagsvis fortsätta med en bar- runda på St. Claude Avenue.
2529 Dauphine Street
lostlovelounge.com

Publicerad: 2012-07-25