New York, USA: Bildspel: I helgen kan du se unika Manhattanhenge
Getty Images
Tips

Bildspel: I helgen kan du se unika Manhattanhenge

Om du befinner du i New York i helgen kan du uppleva det vackra naturfenomenet Manhattanhenge. Det ovanliga naturskådespelet innebär att att solen går ner helt i linje med storstadens västgående gator, perfekt inramad av de höga skyskraporna. 

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser i New York

Den amerikanska tidningen The New York Times beskriver fenomenet som ett av de vackraste och mest unika solnedgångarna i världen. Strax efter klockan 20 börjar solen gå ner mellan husen och vanligtvis är solen i en rödaktig färg så att den ser ut som ett brinnande klot. 

– Det är den bästa solnedgångsbilden du kommer att ta i år i den här vackra staden, säger Jackie Faherty, astrofysiker på American Museum of Natural History till tidningen.  

Fenomenet inträffar bara två gåner per år. I slutet av maj och nu 12 och 13 juli. Det går att se solnedgången från Houston Street upp till 155th Street och enligt Time Out är upplevelsen bäst på gatorna 14th, 34th, 42nd, 57th och 79th Street, där hundratals New York-bor samlas med mobiltelefoner och kameror.

Manhattanhenge har fått sitt namn efter Stonhenge, monumentet i England som tros ha används i ritualer relaterade till solen. Under sommarsolståndet är soluppgången perfekt inramad av stenplattorna, likt solnedgången i Manhattan. 

Enligt Jackie Faherty skapade arkitekterna ett perfekt oavsiktligt utgångsläge till Manhattanhenge då man valde att rita staden med hjälp av ett nätsystem med vägar som sträcker sig från norr till söder och gator från öst till väst. 

Läs den stora reseguide till New York här.

Publicerad: 2019-07-11