New York, USA: Chelsea Hotel - rock’n’roll på rummet
USA

Chelsea Hotel - rock’n’roll på rummet

Hotel Chelsea i New York är ett levande hotellmuseum där nittonhundratalets beatpoeter och rocklegender har bott, levt, skapat. Och dött. RES guidar dig genom populärkulturhistorien rum för rum.

Det finns ett hotell som återkommer i nittonhundratalets populärkultur: Hotel Chelsea. Jimi Hendrix har bott här. Madonna, Bob Dylan och Leonard Cohen har skapat några av sina viktigare (och mindre viktiga) alster här. Och för Dylan Thomas var Chelsea den allra sista anhalten innan han dog av alkoholförgiftning 1953. Referenserna till hotellet är många. En av de mer kända är Joni Mitchells låt Chelsea morning från 1967 där hon sjunger: ”Woke up, it was a Chelsea morning, and the first thing that I saw was the sun through yellow curtains, and a rainbow on the wall.” Det var den låten som Bill och Hillary Clinton gillade så mycket att de döpte sitt äldsta barn till Chelsea.

Det legendariska konstnärshotellet ligger i stadsdelen Chelsea på sydvästra delen av Manhattan, alldeles norr om konstnärskvarteret Greenwich. Egentligen är det stadsdelen som fått namnet Chelsea efter hotellet och inte tvärtom. Hotel Chelsea var betydelsefullt redan när det byggdes 1883. Med sina tolv våningar var det stadens högsta byggnad. Dessutom var byggnaden kooperativt ägd – något unikt vid denna tid.
Men redan tidigt omvandlades det till hotell. Det låg strategiskt för resande med båt till New York och det var till Hotel Chelsea som de överlevande från Titanic fördes.

100 – Sid och Nancy
I slutet av sjuttiotalet bodde Sex Pistols på hotellet. Det finns berättelser om hur de målade och skrev på väggarna både i korridorer och på rummen. Den 10 oktober 1978 var det fest i Sid Vicious rum, och vad som egentligen hände blev aldrig klarlagt. Men någon ringde polisen och sa att det låg en död människa i rum 100. När polisen kom låg Nancy Spungen död i badrummet och Vicious var alltför borta för att kunna förklara vad som hade hänt. I dag är rum 100 omgjort till två rum.

104, 222 eller 424 – Leonard Cohen och Janis Joplin
När Leonard Cohen var ung bodde han på sextiotalet i rum 104 och på sjuttiotalet i 424 med en kort avstickare till rum 222.
Han sjunger i Chelsea Hotel: ”I remember you well in the Chelsea Hotel. You were talking so brave and so sweet. Giving me head on the unmade bed …”. Det var Janis Joplin som han hade ihop det med.
Legenden anger olika rum där de älskade. Men det kan också ha varit i rum 411 där Janis Joplin bodde. Legenden säger även att Janis Joplin var så påtänd att hon trodde att han var Kris Kristoffersson. Och Leonard Cohen spelade med.

205 Dylan Thomas
Den walesiske poeten Dylan Thomas bodde på Hotel Chelsea 1953 när han skulle ut på en uppläsningsturné. Han hade tidigare blivit berömd för diktverk som Under the milkwood. På en bar i närheten slog han sitt personliga rekord och drack arton whiskey i rad på en kväll. När han kom tillbaka till hotellet föll han i koma, och vaknade aldrig upp mer utan dog av alkoholförgiftning.

211 Bob Dylan
Bob Dylan, som föresten tog sitt namn efter den Dylan Thomas som dog på hotellet, bodde på sextiotalet i rum 211. Där skrev han för sitt klassiska lp-album Blonde on blonde. Tio år senare skrev han i Sara: ”Staying up for days in the Chelsea Hotel, writing sad-eyed Lady of the Lowlands for you.”
I låten Visions of Johanna från 1964 skriver han: ”In this room the heat pipes just cough”. Och vi som bott på Chelsea vet att det fortfarande hostar i värmeledningsrören.

515 Jon Bon Jovi
Jon Bon Jovi bodde i rum 515 när han skrev låten Midnight at Chelsea som är med på Destination anywhere. Också videon är inspelad i hans rum och runt hotellet. Slutscenen på videon är tagen på taket till hotellet, det som är rum 1032. Videon finns på hans officiella webbplats www.bonjovi.com.

614 Arthur Miller och Marilyn Monroe
När författaren Arthur Millers andra äktenskap, det med Marilyn Monroe, tog slut flydde han till Chelsea Hotell. Han skrev tre dramer där, bland annat After the fall. När han sedan gifte sig med fotografen Ingeborg Morath bodde de båda där. Rum 614 kom sedan att göras om till en tandläkarmottagning. I vår blir dock rummet en del av hotellet igen.

822 Madonna och Isabella Rossellini
När Madonna kom till New York bodde hon i rum 822. Det är en svit med öppen spis och utsikt över hustaken söderut på Manhattan. Det var här hon bodde som hon gjorde den omdiskuterade boken Sex. Några av bilderna, som när hon står naken i fönstret, är tagna i det rummet.
Madonna var inte ensam om att uppskatta 822. Också Isabella Rossellini tyckte att det var vackert och brukade välja det när hon skulle träffa journalister och ge intervjuer.

1032 Sarah Bernard
Den stora skådespelaren Sarah Bernard hade stor aptit på män och på listan över hennes älskare finns Gustave Doré, Victor Hugo och prinsen av Wales som så småningom blev kung Edward VII i England. Det sägs att hon hade en kista i trädgården på taket där hon sov.


Hotel Chelsea

222 West 23rd Street, New York
+1-212-243 37 00
Dubbelrum från 2 060 kronor
hotelchelsea.com


 

Publicerad: 2009-06-05