New York, USA: New Yorks bästa tips
Cityguide

New Yorks bästa tips

En chosefri fullträff till restaurang, den bästa hipsterchokladen och butiken som är precis som – James Bond. New York-bon och RES bloggare Argot Murelius tipsar om sina senaste favoriter i ”The Big Apple”.

Text: Argot Murelius

Mat & dryck

Upland
– Tjusigt möter chosefritt
Lite avsides, bortom Union Squares hets ligger Upland, en krog som lyckas vara både kosmopolitiskt chic och lantgårdsrustik. Inredningen är dyrbar men utstrålar ett visst bondgemyt tack vare rutiga dukar och stengods. Menyn är kreativt nyamerikansk med inslag av både ädla och ödmjuka ingredienser som tillsammans blir kulinariska fullträffar. Det är just detta som gör Upland så lockande, det är en okonstlad men snofsig restaurang som lyckas med konststycket att inte kännas som ett stelt tempel för matsnobbar.
345 Park Avenue South (Ingång på 26e gatan)
uplandnyc.com

Fine & Raw
Bushwicks chokladfabrik
Choklad som tillverkas för hand i en avskalad industrilokal i Bushwick där inredningen består av en gammal insutten soffa och en käck vespa. Kakaostinna godbitar av ekologiska råvaror, smaksatta med bland annat mesquite, bourbon och havssalt, vackert paketerade i simpelt brunt, återvunnet papper med dekorativa tryck av giftfritt bläck. Daniel Sklaar som startade företaget i sin lägenhet försöker att driva en så miljömedveten verksamhet som möjligt. Hjälp honom att rädda planeten genom att käka hans rock n’ rolliga hipsterchokladkakor. Stället serverar förstås också en prima fika.
288 Seigel Street
fineandraw.com

Amor y Amargo
– Kaffedrinkar och bitters
Ett nischat etablissemang i East Village som består av en trång bar med ett tiotal platser vid disken. Det är även en lilleputtbutik med ett imponerande sortiment beska tinkturer. Sother Teague är eldsjälen som driver stället. Om dagarna serverar han komplicerade kaffedrinkar som får skjuts av bitters samt lättare cocktails som bygger på den hyllade ingrediensen. Kvällstid är hans mysplottriga krypin knökfullt med cocktailförståsigpåare som oftast överträffar varandra i dryckesnördskap. Prova att kurera baksmällan med diskret spetsade kaffeåterställare.
443 East 6th Street
amoryamargony.com

Shopping

Material Good
– Dyrkansvärt och drömskt
Om James Bond var en butik skulle han vara Material Good. Sexig, smickrande och oklanderligt klädd, lite farlig, helt oemotståndlig. Ja tack, servera min skakad, inte rörd, medan jag shoppar luxuösa klockor, smycken och accessoarer en trappa upp från Sohos kullerstenar, i en lokal som doftar diamanter och dyrbart läder. Det här är som en hemlig klubb för dem som gillar urverk i begränsade upplagor, sällsynta Birkinväskor, sådant som matchar det där svarta Amexkortet. Och visst, personalen bjuder på drinkar medan du bläddrar bland habegären.
120 Wooster Street, 2 tr
materialgoodny.com

Boende

Hotel Indigo
– Ny Lower East Side-pärla
Takterrass med pool och bar. What’s not to like?! Hotel Indigo kommer garanterat att bli sommarens hetaste tillhåll. Utsikten på 15:e våningens uteplats är spektakulär, poolen är förvisso inte stor, men baren är generös och krogen bredvid är livad. Hotellet är sprillans nytt och ligger i puttriga Lower East Side, med gångavstånd till det mesta. Lobbyn är grannskapets mest inbjudande, en hörnlokal på 14:e våningen, med fönster från golv till tak, rummen är sparsmakade och bjuder även de på tjusiga vyer.
171 Ludlow Street
Lediga rum & priser

Se & Göra

The Skint
Billiga nöjen 1
Att vara ”skint” är brittisk slang för att vara pank. The Skint är en sajt för gratis/prisvärda nöjen i och omkring NYC. Skriv upp dig på deras mejlinglista så får du dagliga tips på evenemang som inte kommer att skinna dig medan du är här på besök. Du behöver inte vara välbärgad för att ha kul i New York. Skintmejlen ger förslag på allt från mat- och dryckesevent till reor, utställningar, filmer, konserter och teater etcetera, med små eller inga prislappar alls.
theskint.com

The Met
Billiga nöjen 2
Metropolitan Museum of Art föreslår att du betalar 25 dollar i inträde, men det är ju bara vad de föreslår. Du kan ge dem vad du vill, de kan inte neka dig inträde även om du bara betalar 10 cent. Av mig brukar de få en femma medan jag lovar dyrt och heligt, med ett genuint leende, att jag ämnar bli donator och filantrop så fort jag har blivit en rik världskändis. Samma gäller dessutom för Museum of Natural History.
1000 Fifth Avenue
metmuseum.org

För fler tips till New York: spana in vår cityguide dit. 

Publicerad: 2016-05-23