USA: Roadtrip i Kalifornien – 5 saker du inte bör missa
getty images
Tips

Roadtrip i Kalifornien – 5 saker du inte bör missa

Det kittlar till lite extra i magen av tanken om en roadtrip i "The Golden State" – Kalifornien. En lång stillahavskust, höga berg, ett varierande klimat och mäktiga nationalparker i kombination med storstadspuls i Los Angeles och San Francisco.

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser i Kalifornien

Highway 1

Kuststräckan mellan Los Angeles och San Francisco är ett bra utgångsläge för en roadtrip i Kalifornien, men glöm inte att ta några omvägar för att upptäcka mer av delstaten. Här väntar snirklande serpentinvägar längs klippstup och orörda stränder samt några riktiga guldkorn att stanna till vid. Bland annat Big Sur, Monterey och Monterey eller någon av alla mindre fiskebyar längs kusten. 

Redwood national park

Kalifornien är det enda ställe i världen som de jättelika redwood-träden växer. Det gör det lite till ett måste att se om du befinner dig i Kalifornien. Den största parken Redwood National Park ligger 30 mil norr om San Fransisco och här finns bland annat världens högsta träd, Libbey Tree, som är 112 meter hög. 

Sonoma Valley

Vinodlingarna kring Sonoma Valley upplevs mer geniuna än de stora vinframställarna vid popuära Napa Valley. Orterna ligger jämte med varandra, norr om San Francisco, och här odlas också utsökt olivolja. De flesta vingårdar är öppna för nyfikna besökare, det gäller bara att kolla upp öppettider för respektive gård. 

Santa Barbara

Lediga rum & priser i Santa Barbara

Santa Barbara brukar marknadsföra sig själva som "Amerikas riviera" och det är svårt att inte hålla med. Palmer, vita stränder, ett glittrande hav och fiskebåtar som lägger till i en trång hamn och tankarna förs direkt till södra Frankrike. I själva Downtown är det dock påtagligt att vi befinner oss i Nordamerika igen. Efter en omfattande jordbävning 1925 har stadens centrum byggts upp igen, i arkitekturstilen Spanish Colonial Revival. 

Lake Tahoe

På gränsen till delstaten Nevada, högt uppe i bergskedjan Sierra Nevada ligger USA:s näst djupaste sjö Lake Tahoe. På sommaren när vattnet är kristallklart annordnas kajakturer på sjön och dykning under ytan. På vintern är det mer ett vackert vinterland med skidåkning och skridskoåkning. 

Publicerad: 2019-09-26