San Francisco, USA: 5 favoriter i spännande San Francisco
Tips

5 favoriter i spännande San Francisco

Spännande San Francisco är packad med sevärdheter, vacker arkitektur och har en fenomenal restaurangscen. Klappa katter på kattkafén, bo i en historisk byggnad, ät på lokalbornas favorit och känn vindarna från 1960-talets hippieera. Här kommer fem tips för dig som ska besöka den kaliforniska staden. 

Text: Elin Fellman

HOTELL

San Francisco Proper Hotel

I hjärtat av San Francisco ligger San Francisco Proper Hotel i den historiska smala flatiron-byggnad längs Market Street. De 131 dekadenta rummen har en klassik boutiquestil och är inredda av den kända amerikanska designern Kelly Wearstler. I hotellets prisbelönta restaurang lagar kocken Mikey Adams säsongsbetonad mat närsomhelst på dagen och på taket kan du avnjuta en god cocktail i den mysiga rooftopbaren som bland annat har en öppen eld. Ett dubbelrum kostar från cirka 3500 kronor. 

Lediga rum & priser

KAFÈKitTea Cat Cafe

Du har antagligen hört talas om eller besökt något kattkafé runt om i världen. KitTea Cat Cafe i San Francisco hävdar att de var först med fenomenet. Förutom att klappa på omkring 20 katter som kafét räddat och adpoterat dricker du japanskt te. På veckodagarna severas klassiska bakverk och dryck och på helgen har KitTea en mer utvecklad brunchmeny där du bland annat kan äta våfflor, scones, toast och gröt. 

RESTAURANG

Burma Superstar

I restaurangtäta San Francisco med över 3300 restauranger är det lätt att hitta något för varje tycke och smak. På den lokala favoriten Burma Superstar hittar du asiatiska smaker men något mer orginella. Här kan du bland annat smaka på tebladssallad eller burmesiska samosas. Resturangen säger sig hämta inspiration från landets olika typer av klimat (skog, kust, tropiskt och berg) samt från sina grannländer Kina, Indien, Thailand, Laos och Bangaladesh. Burma Supestar är en väldigt vegeterian- och veganvänlig restaurang som ligger mellan Golden gate-bron och Golden gate park. De tar inte emot bordsbokningar så det gäller att vara där i tid. 

SE & GÖRA 

Haight Ashbury 

Det är oundvikligt att besöka San Francisco utan att på något sätt bekantas med den forna hippieeran i staden. På 1960-talet var Haight Ashbury den absoluta samlingsplatsen för Flower Power-rörelsen – idag lever kulturen kvar till viss del. Strosa runt bland de färgstarka vackra husen, handla på små vintage- och secondhandbutiker eller avnjut en cocktail på någon av hipsterbarerna i området. Om du är i staden i juni sammanstrålar det med Haight Ashbury street fair som är en stor marknad/musikfestival där pengarna oavkortat går till att bevara kulturen i området.Alcatraz

Att besöka ett gammalt fängelse kanske inte står överst på allas lista – men ett besök på den berömda fängelseön Alcatraz är mer än så. När du tar färjan från Fisherman´s Wharf och Pier 33 åker färjan tätt förbi den mäktiga Golden gate-bron och utsikten mot staden är makalös när du väl kommer fram till den lilla ön. Enligt myten var det ett extra straff i sig för fångarna att se på den vackra med ouppnåbara utsikten. På själva musuemdelen är det viktigt att ta hörlurar och lyssna på den guidade turen där trovärdiga röster berättar om fängelselivet i de trånga och kalla cellerna. I fängelset satt bland andra Al Capone. Det är alltid bra att boka biljetter i förväg online då det är ett högt tryck på dem. 

Läs den stora reseguiden till San Francisco här.

Publicerad: 2019-04-25