San Francisco, USA: Amerikas gourmetdestination – San Francisco
Nyhet

Amerikas gourmetdestination – San Francisco

San Francisco Bay området sägs vara Amerikas toppdestination för den som vill njuta av exklusiva gourmetupplevelser, i alla fall om man tar sig en titt på Michelinguiden.

Text: Sofia Sundström

I år fick två restauranger ta emot sin tredje stjärna: Atelier Crenn och Single Tread, och är nu del av de åtta 3-stjärniga restaurangerna i regionen. Det är mer än någon annan region i Nordamerika.

Atelier Crenn, San Francisco

Restaurangen är i sig själv, en hyllning från ägaren Dominique Crenn till hennes far, Allain. Matsalens väggar är täckta av faderns egna tavlor, medans borden där gästerna sitter är prydda av Crenns dikter till hennes far – där varje mening i dikterna i sin tur symboliserar en presentation i måltiden. Menyn i sin tur kommer från Crenns minne av hennes mor i deras trädgård i Frankrike och är fokuserad runt fisk och grönsaker, men gjorda på lokala Kaliforniska råvaror. Upplevelsen som Atelier Crenn erbjuder är personlig och genomtänkt till minsta detalj.

Adress: 3127 Fillmore St

ateliercrenn.com

Single Thread Farm, San Francisco

Single Threads meny är säsongsbaserad och utformas efter de råvaror som deras egna farm producerar. Farmen ligger ungefär 1 mil från restaurangen och drivs av bonden och delägaren Katarina Connaughton. Detta innebär att under sen vår kan det serveras stekt anklever med fermenterade rödbetor och vilda grönsaker, och under vintern serveras det en pumptartar med dungeness krabba och en miso smaksatt med lime. Det är inte helt oväntat att köket har japanska influenser då kocken Kyle Connaughton utbildade sig i Japan. Han tog även med sig den japanska filosofin omotenashi hem till San Francisco, vilket innebär att man förutser en gästs varje behov – något som man ämnar göra hos Single Thread.

Adress: 131 North Street

singlethreadfarms.com

Foto: Eric Wolfinger

Benu, San Francisco

På väg in i restaurangen går man genom en innergård där man kan titta på lergodsen med de fermenterade ingredienserna som senare kommer serveras på din tallrik. I den minimalistiska matsalen med olika nyanser av jordnära färger kommer du senare att avnjuta mat med influenser av både Asien, Europa och USA. En spegling av kocken Corey Lees egna resor runt världen. Menyn är välkomponerad och minst sagt spännande, man kan här till exempel testa att äta ett tusen år gammalt vaktelägg i en ingefärssoppa – inte något man testar varje dag.

Adress: 22 Hawthorne Street

benusf.com

The French Laundry, Yountville

Möjligen det bästa köket i Amerika, enligt Michelinguiden. Så man kan skatta sig lycklig om man lyckas få en reservation här under sin livstid. I över 20 år har The French Laundry nu behållit en legendarisk standard där menyn byts ut dagligen och serverar klassiska franska rätter med högkvalitativa råvaror. Restaurangen befann sig ursprungligen i en charmig gammal byggnad täckt av murgröna, men har nu renoverats helt och hållet och bär nu en mer modern fasad.

Adress: 6640 Washington St

thomaskeller.com

Manresa, Los Gatos

Manresa har en elegant och stilren inredning, där restaurangens kock David Kinch jobbar med regionens bästa leverantörer av råvaror av olika slag. Restaurangens kockar siktar på att överraska och inspirera sina gäster och man vet aldrig vad för vackra kreationer som ska landa på ens bord då detta bestäms beroende på vilka råvaror som har levererats just den dagen. Man tilldelas även en kopia av menyn efter sitt besök.

Adress: 320 Village Ln

manresarestaurant.com

Quince, San Francisco

Under de stora kristallkronorna i matsalen serveras här mat från det moderna kaliforniska köket. Från att du tar steget in genom restaurangens dörr är hela upplevelsen timad till minuten, inte en stund lämnas till ödet. Råvarorna som Quince använder i sin matlagning kommer från deras samarbetspartner Fresh Run Farm, som dagligen levererar till restaurangen. Menyn anpassas därefter beroende på vad som har levererats under dagen.

Adress: 470 Pacific Ave

quincerestaurant.com

Meadowood, St. Helena

Meadowood är beläget i Napa Valley, där de genom att jobba med lokala leverantörer vill ge tillbaka till området. Restaurangen är lite av en lyxig lada, där du sitter vid stenbord och njuter av allt restaurangen har att erbjuda. Perfekt ställe för en utflykt om man vill ha det där lite extra i en mysig miljö – utan att behöva oroa sig för att bli besviken.

Adress: 900 Meadowood Ln

therestaurantatmeadowood.com

Saison, San Francisco

Restaurangen befinner sig i ett stort varuhus där köket bokstavligen spiller över i matsalen och man ser ofta kockarna själva servera maten till gästerna. Man kan även se in i köket där kocken Joshua Skenes och hans team jobbar hårt vid eldarna. Maten på Saison är centrerad runt vedelden – vilket märks på menyn.

Adress: 178 Townsend St

saisonsf.com

Vår stora reseguide till San Francisco hittar du här

Publicerad: 2019-03-19