Thailand: En chans att uppleva ett annat Phuket

En chans att uppleva ett annat Phuket

Det är just det man får om man åker till Phuket nu, ett Phuket utan köer, trängsel och trafik, chansen att få ha stranden för sig själv finns där just nu – frågan är hur länge?

De speciella Sandbox reglerna som gäller för fullvaccinerade turister som önskar besöka Phuket nu kan verka krångliga och motsägelsefulla vid en första anblick men de är inte så komplicerade när man väl sätter sig in i processen. Sveriges UD har nyss meddelat att den reseavrådan som gällt gentemot Thailand avskaffas den 1 oktober.

Det kommer förmodligen aldrig mer att bli så enkelt och okomplicerat att resa någonstans som det var för bara två år sedan – det gäller förmodligen till hela världen – så det är bara att försöka vänja och anpassa sig till det nya normala sättet att resa ifall man vill uppleva världen. 

Utan trängsel

Väl igenom ansökningsprocessen, när man kliver av flygplanet på Phukets internationella flygplats belönas man med en 543 kvadratkilometer stor ö som man har nästan helt för sig själv. Tänk dig att slippa köa eller behöva gå upp innan tuppen för att försäkra sig om den bästa platsen på stranden, slippa boka bord på den populära restaurangen och slippa trängas med massor av andra människor.

Bra för djur och natur

Djur och naturliv har mått bra av denna paus från turismen, bland annat så har Havslädersköldpaddan återvänt till ett par av Phukets stränder för att lägga sina ägg och det har kläckts sköldpaddor på både Kata beach och på Mai khao beach.

På Phuket Elephant Sanctuary har många av de elefanter som tidigare var verksamma inom turistnäringen nu samlats för att leva ett välförtjänt ”pensionärs liv” på elefanternas egna villkor

En stor fördel med en turist-ö som Phuket är att det finns massor med olika stränder att besöka och njuta av beroende på vad man är intresserad av för typ av strandliv. Allt från partystränder till familjestränder och egna små vikar där man får vara för sig själv på stranden.

Freedom beach

Freedom beach är en klassiker när det gäller strandutflykter på Phuket, belägen vid en bukt mellan Patong och Karon har den nästan bara gått att nå via sjövägen med hjälp av en chartrad båt tidigare, men nu finns det möjlighet att åka hit med en off-road buggy istället. Väl här möts man av en näst intill öde strand – en rejäl förändring jämfört med tidigare då flera hundra sol och bad dyrkare flockades här varje dag.

Banana beach

Eller Hat Hin Kluay som den heter på thai. Åk längs väg 4018 norrut, passera lyxhotellet Trisara och spana efter den lilla oansenliga skylten Banana Beach på vänstersidan. Ta dig ner längs med stigen från vägen och snart är du framme vid en av Phukets många “hemligheter” nämligen Banana Beach.

Den är inte jättestor men här finns en liten restaurang och bar som bemannades av Wan och Miew och de kunde även tillhandahålla massage om man så önskade. Till och med en liten toalett finns här.

Detta är en strand för dig som söker något lugnt, stillsamt och eget på Phuket, under de två timmar vi var där var vi de enda gästerna. På helgerna brukar där vara mer folk enligt både Wan och Miew. Men under våra timmar här var vi helt ensamma.

Vill du uppleva en strand och en turist-ö som Phuket nästan för dig själv är det nu du ska åka!

För de senaste uppdateringarna om Thailand, titta in på www.thecoloursofthailand.com