Helsingfors, Finland: Sju handplockade tips till din nästa weekendresa till Helsingfors
Helsingfors bästa sauna hittar du här.
Handplockade tips

Sju handplockade tips till din nästa weekendresa till Helsingfors

Välkommen till RES reseguide för Helsingfors. 

RES har koll på Norden. Helsingfors har de senaste åren gått från att vara ett grått hörn i utkanten i Norden till att bli en Europas hetaste weekendstäder. Vi guidar dig till stadens bästa krogar, barer, shopping, hotell och förstås sauna. Passa på att åka hit till Helsingfors nu när du slipper att trängas med besökare från Asien och Amerika. 

HItta hotell i Helsingfors

Ateljé Finne

1. Ateljé Finne

Antto Melasniemi spelade keyboard i det finska hårdrocksbandet HIM på 1990-talet, men sadlade sedan om till krögare. I dag driver han två krogar i Helsingfors, Kuurna och Ateljé Finne. På Ateljé Finne serverar han global finsk comfort food, rätter som balanserar inhemsk tradition med internationella influenser: blodpudding med äppel- och sellerisallad, spelt- och shiitakesoppa, fiskqueneller med svartrötter, fjällröding med ingefärsmarinerade grönsaker, bräserad grisnacke med linser och citronkaka med timjanglass. Vinlistan är inte jättetjock, men välkomponerad med inte alltför dyra buteljer från pålitliga producenter: vitt från norditalienska Pieropan, franska Fèvre och nyzeeländska Cloudy Bay, rött från franska Alain Graillot, amerikanska Ridge och italienska Foradori, och mumsigt sött starkvin från sydfranska Mas Amiel. Restaurangen är inrymd i den finska skulptören Gunnar Finnes före detta -ateljé. Kreativiteten sitter kvar i de vitmålade väggarna, och lockar en avslappnad publik, ofta från konst-, design- eller medie-branschen. 

Hitta hit

 

Vin-Vin

 

2. Vin-vin

När du går in genom ytterdörren på Vin-vin är det inte konstigt om den första tanken som slår dig är att du har gått fel. Inredningen är mörk, gotisk och pompös och liknar snarare en rockbar med billig Lapin Kulta än en Star Wine List-bar. Men skenet bedrar. Vin-vin är en av Helsingfors bästa vinbarer som till största delen serverar organiskt framställt vin, naturviner. Ett hett tips är att komma hit på en aw måndag till torsdag om du har möjlighet. Då bjuder köket på en tallrik med chark, ost, bröd och oliver.

Hitta hit

Hotel St. George

3. Hotel St. George

Helsingfors hippaste hotell ligger precis vid Gamla kyrkoparken, mitt i stadens hjärta. Carola Rytsölä, som fick förtroendet att förädla insidan av den världsberömde arkitekten Onni Tarjannes 1800-talsbyggnad, har nämligen svarat för ett synnerligen gott arbete. 153 moderna rum och en fantastisk vinterträdgård utgör grunden i det som kallats för en ny era i Helsingfors hotellhistoria. Dubbelrum från cirka 1 900 kronor natten.

Hitta hit

Boka in mig nu

Penny Lane

4. Penny Lane

Helsingfors är en riktig design- och modestad och utbudet av second hand- och vintagebutiker tycks inte vara sämre. Det kryllar av antikaffärer för den som har möjlighet att frakta hem nygamla möbler. Även vintagekläder finns det gott om. Penny Lane är en färgstark butik där man kan shoppa tidlösa kläder, skor och accessoarer, både för kvinnor och män. Penny Lane slog upp dörrarna redan 1993 och huserar fortfarande i samma lokaler. 

Hitta hit

 Green Hippo Café

5. Green Hippo Café

Hippt, veganvänligt och nyttigt. Green Hippo Café hade lika gärna kunnat vara placerad på Södermalm i Stockholm med tanke på utbud och klientel. Det är en underdrift att säga att Green Hippo är ett all around-ställe. Här serveras det mesta, till exempel smoothies, bowls, brunch, lunch, lättare middagar och drinkar på kvällskvisten. Väl värt ett besök valfri tid på dagen/kvällen.

Hitta hit

Sveaborg

6. Sveaborg

En heldagsutflykt på Sveaborg passar dig som reser med familjen eller dig som helt enkelt intresserar dig för historia. Ön Sveaborg ligger drygt en kvart från Helsingfors med båt och utgår från mysiga Salutorget (som också är värt ett stopp). Öns största turistattraktion är världsarvslistade Sveaborgs fästning från 1700-talet. Är du intresserad av Finlands, Sveriges och Rysslands sammanflätade historia är Sveaborgsmuseet något för dig. Utöver det finns fem andra museer på ön, bland annat Leksaksmuseet och ubåten Vesikko. Är det fint väder kan du med fördel ta med egen picknick och äta vid någon av öns många grönområden.

HItta hit

Liberty or Death

7. Liberty Or Death

“Give me liberty or give me death” myntade politikern Patrick Henry under det amerikanska frihetskriget i slutet av 1700-talet. Vad namnet har med den hippa cocktailbaren i Helsingfors designområde att göra är oklart men tydligt är att inredningen hämtar inspiration från en svunnen tid. Mörka fönster, oljelampor, mörkt trä och en så liten logga på dörren att det kan vara svårt att hitta till baren. Men framförallt magiska drinkar. Menyn ändras varje månad och är lång vilket gör det lätt att hitta något som faller en i smaken.
 

Hitta hit

8. Löyly

Ett Helsingforsbesök är naturligtvis inte fullbordat utan ett riktigt bastubad. Alternativen är många, men Löyly vid Ärtholmens strand är vår favorit. Innovativ design, tre rykande rum, möjlighet till ett dopp i havet och så en rejält tilltagen uteservering med plats för sisådär 600 personer. Bäst i stan och därmed basta.

Hitta hit

Här är hela vår reseguide till Helsingfors med 77 handplockade tips.

 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

Publicerad: 2021-06-17