Halkidiki, Grekland: Heta hotell i Halkidiki
Grekland

Heta hotell i Halkidiki

Greklands Riviera, det dramatiska Halkidiki, överskuggas ofta som semestermål av övärldens många lockelser. Synd, för här väntar riktiga skatter, härliga stränder och en delvis annan upplevelse av Grekland.

Text och Foto: Johan Lindskog

Det är bara att titta på en karta för att se att det är något speciellt med Halkidiki. Tre dramatiska landtungor som slickar sig ut i havet. Så smala på sina ställen att man kan se havet på båda sidor.

Den första tungan, Kassandra, döpt efter den makedoniske kungen Kassandros, är den livligaste av de tre med flera små städer, hotell i alla klasser, nattliv och myller av restauranger.

Den andra tungan, Sithonia, är betydligt lugnare. Här kan man hitta nästan ensamma stränder, eller åtminstone strandbitar. Området är lite lyxigare till karaktären med några av Greklands främsta hotell placerade här. Den sista ön, Agion Oros, är ett fenomen. Här grundades redan på 800-talet ett samhälle uteslutande för munkar och än i dag är halvön helt tillägnad den grekisk-ortodoxa religionen och drivs nästan som en autonom stat. Det krävs tillstånd för att få besöka halvön men det är inte svårt att få och väl värt att ansöka om.

Villa Galini – Skeppsredarens dröm
När en stormrik skeppsredare, Gioannis Carras, tvingad av stormen sökte skydd i en enslig vik på Halkidiki d-rabbades han av omedelbar kärlek till bukten, de höga bergen, bördiga kullarna, det kristallklara vattnet. Här skulle han förverkliga sin dröm.

Successivt -började han under 1960-talet att köpa upp mark och ägde till slut en enorm areal omkring den stora bukten. -Tanken var att bygga ett samhälle här men myndigheterna satte stopp för planerna och i stället grundade Carras ett stort -hotellkomplex — Porto Carras. Det fortfarande lyx-stämplade men alltför storskaliga hotellet är i dag en ganska fadd upplevelse där barnfamiljer från öst -blandas med brittiska charterturister och all inclusive-magar -jäser i solen efter smetiga bufféer.

Men en privatbostad fick Carras bygga — sin egen, en fantastisk villa på toppen av berget med hela havet i blickfånget. Ett litet palats i sten och trä med vindlande gångar, små fönster och en uppsjö av överraskande detaljer. Till detta lät han vänner som Salvador Dali och Yves Saint Laurent med fri fantasi bygga makalösa badrum i gästrummen. Bara dessa är värda ett besök. Nyligen gjordes huset om till ett exklusivt litet hotell med 17 rum av varierande storlek och klass.

Pris: dubbelrum från 1 700 kronor
yadeshotels.gr

 

 


Petrino Suites - Hos Familjen
Det känns rakt igenom att detta är en familjeangelägenhet. -Mormors recept hanteras med finess av brodern i köket. Systrarna sköter gästerna och pappan går och småkrattar i poolen. Petrino Suites är ett familjärt och prisvärt alternativ på Halkidikis första ben, Kassandra. En mängd små stenbyggnader utgör hotellet och -innehåller rum av olika klass. De minsta är lite väl trånga och spartanska medan de större är ett rejält kliv uppåt i komfort med egen pool, stora badrum och privata trädgårdar. Alla rum har två våningar med sängen på ett loft uppför en ganska brant trappa, har man trötta ben eller spralliga barn ska man tänka sig för.

Petrino ligger inte vid havet så man måste ha bil. Det största minuset här är de mindre rummens badrum som är för dåliga för den här nivån, man vill inte vänta tio minuter på varmvattnet eller få vaderna smekta av plastiga draperier i minimala duschar. Välj alltså ett av de större rummen. Det är värt prisskillnaden. Välj också något av rummen med lite mer diskret läge. Alla rum har en liten mysig terrass men vissa av dem vetter mot poolen eller restaurangen och har full insyn medan andra är helt privata. Restaurangen är ett av ställets stora tillgångar. I det stundtals ganska överprisade Grekland får man här fantastisk genuin grekisk mat på mormors vis till riktigt rimliga priser i en hemtrevlig miljö. Även om man inte bor här så är restaurangen absolut värd ett stopp.

Pris: dubbelrum från 1 250 kronor
Lediga rum & priser

 


Privat lyx – Danai Beach
Det började som familjen Riefenstahls privata villa i vidunderligt vacker miljö på Sithonia. Gästerna blev med tiden många och antalet gästrum byggdes ut tills familjen kapitulerade och byggde ett hotell till sig, till sina vänner och till dig. I dag är det ett mellanstort hotell med flera byggnader och rum i olika kategorier, från privata villor till enrumssviter. Under årtionden har hotellet förfinats till att i dag vara ett av norra Greklands absolut främsta boenden. Det är dyrt och det är lyx på det smakfullt privata sättet. På Danai Beach får man vad man betalar för. Allt är toppklass och det kostar rejält men det smakar också bra. Hotellet har tre restauranger och den främsta av dem är stjärnkrogen The Sqirrel som anses vara en av Greklands bästa krogar.

Pris: dubbelrum från ca 4 000 kronor
dbr.gr

 


Slappt och hippt – Ekies resort
Ekies är lekfullt, ungdomligt med modern, ibland lite väl utflippad, design och rätt slarvigt skött. Detta hotell är en -vattendelare. Antingen tycker man att det är superskönt med den loja stämningen och den minst sagt överseende -attityden till detaljer eller så blir man galen på att det är lite nött och ostädat, att luftkonditioneringen inte riktigt funkar, att möblerna är nötta och bubbelpoolen inte går att använda. Det är dessutom alltid en risk med designhotell att designen tar över funktionen. Så är det på Ekies, lite beroende på rum, men de mest designade är snudd på svåra att bo i. Hotellets egen strand ligger i en bukt och det är mycket långgrunt och inte det vanliga grekiska kristallklara vattnet. Ekies är svårbedömt. Att bo på ett designhotell för dryga 1 400 kronor natten är -billigt, men för den finish och service man får är det dyrt. Den stora tillgången är dock hela restaurangområdet nere vid beachen. Här kommer hippiekänslan till sin rätt med lite stökig men skön design som inbjuder till loja häng i solnedgången.

Pris: dubbelrum från 1 400 kronor
Lediga rum & priser

 

Publicerad: 2010-10-12