Kanada: Vilda Vancouver Island
Reportage

Vilda Vancouver Island

Snöklädda berg, Kanadas bästa ölutbud och havet som granne. Vancouver har alla rätt. Dessutom finns närbelägna Vancouver Island, ett paradis för både vinintresserade och surfare.

Text och foto: Jonas Henningsson

Lediga rum & priser i Vancouver

Det doftar jul och barr när vi frågar efter vägen till linbanan i receptionen på Douglas Hotel. Douglas syftar på de enorma Douglasgranarna som växer här i British Columbia och för att betona detta består receptionsdisken av en enorm granstock.

Lite senare glider vi ljudlöst över granarna, allt högre upp. Några barn tittar storögt ut mot Georgiasundet med sitt stålblå vatten som leder ut Stilla havet. Vancouver är inlindat i dimma och ett lätt regn ger skyskrapornas ljus ett mjukt lyster. När vi kommer längre upp övergår regnet i snö och när vi kliver av går vi rakt in i ett vitt vinterlandskap. I Grouse Mountain kan man snöra på sig skidorna bara några minuter från storstaden, men vi nöjer oss med att promenera längs ”Snowshoe trail” uppför Mount Froome. Sen går vi in i värmestugan som snarare är en fin restaurang med perfekt utsikt. Vi beställer varsin cocktail och värmer oss vid den öppna elden tillsammans med andra helgfirare.

När vi återvänder ner till Vancouver och North Shore landar vi på The Polygon Gallery. Det ligger snyggt alldeles vid vattnet och visar samtida konst, framför allt inhemsk fotografi. Utställningarna är intressanta, men minst lika stor visuell kraft har owntowns skyskrapor som lyser utanför de skyhöga glasfönstren.

North Shore är ett eget universum med nästan 200 000 invånare, sammankopplat med owntown Vancouver genom två berömda broar: Lions Gate Bridge och Ironworkers Memorial Bridge. Men vi väljer katamaranen som korsar floden på några minuter.

När skymningen har lagt sig över staden gör vi som många andra Vancouverbor och traskar längs Main Street. På 49th Parallel hittar vi riktigt bra kaffe. Main Street har också några av stans bästa arenor för livemusik. Vi går förbi Biltmore Cabaret och Rickshaw Theatre och lägger några gig på minnet för kommande kvällar. På baren 33 Acres stannar vi för att dricka fantastisk hantverksöl. Vancouver blev nyligen utsedd till Kanadas bästa ölstad och vi förstår varför när vi drar vidare till östra delen av staden, en del som också går under namnet Yeast Vancouver. Ölbarerna ligger tätt och single speed-cyklarna står lutade mot gatstolparna. Ingenstans är stan mer trendmedveten än här.

Main Street och East har gjort oss utsvultna. På ett av stadens nya steakhouse, Elisa, grillas köttet över öppen eld inför öppen ridå. Vi ser chefskocken Andrew Richardson göra våra tallrikar färdiga medan vi sippar på varsin aperitif. Sedan njuter vi av våra wagyu striploins från Snake River Farm i Idaho med lokalt vin på abernet auvignon.

Tidigt nästa morgon svävar vi nästan ljudlöst i ett propellerplan över sundet till Vancouver Island. Vi landar i den brittiska reliken Victoria som är en välordnad dröm med viktorianska hus, mysiga kvarter och många bra restauranger. Vi bor på överdådiga Fairmont Empress, en gräddbakelse med nosen mot hamnen. I baren sippar vi på champagne- och gindrinkar medan vi gör upp planer för kvällen. En stund senare trotsar vi vinden och stryker längs hamnkvarteren innan vi tar skydd på 10 Acres Bistro. Vi äter fish and chips – ett måste i fiskestaden Victoria, förklarar kyparen.

Victoria har Kanadas mildaste klimat och läget vid havet har alltid lockat bosättare. First -stammen Salishan kom hit redan för 10 000 år sedan. 1778 nådde den brittiske upptäcktsresenären James Cook kusten. Han hade med sig en navigatör, George Vancouver, som återvände för att mäta ut området och som gav namn åt ön. Därefter upprättades en handelsplats för framför allt skinnhandel. Det och mycket annat lär vi oss på fina BC Royal Museum.

Den lilla staden har till och med ett litet Chinatown där vi går vilse i de trånga gränderna. Sen fastnar vi på vintagestråket på Government Street och förälskar oss i den galna butiken Command Post of Militaria innan vi drar vidare mot Artisan Wine Shop på Broughton. Där får vi en introduktion i öns viner, som är långt mer intressanta än vad vi hade väntat oss. Vancouver Island ligger på samma breddgrad som Champagne, men har mer än 30 olika mikroklimat.

– Många tror att allt handlar om chardonnay här, säger butiksbiträdet Tyler Overton. Vi blev tidigt prisade för just de vinerna, men vi gör även fantastisk riesling. Det är både mycket lera och sand och sten häruppe, vilket lägger grund för en massa olika bra viner.

När dimman, mörkret och kylan har lägrat staden rundar vi av kvällen på det mysiga fiskhaket Little Jumbo, som har omvandlats till stans bästa cocktailbar, och håller oss varma med ostron, champagne och cocktails.

Nästa morgon packar vi in oss i hyrbilen och drar norrut. Men först stannar vi till på Merridale Cidery & Destillery för att köpa med oss hantverkscider. Sedan fortsätter vi till vingården Blue Grouse Estate Winery i Cowichan Valley där vi träffar vinmakaren Bailey Williamson. Bailey är gammal kock men sadlade om till vinmakare och blev så kär i Cowichan Valley att han flyttade hit.

– Det är ett otroligt spännande mikroklimat här, med olika jordmåner och förutsättningar. Vi gör allt från mousserande till inot , berättar Bailey samtidigt som vi provar några av gårdens unga viner.

Efter stillheten i Cowichan Valley tar vi sikte mot havet. Tofino ligger längst ut mot Stilla Havet, ingenting skyddar besökaren från naturen här. När vi anländer till vårt hotell blåser det storm, havet piskar upp mot huset, strömmen har gått för länge sedan och vi möts av några få flämtande stearinljus. En stamgäst, en äldre dam, sveper förbi oss i lobbyn, det är så mörkt att vi knappt ser henne. Hon viskar fram en hälsning.

– Welcome to this strange place.

Från balkongen hör vi Stilla avet skjuta upp bland träden. Men vi ser ingenting. Under vinterhalvåret är storm watching en populär aktivitet och det är delvis därför vi är här. Men först ska vi vintersurfa. Vår instruktör Melody Walford möter oss vid havet nästa morgon. Nu på vintern är vågorna extra vildsinta.

– Det är grader i vattnet, skiner Melody samtidigt som vi gör oss klara. 

Vinden gör det svårt att stå raklång på stranden och bara en handfull personer utmanar vädret. Några hundar rusar lyckligt omkring i vattenkanten samtidigt som vi laddar för utmaningen mentalt. Surf Sister har funnits i Kanadas surfparadis Tofino i 20 år, berättar Melody.

– Företaget startade för att få tjejer att känna sig bekväma med att surfa. Alla instruktörer är tjejer, ibland får vi in någon ansökan från en man, men den kastar vi. Men vi har förstås manliga gäster.

Surfingen är enormt utmanande och vansinnigt rolig. Efter ett par timmars kamp med vågorna pustar vi ut i skåpbilen där vi byter om.

– Adrenalinet från en sådan här dag sitter i länge, säger Melody och jag förstår vad hon menar.

En stund senare sitter vi i ångbastun på Wicks spa och tar igen oss. Efter tvagningen fortsätter vi till Wolf in the Fog där vi sippar på cocktails och skålar för den fantastiska dagen. Sedan äter vi en av de bästa middagarna på hela resan i form av ostron och musslor på 1909 Kitchen.

Nästa dag rumlar vi överlyckliga runt på stranden. Stormen har tilltagit! Och havet brusar upp i vita kaskader som bara blir högre och högre mot de svarta klipporna. Stormskådning är lite otippat något av det mest meditativa vi har varit med om.

När skymningen faller tar havet ytterligare fart och vågorna växer sig ännu större och kaxigare. En ensam kvinna kommer springande med brädan under armen. Utan att tveka kastar hon sig rakt ut i det dunkla havet. Vi följer hennes paddlande ut över vågorna. Det är tydligt att hon vet vad hon gör. Hon ska betvinga de höga vågorna där ute. Kanske är hon en av de tappra surfsystrarna, kanske är det Melody.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 680 000.

Språk: Engelska.

Valuta: Kanadensiska Dollar.

Tidsskillnad: - 9 timmar.

Visum: Nej, men ett elektroniskt inresegodkännande, likt det som krävs vid resa till USA.

Ta dig runt: Det är enkelt att utforska Vancouver till fots. För längre sträckor finns sky train, färjor, bussar och Uber. Till Vancouver Island går det färja och flyg.

Läs miniguiden till Vancouver HÄR.

Publicerad: 2019-12-30