Sju småmurriga tips till Malmö som du inte ska missa innan sommaren tar slut
Himmel över Öresund
Handplockade tips

Sju småmurriga tips till Malmö som du inte ska missa innan sommaren tar slut

I sommar har RES hängt i Skånes huvudstad och uppdaterat våra tips till Malmö. Här är sju handplockade upplevelser du ska hinna med innan sommaren blir höst. 

Hitta hotellrum i Malmö

1. Triangeln Tågstation

Det var under Göran Perssons tid som statsminister som Malmö fick sin egen tunnelbana. Som av en händelse var Göran Persson under denna tid även gift med en Malmötös och boendes på Regementsgatan i Malmö. Tuben under staden heter dock citybanan. Stationerna vid Triangeln är sjukt snygga. Som ett slags rymdskepp i allmänhetens tjänst förgyller de stadens hjärta. På perrongerna 25 meter under marken råder ett slags lugn och förklaringen är att de saknar hetsande reklam. Det var ingen slump att stationen vann Sveriges finaste arkitekturutmärkelse Kasper Salinpriset ett år efter invigningen. Vi kan väl säga att stationerna håller Moskvaklass.

Hitta hit

2. Hotell Tunneln

Detta är ett murrigt hotell som såg sina bästa dagar ja på sextio- och sjuttiotalet. Men hotellet har en själ och det sånt som uppstår när Beatles har bott här och utanför finns en uråldrig sten som bevis på att detta är stadens mitt. På sjuttio- och åttiotalet huserade de legendariska nattklubbarna Trocadero och Tunneln i källaren. Numera är det inte klackarna i taket och kokain på toaletten, men ja, det finns ett eko av gamla glansdagar. Sängar funkar och fint och atmosfären är mysig. Det finns många bedagade hotell i Malmö. Detta är vår favorit. 

Boka in mig här

Hitta hit

3. Nordic Street Food i Lokstallarna

Pernilla och Jens driver detta osannolika ställe. Det krävs en omväg för att hitta hit, men den tycker vi att du ska göra. Hamburgarna är suveräna och miljön är helt unik. Mer Köpenhamn- och Berlinkänsla hittar du inte på denna sida Öresund. Priserna modesta och servicen schysst. Det kan bli lite väntetid eftersom ytorna är gigantiska, speciellt när uteserveringen är öppen, men härda ut det kommer belöning. I botten finns en Food Truck som dyker upp på olika ställen i Malmö. Men det är hit du ska gå. 

Hitta hit

4. Nobel Falafel

Malmös nationalrätt är falafel. Över hela stan finns otaliga små kiosker som serverar denna billiga och goda rätt. Att inte äta en falafel i Malmö är som att åka till Gränna och inte köpa en polkagris. Eller som att åka till Venedig och inte åka gondol. Okej, du behöver inte äta någonting alls om du inte vill, men vi tycker att falafel är Malmös själ. Synd att missa den. 

Hitta hit

5. Farina bageri

Stans bästa bageri. Här köper du bröd och bakverk och går hem och njuter. En touch av Frankrike och Italien återfinns i smakerna. 

Hitta hit

6. Malmö konsthall

Det vackraste rummet i Sverige när det kommer till samtidskonst. Här visas internationella konstnärer kända från Venedigbiennalen och Documenta i Kassel. Det är gratis att komma in alla dagar i veckan. Smak heter lunchkrogen i samma byggnad som du absolut ska besöka varje gång du är i Malmö. Här finns även en välsorterad bokhandel med fantastiska konstböcker. Verksamheten leds av Mats Stjernstedt. 

Hitta hit

7. Pittahuset

Malmösonen och författaren Jacques Werup har döpt denna byggnad till pittahuset. Det är bården på fasaden med tvåhundra penisar som gett huset dess smeknamn. Vissa tycker det är osannolikt kul. Andra förstår ingenting. Men vi tycker att denna K-märkta byggnad är ett hus som förtjänar några minuters beundran. En gång i tiden huserade Riksbanken här.

Hitta hit

Hitta hotellrum i Malmö

Här är hela vår guide till Skåne

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

Text: Viggo Cavling

Publicerad: 2020-08-14