London, Storbritannien: London Caffs
England

London Caffs

De kallas ofta för ”caffs” eller ”greasy spoons”, en sorts klassiska kaféer som varit en del av Londons stadsbild sedan mer än ett halvt århundrade. Dessa krypin, traditionellt sett älskade av arbetare och berömda för att de serverar frukost hela dagen, är vart och ett som ett litet mikrokosmos av urban brittisk kultur, arkitektur och inredning.

Foto: Karin Riikonen

Hotell i London
 

Många av ställena har försvunnit eller utsatts för okänsliga renoveringar som suddat ut egenheterna och ersatt det personliga med fabriksgjort, standardiserat möblemang. Men vissa har fått behålla sin originalinredning och är snarare att betrakta som nationalskatter.

En del av dessa klassiska ”caffs” har en väldigt jordnära atmosfär – en naturlig karaktär som många nutida motsvarigheter kan lägga ner hundratusentals kronor på att försöka skapa på artificiell väg. De är den sortens etablissemang där du gör entré som en främling och går ut som en vän.

Tyvärr lever de här ställena farligt, ständigt under hotet från kaffekedjor som Caffe Nero, Costa Coffee och Starbucks. Så gott som varannan vecka lägger ett klassiskt ställe ner, eller så hör man ryktet om att något ställe planerar att stänga.

Därför är det hög tid att göra en lite annorlunda gastronomisk resa genom Londons bästa och mest intakta överlevare från alla dessa älskvärda syltors gyllene era – innan det är för sent.
RES presenterar de fem bästa.

Pellicci

Överfyllda tallrikar strömmar ut från köksluckan längst bak i lokalen, och gästerna trängs vid restaurangens relativt få Formicabord där de läser sina kvällstidningar i ångorna av lika delar hjärtlighet och espresso. De är en klassisk East End-blandning av arbetare, trendiga konsthipsters och snubbar som ser ut att ha tagit klivet direkt ur Lock, stock and two smoking barrels. På väggarna finns signerade foton av såpastjärnor från serien Eastenders bredvid sepiafärgade bilder av tidigare generationer från Pellicifamiljen som drivit kaféet i över ett århundrade. Vi har vanligtvis öppet från kvart över sex på morgonen och då har vi alltid redan kö utanför, säger åttioettårige Nevio Pellicci, som är född i lägenheten ovanför kaféet.

Trots sin ålder är han väldigt energisk när han gör te, skär upp bröd och flänger omkring i lokalen med sin tehandduk slängd över axeln. Pelliccis kafé blev nyligen utnämnt till kulturminne av English Heritage, som verkar för bevarandet av historiska miljöer. Det är en stor ära för ett East End-kafé och innebär att Pelliccis gula Vitroliteglasfasad och fantastiska parkettpanel i art deco-stil nu kommer att bevaras för alltid. Det är också mödan värt att studera gästboken. Ett antal kända namn har besökt ”the best caff in town”, bland andra Ralph Fiennes, Robbie Williams och – under sextiotalet de berömda gangstrarna i Kraygänget som bodde alldeles runt hörnet.

Pellicci
Adress: 332 Bethnal Green Road
Tel. +44-20-773 948 73


caff3.jpg

Regency Café

Med sin svarta art deco-exteriör, söta logotyp och gräddfärgade interiör med röda och vita gardiner framstår Regency Café som ett så klassiskt modernistiskt ställe att det inte är särskilt förvånande att massvis med modefotograferingar äger rum här för att låna av kaféets retrochica miljö. Det har också använts i en mängd film- och tv-produktioner, vilket gör att allt känns sällsamt familjärt och välbekant redan vid första besöket.

När vi anländer verkar klientelet till största delen framstå av arbetare i sina ställ, som proppar i sig den kaloririka stekta maten och rullar sina egna cigaretter medan den ålderdomliga vattenkokaren puttrar på disken. Ägarinnan ropar beställningarna ut till köket med en röst som vilket fotbollsfan som helst måste avundas. På väggarna hänger rader med gamla reklamposters.

Regency Café
Adress: 17–19 Regency Street
Tel. +44-20-782 165 96

caff.jpg

Cabbie Shelter

Klockan är halv tio på en tisdag morgon och inne på Grosvenor Gardens Cabbie Shelter är atmosfären varm och mysig. Servitrisen Sue bär ut överfyllda tallrikar med fettdrypande mat till de skrattande och skämtande taxichaufförerna som trängs kring Formicaborden.
–– Reglerna säger att bara taxichaufförer får äta och dricka härinne, men vi serverar allmänheten genom fönsterdisken, berättar hon medan hon skickar ut två koppar rykande te genom den lilla luckan.

En gång i tiden fanns det över sextio sådana här hak, byggda vid olika korsningar i London för att servera mat och te till viktorianska chaufförer som var ute i alla sorters väder. Vissa av dessa byggdes redan på kring 1870, men väldigt få har överlevt.
–– Det finns bara tretton kvar, säger John Mills, chaufför sedan fyrtio år tillbaka, medan han äter sin frukost bestående av ägg och bacon. Ett av de mest kända exemplen ligger mittemot museerna i South Kensington och det finns ett annat bra ställe i Notting Hill, alldeles vid Portobello Road.

Dessa kaféer är överlevare från en helt annan tid och vart och ett innebär en mindre tidsresa.

Cabbie Shelter
Adress: Grosvenor Gardens

The New Piccadilly

En välkommen paus från turisthelvetet vid Piccadilly Circus, och beskrivet av Financial Times som en ”orgasm av gul Formica”. The New Piccadilly är ett av de största originalkaféerna som finns kvar i Storbritannien, och är i stort sett oförändrat sedan 1957.

Att gå in här är som att gå in i ett kafémuseum. Som femtiotalsretro innan femtiotalsretro ens var uppfunnet. Tänk dig en massa läderklädda bås i samma stil som en newyorksk diner där allt, precis allt, serveras med pommes frites. Hela inredningen har, som genom ett mirakel, överlevt åren intakt. Från de rosa espressomaskinerna till den svängda neonskylten som stavar ordet ”eat”. Till och med bordsmenyerna är i original.
–– Ärligt talat förstår jag inte vad som är grejen med stället, säger ägaren Lorenzo Marioni. Jag har aldrig haft tillräckligt med pengar för en renovering och har egentligen bara kunnat bättra på färgen och byta ut plastblommorna lite då och då. Men en dag var kaféet helt plötsligt väldigt populärt igen.

The New Piccadilly
Adress: 8 Denham Street
Tel. +44-20-743 785 30

caff03.jpg
 

Café Rodi

Vägen till Café Rodi bär en bit utanför centrala London men det är väl värt resan. För det här är en tidsmaskin som varit i samma familjs ägo sedan 1925. Café Rodis inredning är fenomenal med massvis av art deco-detaljer i original.

I serveringsdelen med sina kromkantade bord finns även en gammal disk med en gammal kyl från English Electric. Väggarna är täckta med autentisk tobaksreklam från femtiotalet. I det inre rummet finns något som även det påminner om ett kafémuseum med sina smaragdgröna väggar, gamla viktorianska marmorbord, en farfarsklocka som fortfarande slår till varje timme och inramade menyer för ”tea” och ”supper”. Testa en av deras fantastiska rätter, som korven med löksås.

Café Rodi
Adress: 16 Blackhorse Lane
Tel. +44-20-852 745 41


Mer information om klassiska brittiska kaféer:
www.classiccafes.co.uk
 

Publicerad: 2008-06-18