London, Storbritannien: Londonfavoriter just nu
Big Five

Londonfavoriter just nu

En varmkorvrestaurang, en tjusig inredningsbutik och ett café vars inredning är till salu. Vår bloggerska Cajsa tipsar om hennes favoriter i London just nu.

Boende

Great Northern Hotel – klassiskt järnvägshotell i modern tappning
Det händer hur mycket som helst runt King’s Cross just nu. Bland annat har välkända mode- och konstskolan Central St Martins sina lokaler här, och området får hela tiden nya roliga restauranger. Och vad kan vara enklare än att bo vid King’s Cross, en av stadens verkliga knutpunkter? Från Great Northern Hotel tar man sig enkelt vartsomhelst i staden. Hotellet, som var Londons första järnvägshotell och öppnade redan 1854, är nyrenoverat och har en egen, elegant restaurang, Plum + Spilt Milk, på bottenplanet. Dubbelrum från 1 700 kronor natten.
King’s Cross St Pancras Station, St Pancras Road

Lediga rum & priser

Mat och dryck

Dog Eat Dog – öl och hotdogs i skön kombination
Det välkända skotska bryggeriet Brewdog nöjer sig inte med att öppna barer över hela Europa – nu har det gett sig in i restaurangbranschen också med Dog Eat Dog. Det är en varmkorvrestaurang, och här finns hur många sorters korv som helst att välja på. De mest uppfinningsrika, som deras "kimchi dog" med bland annat kimchi, teriyakisås, koriander och sesamfrön, är dyra – just den kostar över hundra kronor, men Dog Eat Dogs klassiska ”husets varmkorv” med två tillbehör kostar strax under hundralappen och är ett utmärkt val till en kall öl.
29-31 Essex Road, Angel
brewdog.com/bars/uk/dog-eat-dog-angel

Lonzo - fest för finsmakaren
Teamet bakom den fina restaurangen Lardo har nyligen öppnat ett nytt ställe, Lonzo. Restaurangen ligger roligt till i en liten lokal under en järnvägsbro nära London Fields och serverar alldeles fantastiskt god italiensk mat. Bland ingredienserna märks bland annat burrata, vild svamp, bläckfisk, siciliansk ansjovis, musslor, och deras egenrökta salami, skinka och hembakade bröd. Då man sitter vid ett långbord med andra gäster, är det här en bra adress för stora sällskap och för en festmiddag.
5 Helmsley Place, London Fields
lonzo.co.uk

Brunswick House – lugn mitt i staden
Brunswick House ligger minst sagt märkligt till – det vackra georgianska huset ligger precis vid en rondell nära Vauxhalls tunnelbanestation, och är omgett av höghus. Men det gör det bara ännu roligare att äta eller ta en drink i kaféet och restaurangen som ägs av Lassco, ett företag som handlar med antikviteter. Och det märks; här äter man bland gamla speglar, karusellhästar, diskokulor och kristallkronor. En stor del av inredningen är också till salu. Bra cocktail- och drinkutbud, och en kul meny med modern engelsk mat.
30 Wandsworth Road, Vauxhall
brunswickhouse.co

Se och göra

Newport Street Gallery – konstkändisgalleri i söder
Även utanför konstvärlden är Damien Hirst ett välkänt namn och på hans eget galleri Newport Street Gallery i Vauxhall, kan man se konst ur hans samling. Det är en riktigt häftig byggnad: en viktoriansk studio som passande nog tidigare använts för kulissmåleri. Ett spännande nytt tillskott på Londons konstscen och en chans att se vad som inspirerat Hirst. Gratis inträde.
Newport Street, Vauxhall
newsportstreetgallery.com

Shopping

Botany – grönt och skönt i öst
Chatsworth Road i Clapton har blivit en riktig hipstergata. Här hittar man numera både mysiga kaféer, restauranger och några riktigt fina affärer. Botany är en av dem. I den lilla blomsteraffären säljs inte bara växter utan också en mängd bra presenter. Här finns allt från roliga kort till ovanligt porslin, keramik, anteckningsböcker och doftljus, noggrant utvalda av ägaren Angela. Stängt på måndagar.
5 Chatsworth Road, Clapton
botanyshop.co.uk


Foto: minshop.co.uk

Mint – exklusiv inredningsbutik
I tjusiga Brompton hittar man inredningsbutiken Mint, som startades redan 1998. Den är ett av dragplåstren på Londons designvecka, eftersom den ofta har exklusiva varor från välkända designers. Affären är vacker och välsorterad och känns nästan mer som ett galleri än en butik – men som tur är kan man köpa alla produkter i butiken. Något för den som vill spendera lite mer på hemmet, eller bara få inredningsinspiration.
2 North Terrace, Alexander Square, Brompton
mintshop.co.uk

Vill ni har fler tips på vad man ska se och göra i London? Följ Cajsa på hennes blogg.

Publicerad: 2016-05-02