Sverige: 8 fun facts om flygresor
Trivia

8 fun facts om flygresor

Att flyga har alltid fascinerat människan och trots att många av oss är vana flygplansresenärer finns det fortfarande mycket att lära sig om färdmedlet. Här är åtta saker som du kanske inte visste om flygresor. 

Text: Elin Fellman 

1. Syrgasmasker räcker endast i en kvart

Om lufttrycker faller i kabinen ska du trä en syrgasmask över huvudet. Det vet dem flesta. Men faktum är att maskerna inte innehåller "riktig" syrgas eftersom syrgastuberna är för tunga. Det vi andas in är en mix av kemikalier som bildar syrgas vid förbränning och den är bara konstruerad att räcka i 12-15 minuter. 

2. Ljudmelodierna är personalens kodmeddelanden

Ofta när du hör plingande ljud i kabinen betyder det att personalen behöver veta om det finns fler snacks eller liknande i en annan del av flyget. Det kan också vara att piloterna upptäckt turbulens längre fram och meddelar kabinpersonalen om det. 

3.  Toaletterna kan låsas upp utifrån

Toaletterna på flygplanen går att öppnas utifrån av flygplanspersonalen som en säkerhetsåtgärd om de skulle behöva ta sig in snabbt. Om du har sett skylten "No smoking" på dörren är det oftast ett dolt lås. 

4. Att kabinen släcks ner är en säkerhetsåtgärd

Det kan kännas skönt när kabinen släcks ner under start och landning, men det görs inte för att folk ska kunna ta en tupplur. Det är en säkerhetsåtgärd för att vänja dina ögon ifall en nödsituation i mörker skulle uppstå.

5. Boardinkortet avslöjar mer än du kan tro

De flesta av oss slänger boardinkortet i papperskorgen när vi har landat på en destination – men ibland är det bra att tänka en gång till. Biljetten bär på dold information i streckkoden och med hjälp av en gratis streckkodsläsare som finns online går det enkelt att komma åt personlig information. 

6. Bordet är den värsta smittohärden på flyget

Vi har alla hört att det är lättare att bli sjuk på ett flygplan på grund av ac:n – men det är brickbordet som bär på flest bakterier, enligt en undersökning från Travel Math. Ytorna på brickborden hyser åtta gånger så många bakterier som som spolknapparna på planets toaletter.

7. Luftventilen gör dig inte sjuk

Luftventilen har ett rykte om sig att sprida luftburna sjukdomar men faktum är att luften som går genom ventilationssystemet går genom ett filter som tar bort 99 procent av allt damm och mikroorganismer (som virus),

8. Nödutgången går inte att öppna i luften

Vi alla har väl någon gång gått förbi nödutgången och undrat vad som skulle hända om man drog upp dörren. Svaret är att det inte skulle hända någonting. Det skulle krävas övermänskliga krafter att öppna nödutgången i luften på grund av lufttrycket. 

The Insider 

Allt om Resor 

Publicerad: 2019-08-28