Sverige: Glöm uttjatade Österlen - nu är det Listerlandet som gäller
Hällevik är Listerlandets mest kända strand.
Handplockade tips

Glöm uttjatade Österlen - nu är det Listerlandet som gäller

Listerlandet är en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. Halvön som sticker ut mellan Blekinge och Skåne är gudomligt vacker, men få hittar ändå hit. Och ja, denna del av landet var från början skånsk, men tillhör numera Blekinge. 

Du åker liksom inte förbi Listerlandet på väg till något annat utan du måste ut på udden för att se och uppleva denna fantastiska landsända. Och därmed måste du passera det Sverigedemokratiska skyltfönstret Sölvesborg och ha en åsikt om detta. Men förträng allt detta för på Listerlandet väntar ett antal fantastiska stränder, ett litet antal mysiga krogar och en natur som är vild och vacker. 

Här är våra bästa tips på vad du ska göra på Listerlandet. Och kom ihåg, Listerlandet är vad Bjärehalvön var på femtiotalet. En landmassa helt befriad från klåfingriga sommargäster från Stockholms innerstad. 

På Listerlandet negligerar man vad makten bortom deras synfält bestämmer. Denna befolkning av sillstrypare och ålfiskare blev rika när de upptäckte att man under de kalla vintrarna kunde föda upp minkar och sälja skinnet. När Securitas ska testa nya övervakningskameror gör man detta på Listerlandet. Djurrättsaktivisterna som inte förstår sig på minkuppfödare är ett uthålligt släkte, men miljömupparna överlistas av säkerhetsbolagets nya värmekameror. Minkfarmarna hittar du bakom höga plåtstaket. Vi rekommenderar att du håller dig borta från dessa. Och hör du en banjo - gå inte närmare…

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

Så välkommen till Sveriges New Jersey eller ska vi säga Ozark.  

Hitta hotellrum på Listerlandet

1. Hanö

Listerlandet är en platt tunga som går ut i Östersjön och avslutar Hanöbukten. Längst ut finns berget Listershuvud. Utanför udden i havet ligger Hanö som vid början av 1800-talet var en brittisk flottbas under kriget med Napoleon. Grejen var att Sverige vid denna tid var i allians med fransoserna via vår importerade kung Bernadotte. Men detta struntade folket på Listerlandet i och gjorde affärer med britterna och gav dem dricksvatten. Det sista saknades på Hanö då, men lär utvinnas nu utan problem. 

På Hanö ankrar seglare från stora delar av Europa och hit kommer du med båt från gulliga Nogersund. Resan tar 25 minuter och på andra sidan vattnet väntar en ö som är ett naturreservat. Krogen Hanö Hamnkrog som du inte ska missa. Badar gör du vid stranden Bönsäcken och på de flata hällarna vid norra och södra Vindhalla. 

HItta hit

2.Hällevik

Detta är Listerlandets Båstad eller Skanör. Det är här övre medelklassen i Sölvesborg har sina sommarställen. Den femton minuter långa resan görs i SUV, helst i en Porsche. Väl i Hällevik sitter de och häckar med Skånes bästa havsutsikt. Huspriserna kan inte tävla med någon annan del av Skåne och Blekinges bättre bemedlade sommarparadis. Följaktligen är exploateringstakten långsam och här är det mesta ogjort. 

Vi gillar stranden som är lång, vacker och perfekt för barnfamiljer som vill att deras telningar ska kunna plaska utan risk för drunkning. Vattnet blir sällan mer än 19 grader under sommarmånaderna så det är snabba attacker i havet som gäller.

Hitta hit

3. Beach Club Hällevik

Strandbaren är en bedagad skönhet som säljer irish coffee och öl till vettiga priser. En av stamgästerna är Peter Antoine som vi minns som Mjällbys tränare och från Media Markts reklam. Men hit går alla i Hällevik när de vill se och uppleva något. Detta är den centrala mötesplatsen perfekt placerad rakt på stranden. 

Hitta hit

4. Hörvik

På andra sidan Listerlandets naturreservat ligger denna lilla by. Några hundra hus som vänder sin balkonger mot skogen för att slippa se havet. Åtminstone de som är byggda av fiskare för hundra år sedan. Stranden är liten och tunn, men funkar fint. Övernattar gör du i en stuga, några hotell finns inte. 

Hitta hit

 

5. Fiskerian Hörvik

Listerlandets mest prisvärda lunch hittar du här. Vi gillar maten på papptallrikar och framför allt sillamackan. Här äter en barnfamilj sig mätt för en mycket ringa summa.

Hitta hit

6. Kajutan i Hörvik

Detta är Listerlandets Sturehof. Alltså den finaste krogen i området med höga ambitioner. Det är inte fine dining, men ja, ändå ganska schysst. Servicen är vänlig och kvick, maten stundtals riktigt god, men precisionen i köket kunde vara lite högre. Men vi förstår läget, att driva krog i en håla utan större inflöde av övernattande turister är en utmaning. Vi gillar speciellt det inre rummet som är själva kajutan. Uteserveringen funkar bara när det inte blåser. Vilket inte är så många dagar varje sommar. 

Hitta hit

7. Västra Torsö

Vi fick höra från två oberoende experter att Västra Torsö är Listerlandets bästa strand med smaragdgrönt, kristallklart vatten. Vi cyklade förstås dit från Hällevik. Vi var dumma nog att inte följa Listerlandets officiella cykelkarta något vi rekommenderar alla att göra. Det finns inga genvägar på Listerlandet som funkar om man inte känner dem sedan barnsben. Stranden var förstås fin och badgästerna få, men kanske inte värd 90 minuters cykelresa på smala vägar med snabba bilar. Nästa gång tar vi bilen hit.

Hitta hit

8. Hennings rökeri 

Här köper du kokta och rökta räkor, inlagd sill och utmärkta dressingar och tar med dig till din stuga eller till stranden. I butiken tvärs över hittar du kall folköl. Och varmt kaffe. 

Hitta hit

9. Listershuvud

I det stora naturreservatet mellan Hörvik och Nogersund hittar du områdets högsta berg. Från toppen 80 meter över havet har du en vidsträckt utsikt över Blekinges kust bort mot Ronneby och söderut ner till Kivik en klar dag. Skånes djupaste grotta lär även finnas här, men vara igenbommad. Som ni förstår är Listerlandet den perfekta fonden för en ny deckarsvit, ja det är nästan så att vi borde skriva den själv och bli lika rika som Camilla Läckberg och Viveca Sten. Men vi vet att deckarskrivande är ett omfattande arbete och lämnar det följaktligen som ett tips till läsarna. 

Hitta hit

10. Strandvallen

Här spelar Mjällby AIF sina hemmamatcher. Att denna region lyckas få fram ett fotbollslag som spelar i den högsta divisionen är ett bevis på att man kan gå från ord till handling. Mjällby AIF är Listerlandets stolthet. Ett mirakel lika stort som en flygande humla.

Hitta hit

11. Hanöhus Hällevik

En ganska medfaren hotellanläggning och stugby som just nu genomgår en stor renovering. När allt är klart kommer anläggningen att vara det självklara stället att bo på när du besöker Listerlandet. Vi bodde i en enkel stuga utan toalett precis vid stranden och trivdes utmärkt.

Boka in mig nu

Maya Lin: "Eleven minute line", 2004 Wanas Konst Foto: Per Pixel

12. Wanås

Detta slott ligger inte alls på Listerlandet, men är den kulturella oas som Listerlandet saknar. Här har familjen Wachtmeister arrangerar konstutställningar sedan urminnes tider. Parken har en av världens bästa skulpturutställningar med några av konstvärldens bästa konstnärer. Här kan man gå i timmar och bli förförd av samtidskonst som verkligen trivs i den vilda skogen. På senare tid har det tillkommit ett litet hotell som är Sveriges i särklass bästa boutiquehotell. Hit ska du åka med någon du tycker riktigt mycket om och stanna minst ett dygn.

Boka in mig nu

Publicerad: 2020-08-15