Stockholm, Sverige: Nu träder rökförbudet i kraft – två krogar i Stockholm får dispens
Trädgården
Nyhet

Nu träder rökförbudet i kraft – två krogar i Stockholm får dispens

Idag träder det omdiskuterade rökförbudet på stans uteserveringar och i närheten av allmänna entréer i kraft. Från att först ha rört sig om ett totalförbud har nu två krogar i Stockholm fått dispens på vissa områden av sina stora uteserveringar, skriver Allt om Stockholm. 

Text: Elin Fellman

Från och med idag, den 1 juli, blir det förbjudet att röka på uteserveringar, på perronger, vid entréer där allmänheten har tillträde, på idrottsarenor och vid lekplatser. Frågan om hur det ska påverka utomhusklubbar, där rökning har varit vanligt förekommande, har därför varit ett hett diskussionsämne under våren och försommaren.

För någon vecka sedan stod det klart utomhusklubben Trägården vid Skanstull i Stockholm får viss dispens – och nu står det även klart att Mosebacke får ta emot rökare på vissa ställen av sin stora uteservering. Miljöförvaltningen i Stockholms stad har gett grönt ljus till att avsätta ett rökrum utomhus på uteserveringarna. 

 – Det finns ett undantag i lagen där man kan tillåta restauranger och andra serveringsställen att ha separata rökrum. Sedan finns det många regler och krav kring detta som måste tas hänsyn till och det är därmed bara enstaka ställen  som kan uppfylla dessa krav, säger Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer.

Just nu är det bara Trägården och Mosebacke som ansökt om rökrummen, men det kan bli fler i framtiden. 

 – Vi har fått in förfrågningar från andra ställen där vi har begärt in kompletteringar, bland annat från Stureplansgruppen gällande Gården och även Slakthuset med anledning av sin takterrass. Vi avvaktar kompletteringar och har därför inte tittat på det ännu, säger Karin Hultman som är chef på enheten för inomhusmiljöer på Miljöförvaltningen i Stockholm till Besöksliv

I rökrummen kommer det inte vara tillåtet att ta med sig varken mat eller dryck.

Publicerad: 2019-07-01