Stockholm, Sverige: Ny utställning om Stockholm på Fotografiska
Foto: Helene Schmitz, Livingroom
Nyhet

Ny utställning om Stockholm på Fotografiska

Fotografiska har slagit upp portarna för en stor Stockholmsutställning, STHLM Forever, med foton från huvudstaden tagna av fotografer som August Strindberg och Lennart af Petersens.

Lediga hotellrum & priser i Stockholm

– Jag har gått på upptäcktsfärd i gamla arkiv men också bland fotografers hårddiskar – och det har varit ett äventyr i sig. Några fotografer har verkligen koll på sina bilder och hittar motiven direkt. Andras arkiv påminner mest om en något stökig vind som väl gömmer sina pärlor, säger Curatorn Jeppe Wikström, fotograf och grundare av bokförlaget Max Ström. Han har utgått från spännande fotografer och letat i deras arkiv efter Stockholmsbilder. Ett gediget detektivarbete – eller snarare skattjakt.

Den äldsta bilden i utställningen är tagen av August Strindberg 1907-1908 och den färskaste i somras av Anna Clarén. Dock är merparten av bilderna tagna de senaste 50 åren av bland andra Denise Grünstein, Helene Schmitz, Paul Hansen, Emil Heilborn, Lennart Nilsson, Aida Chehrehgosha, Aili Markelius (med sina 18 år utställningens yngsta deltagare), Susanne Wahlström, Dawid, Lennart af Petersens med flera. Många äldre bilder har inte sett dagens ljus på 50-75 år men får nu möjlighet att bli till i betraktarens öga.

– Stockholm är en motivkrets som är helt outtömlig. Och, som det tycks, oemotståndligt för fotografer. En arena där vi fångar varandra, ser världen eller använder staden som en fond för våra egna berättelser. Inte bara alla vi som bor här plåtar stan utan också alla som kommer hit. Det innebär att flera av utställningens bilder är tagna av utländska fotografer, berättar Jeppe Wikström.

För Jeppe Wikström har letandet i arkiven gett många aha-upplevelser, vissa mer udda än andra. Till exempel visade det sig att Hans Hammarskiölds klassiska bild med Spanska Ridskolan, som många tror är tagen i Wien då den varit namngiven som ”Spanska ridskolan”, i själva verket togs när den berömda ridskolan var på besök i Hovstallet.

Utställningen pågår till och med den 17 februari 2019.

fotografiska.se

#fotografiskasthlmforever

Foto: Emil Heilborn, hundutställning 

 

Foto: Emil Heilborn, Västerbron blir till

 

Foto: Anna Clarén, Söderbergs trappor

Publicerad: 2018-12-04