Stockholm, Sverige: Viggos topplista - årets sista!
Handplockade tips

Viggos topplista - årets sista!

Här rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen. Denna vecka ett hotell i Malmö, en bar på Stureplan och en bok som kommer att bli en modern klassiker.

1. Restaurang: Hills 

Arkitekt Jonas Bohlin har skapat inredningen på denna restaurang. Han är mest känd som Sturehofkoncernens hovinredare, men här har han varit otrogen. Första krögare i denna lokal i modern tid var Tranans ägare. Men han fick inte verksamheten att att snurra tillräckligt bra. Då tog fastighetsägare Niclas Salomonsson över med hjälp av restaurangchefen Kenneth Hallström. De har tillsammans skapat en restaurang som är beroendeframkallande. Hit går man för lunch och middag med någon man tycker riktigt mycket om. Det är husmanskost till schyssta priser och med vänlig och pigg service. Många i personalen känner vi igen från Eriks Gondolen. Tvärs över gatan i den lokal som en gång huserade restaurang Fenix håller krögaren PG Nilsson på att renovera. Han ska öppna något som enligt uppgift ska bli som Lilla baren på Riche. Barchefen är redan utsedd: Stefan Lindström. Namn är ännu oklart, men invigningen är planerad till mars 2022. Götgatsbacken har således en lysande framtid att se framemot.   

Á la carte frukost & Brunch | Kung Carl

2. Bar: Hotel Kung Carl

Starbucks försök att sälja kaffe på Stureplan blev ingen hit. Nu har Hotel Kung Carls ägare tagit över lokalen i hörnet Kungsgatan Birger Jarlsgatan och förvandlat den till en hyllning till La Belle Epoque. Det är högt i tak, mycket rosa och drinkar som ofta innehåller punch. Perfekt utsikt över Stureplan och mjuka fåtöljer gör att jag gärna häckar i baren med en öl eller ett glas vin. Det är här du avslutar din arbetsvecka med att läsa DI Weekend och mjukstartar din helg. 

Rörelsen drivs av familjen Östlundh med rötter i Hudiksvall i andra generationen. Familjen drev från början en begravningsbyrå, men kände efter kriget att de ville göra något som var roligare. Det som började med ett hotell på landsorten är idag en liten kedja med juvelen Hotel Kung Carl i centrum. Jag älskar att besöka verksamheter där ägaren själv är aktiv på golvet och möter sina gäster varje dag.    

Curb Your Enthusiasm Season 11 Teaser and Premiere Date

3. TV: Curb your enthusiasm, säsong 11 avsnitt 4: Watermelon 

Låt oss vara ärliga. Humor bygger på fördomar. Ett skratt är ett resultat av en felprogrammering i hjärnan. När vi inte vet vad vi ska göra skrattar vi åt det absurda i situationen. Gör vi det tillsammans med andra uppstår en kollektiv belöning och en gemenskap. 

Curb your enthusiasm med Larry David är den logiska fortsättning på Seinfeld, fast nu är det ännu roligare. Larry David, Seinfelds producent, spelar sig själv mästerligt. Han är småsint, bitter, kåt och extremt självupptagen. Kort sagt, alla egenskaper man själv har men gör allt för att dölja. 

I detta avsnitt driver Larry med allt från Ku Klux Klan till dryga rabiner via tokiga veganer som vinner en Oscar. Alltså, att han får ihop det är ett mirakel. Och ja, sjukt roligt. Många serier blir sämre efter de första säsongerna, men här når man ett toppresultat i Imdb (8,8/10) efter 11 säsonger. 


4. Bok: “Halva Malmö består av killar som dumpat mig” av Amanda Romare

Först tänkte jag att detta är ännu en bok av en bitter tråkig feminist. Suck. Men det visade sig vara precis tvärtom. “Halva Malmö består av killar som dumpat mig” är en rolig, spännande, häftig historia av en författare med ett pregnant språk och sjukt bra humor. Amanda Romare är ärlig och självutlämnande på ett sätt som få författare inte vågar.

Denna debutroman kommer att bli en svensk klassiker på samma nivå som Ulf Lundells Jack och Per Hagmans Cigarett. Jag tror också att Amandas jakt på kärleken kan bli en solid grundplatta för en tv-serie i klass med Skam och Sex and the City. Boken kan även fungera som en guidebok till Malmö och speciellt Eslövsgatan.  

Foto 1

5. Hotell: Malmö Live

Detta är mitt nya favorithotell i Malmö. En skyskrapa som både är snygg utifrån och häftig att befinna sig i. Har du möjlighet ska du be om ett hörnrum. Utsikten över land och hav är overklig. Till detta kommer ett suveränt läge, mittemellan stadens gamla centrum och det nya i västra hamnen. Vill du äta i restaurangen högst upp? Glöm inte att boka bord när du checkar in. Det blir ofta fullsatt i den lilla matsalen.

Viggo Cavling - Travel News - Revenue Forum

God jul och gott nytt år önskar Viggo Cavling till alla läsare av RES.

 

Publicerad: 2021-12-29