ARTIKEL

Stureplansgruppen öppnar takrestaurangen Spesso

Nov 20, 2020

Den 25 november öppnar takrestaurangen Spesso på 16:e våningen belägen alldeles intill den ikoniska NK-klockan. Till lokalen hör en fantastisk terrass med en 360-graders panormavy över Stockholm. Stjärnskottet Desirée Jaks blir kulinariskt ansvarig för denna moderna italienare, enligt ett pressmeddelande.

”Vi kallar det för en Milanoitalienare. För mig handlar det om att lekfullt ta det italienska köket in i vår tid. På klassiskt manér fokuserar vi på råvara efter säsong, samtidigt låter vi det gröna ta stor plats på tallriken, naturligtvis med grunden i italienska smaker. Med Spesso tillför vi en ny plats och ett italienskt kök som tidigare inte funnits i Stockholm. Våra ambitioner är höga”, säger Desirée Jaks, kökschef och kreativt ansvarig.

Spesso betyder ofta på italienska. Ambitionen är att skapa en plats som man vill återkomma till. När man återvänder blir varje besök ändå en ny upplevelse beroende på skiftningar av årstider, tid på dygnet och vilka råvaror som är i säsong. Mer storstad än så här blir det inte.

På Spesso kan man slinka in i baren för en säsongsanpassad Negroni eller ett glas prosecco och äta innovativa snacks eller tillbringa en helkväll med kulinariska smaker utöver det vanliga. Spesso kommer att ha 80 sittplatser och 30 platser i baren. Till en början öppnar Spesso kvällstid tisdag till lördag. På lördagarna serveras även brunch. Avsikten längre fram är att ha generösa öppettider, lunch på vardagarna liksom brunch på helgerna. 

Janni Berndt Dahl blir chefssommelier och ansvarar för dryckesprogrammet som naturligtvis fokuserar på italienska viner. En viktig del av Spesso blir baren som är en hyllning till italiensk hantverkssprit. Filosofin att följa säsong är riktmärket även här. 

Restaurangen och den generösa och storslagna takterrassen nås via egen entré från Malmskillnadsgatan. Ingången sker genom CFHILL, Sveriges ledande galleri vars nya filial huserar på gatuplanet. Själva restaurangupplevelsen börjar när hissdörrarna öppnas. Malin Olander blir restaurangchef. 

Om personerna bakom Spesso

Desirée Jaks är kökschef och kommer senast från enstjärniga Agrikultur. Hon har tidigare varit kock på restaurang Sjön i Jönköping samt varit medlem i juniorkocklandslaget och vinnare av Nordic Young Chef 2018.

Malin Olander är restaurangchef. Hon kommer närmast från Bank Hotel och har tidigare arbetat på Oaxen Krog, Faena i Miami och Geranium i Köpenhamn.

Janni Berndt Dahl är chefssommelier och dryckesansvarig. Hon har tidigare arbetat inom Frantzén Group. Hon är vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen och ordförande i tävlingskommittén som utser Årets Sommelier.

Johanna Rampitsch är konditor och kommer närmast från Stadshuskällaren. Hon har två gånger varit med i tävlingslaget i Stockholm Culinary Team.

 

Mer från RES

Nuuk. Foto: Alex Savu / Visit Greenland.

Nyhet

Nu blir det enklare att resa till Grönland

Bland nästkommande års hetaste resmål finns en nordisk bubblare – Grönland. Det beror till stor del på att tre nya flygplatser ska invigas. Först ut är den i huvudstaden Nuuk som öppnar 28 november 2024.

Oriole. Foto: Eleonora Boscarelli, @ely.bsc_photography.

Handplockade tips

Vinterweekend i London: 9 stämningsfulla krogar

Den här veckan tänds de världsberömda julljusen och -dekorationerna i centrala London. Här är RES bästa tips på stämningsfulla krogar och barer att besöka under nästa resa till Europas mesta julhuvudstad.

Skansens julmarknad. Foto: Press.

Topplista

Julmarknaderna vi drömmer om vintern 2024

Årstidsmässigt hantverk och mat, glögg och vackra ljus. Det har blivit dags för årets julmarknader – och ska vi lita på sökvolymerna är det Skansens julmarknad som vi framför allt drömmer om.

Playitas Resort. Foto: Press / Apollo.

Viggos resedagbok: Träningsläger på Playitas

RES chefredaktör Viggo Cavling är på höstlov – i form av träningsläger på Apollos mest kända träningshotell, Playitas på Fuerteventura. Här lämnar han dagliga rapporter om vad som händer på resan.