Sverige: Viggos topplista vecka 49
Handplockade tips

Viggos topplista vecka 49

Här rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen i Stockholm eller nästa jorden runt resa. 

1. Restaurang: Astoria

Björn Frantzén, Sveriges mest framgångsrika kock genom tiderna, fick i onsdag ta emot DI:s pris Årets affärskrog. Det var mycket väntat. Astoria är den största krogsatsningen i huvudstaden sedan Eataly på Biblioteksgatan. Men med den stora skillnaden att Astoria har blivit publik- och kritikersuccé. Jag har varit här ett antal gånger och det är stans mest internationella ställe och samtidigt ett ställe med många stammisar från Östermalm. Så det är bara att ställa sig i kö och tjata på ett bord. 

Hit hit.

TriArt Play ‣ Världens värsta människa

2. Film: Världens värsta människa

Kan bara konstatera att filmen håller för hajpen. Såg den på stans mysigaste biograf Victoria på Götgatan. På denna underbara biograf njuter vuxna människor filmkonst utan att drunkna i popcorn. Filmen Världens värsta människa är en norsk Woody Allen-film, kanske en halvtimme för lång, men ändå väl värd sin Oscarsnominering och alla varma ord. Huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve fick pris i Cannes. Även hon bör få en Oscar. 

3. Bar: Kristallen

Blekingegatan 40, Stockholm

Det är inte varje dag som jag går på Blekingegatan och svänger in på ölhaket Pelikan. Men nu hände det före bion och då valde vi restaurangens bakficka Kristallen till höger. Jag och min älskade fru fann en snyggt renoverad bar. Vi åt köttbullar som höll hög kvalitet om man gillar kontinuitet. Alltså, inget experimenterande i köket utan rejäla köttbullar, mild brunsås och len potatismos som smeker in i munnen. Vänlig personal och blandat klientel gör att vi vill komma tillbaka snart. 


4. Kaffe: Café

Hornsgatan 33 (saknar hemsida och konto på Instagram.)

Hit går jag flera gånger i veckan och tar en dubbel macchiato. Johans nya hak är beroendeframkallande för pretentiösa kulturmurvlar på Södermalm. Kan det vara knark i kaffeapparaten? Nej, man kommer långt med att känna igen sina gäster och le när de kommer in genom dörren. Jag är emot att folk sitter med sina uppvikta datorer på kaféer. Kan de inte jobba hemma eller på riktiga kontor? Uppenbarligen inte, eftersom detta fenomen är vanligare i Stockholm än elsparkcyklar. Okej, det har kanske hänt att jag också skrivit lite på ett kafé eller i en bar. Men det händer inte varje dag. Kanske någon gång i vecka.

Ja, ja. Missa inte Café.

5. Flyg: Ryanair

Bokade precis en weekendresa till Tallinn nästa år. Pris 190 kronor tur och retur. Så jävla bra pris. Att människor kan flyga till ett schysst pris är bra för utvecklingen i världen och demokratin. Det bästa sättet att starta ett tredje världskrig är att förbjuda människor att resa.

Publicerad: 2021-12-02