Los Angeles, USA: Los Angeles – den eviga underhållningsmaskinen
USA

Los Angeles – den eviga underhållningsmaskinen

För både tillfälliga besökare och bofasta brukar Los Angeles rykte pendla mellan himmel eller helvete. Fördelarna är det ständiga solskenet, stränderna och tillgången till nöjen, medan ständiga trafikstockningarna, långa avstånd och stadens själlöshet brukar tas upp som dess nackdelar. Följ med Magnus Wittbjer och Inger Bladh på en turbulent tur genom änglarnas stad.

Foto: Inger Bladh

Hotell i Los Angeles

Los Angeles ligger utspritt på en yta nästan motsvarande Skånes. Avstånden är långa, trafiken tjock och stämningen generellt inte särskilt tålmodig. Ändå är änglarnas stad en av jordens mest populära resmål för turister. För trots avsaknad av centrum, historia och egentlig välmåga, lockar de palmkantade boulevarderna, de enorma stränderna och det ständiga solskenet besökare från hela världen. Hela tiden.

Dagens låga dollarkurs och en förhållandevis god svensk ekonomi gör staden – eller som det egentligen är – samlingen städer, till ett ganska förmånligt ställe att resa till. Förvänta dig inte att hitta så värst många mysiga stadsdelar att flanera i. Rikta i stället blicken mot specialinriktade områden eller gigantiska och lyxiga malls.

Hyr en bil direkt och förbered dig på långa avstånd och många timmar bakom ratten. Det är så alla lever här. Att äta och shoppa behöver inte vara dyrt, budgetera dock luftigt för parkeringskostnaderna, som i många fall drar iväg tack vare obligatorisk valet parking.

BOENDE

Mitt i det som kallas för The Miracle Mile/Mid Wilshire ligger detta lilla boutiquehotell, komplett med takterrass och pool, och utsikt över det karaktäristiska Los Angeleanska landskapet. Snygga rum, snygg personal och centralt beläget, om man nu kan kalla något för ”bra läge” i denna stan.

The Hotel Wilshire
6317 Wilshire Boulevard
hotelwilshire.com

Bedagat, omskrivet, skandalomsusat och närmast mytomspunnet är det anrika Chateau Marmont. Några billängder från den brusande Sunset Boulevard befinner du dig som i ett pågående cocktailparty hemma hos någon excentrisk och välbärgad vän, långt ute på landsbygden.

Chateau Marmont
8221 Sunset Boulevard
Lediga rum & priser

SHOPPING

Sedan 50-talet har kvarteren längs med den norra delen av La Cienega Boulevard (mellan Beverly och Santa Monica Boulevard) varit tätbefolkade med inredare och inredningsbutiker. Sida vid sida finner man, utan att behöva leta särskilt intensivt, den ena inredningsbutiken efter den andra. Inriktningarna är lika mångfacetterade som Los Angeles i sig.

N. La Cienega Blvd

Los Angeles är inte känt för sina mysiga shoppingmiljöer, däremot finns i princip allt till salu. Rikta bilkylaren mot någon av de gigantiska galleriorna och tillbringa en hel dag på plats. Westfield Mall ligger i närheten av de välbärgade områdena Beverly Hills och Bel Air, vilka säkerligen präglar utbudet som innehåller både de stora inhemska kedjorna men även europeiska lyxmärken. Ta lunchpaus på snygga Bread Bar.

Westfield Mall – Century City
10250 Santa Monica Boulevard
westfield.com

MAT & DRYCK

I Beverly Hills – ett av Los Angeles flådigaste områden – ligger The Bazaar inrymt i lyxiga SLS Hotel. Chefskocken José Andrés orkestrerar poetiskt goda måltider att inta i någon av de fyra smått surrealistiska matsalarna. Tänk Pixar möter Alice i Underlandet. Tänk också på att det är praktiskt om du kan överlåta till någon annan ta notan. För den gamla klyschan ”smakar det så kostar det” är verkligen med sanningen överensstämmande på The Bazaar.

The Bazaar
465 S La Cienega Boulevard
slshotels.com

Lagom till nyårsaftonen 2011 hängde Michael Voltaggio upp ”öppet”-skylten till sin egen restaurang Ink. Michael är känd från TV:s Top Chef och en period på The Bazaar, och serverar nu sublima smaker i en modern och ganska rättfram miljö. Spännande avsmakningsmenyer till prix fixe är det som gäller. Vinmeny kan väljas till för den totala gastroorgasmen. Ink ligger längs med party- och shoppinggatan Melrose Avenue.

Ink
8360 Melrose Avenue
mvink.com

SEVÄRT

Både Disneyland och Universal Studios kan i princip slänga sig i väggen vad gäller underhållningsvärdet vid en jämförelse med en vanlig dag på Venice Beach. Det är sjaskigt, glittrigt, sportigt, miserabelt och alldeles underbart – allt på samma gång. Här finns bland annat den berömda Muscle Beach, som fostrat Kaliforniens starke man, Arnold Schwarzenegger.

Venice Beach

Förutom de uppenbara attraktionerna i Los Angeles, så rekommenderas starkt att uppleva gatulivet från bilen. Det är så livet levs av gemene man. Börja köra längs med Sunset där den börjar som Sunset Drive, uppe i ett tyst arbetarklassområde och fortsätt hela vägen genom stan, genom förnäma Beverly Hills, ultrarika Bel Air, flotta Brentwood och Pacific Palisades, fram till Stilla Havet. De 4 milen tar ett par timmar att köra – kanske halva tiden på en söndag.

Sunset Boulevard

 

Publicerad: 2012-02-13